Tratamente boli

Astenia de primavara - simptome si tratamente

 

Cum tratam astenia de primavara

 

Se apropie primăvara anotimpul care dă mari bătăi de cap persoanelor cu sensibilitate ridicată şi cu un sistem imunitar scăzut. Astenia de primăvară este cauzată de o scădere la nivelul plasmei a valorilor unor substanţe numite beta-endorfine, substanţe care reglează şi influenţează starea de bine a organismului, iar nivelul scăzut declanşează apariţia sentimentului de tristeţe şi epuizare.

Manifestările care preced astenia sau oboseala de primăvară sunt:
- lipsa poftei de mâncare
- stare de extenuare şi epuizare zi de zi
- slăbiciune prelungită
- iritabilitate
- scăderea tensiunii arteriale
- stare de nervozitate
- tristeţe inexplicabilă
- vitalitate scăzută
- mişcările par să necesite un efort suplimentar
- efortul intelectual este mult mai obositor decât in mod obişnuit
- ameteli uşoare
- incertitudie în anumite mişcări
- stare de tremur interior
- lipsa de interes sexual
- dureri de cap şi stare generală de rău
- slăbiciune generală, indiferent de efort
- oboseală.

astenia de primavara

Astenia de primăvara nu necesită tratament medical de specialitate, printre lucrurile pe care le puteţi face pentru a scăpa de ea enumerăm:

  • Faceţi cât mai multe exerciţii fizice în aer liber - mersul pe jos, joggingul sau orice altă activitate care pune sângele în mişcare.
  • Respectaţi programul de somn, încercaţi să adormiţi în fiecare seară la aceeaşi oră şi mai ales incercaţi să dormiţi 7 ore pe noapte pentru că organismul are nevoie de odihnă pentru a putea să recupereze energia necesară pentru ziua următoare.
  • Atenţie la dietă, deoarece în organism există o lipsă de vitamine şi minerale din cauza iernii lungi, astfel că este important să i se furnizeze acestuia suficiente elemente nutritive. Se va limita consumul de alimente grase, prăjite, produse alimentare prelucrate, dulciuri şi se vor introduce in meniul zilnic cât mai multe legume, fructe, rădăcinoase.
  • Beţi ceai verde sau un suc natural verde în fiecare dimineaţă care vă va ajuta să incepeţi ziua in forţă.
  • Nu uitaţi să fiţi fericiţi - Luaţi în calcul în acest scop orice, de la lucruri mărunte la locuri care trezesc amintiri fericite.

In cadrul alimentaţiei puteţi să adăugaţi suplimente pentru inlăturarea asteniei de primăvară
- Polenul - are proprietatea de a reechilibra organismul, este revigorant şi tonic.
- Drojdia de bere - conţine multe vitamine din grupul B.
- Oligoelemente cum ar fi cupru, fosfor, fier, mangan

Pentru combaterea asteniei de primăvară fitoterapia recomandă:

- Ginseng - creşte vitalitatea, imbunătăteşte activitatea mentală şi fizică.

- Ghimbir - această plantă cu miros inţepator este stimulatoare, creşte vitalitatea şi oferă organismului o stare generală de bine

In toate cazurile, se recomandă să se solicite avizul medicului, terapeutului sau altui specialist.

Beneficiile uleiului de catina pentru sanatate

 

Beneficiile uleiului de catina

 

Cătina este un produs natural ce se folosește cu succes pentru menținerea frumuseții, revitalizarea și hidratarea pielii, a unghiilor și părului. Acest lucru se datorează acizilor grași omega 7 continuți de cătina care stimulează funcția celulară și mentin sănătatea celulelor. Cătina are un rol major în producția de colagen care, odată ce imbătrânim este produs de organism din ce în ce mai puțin fapt care determină probleme ale pielii și apariția ridurilor. Cu ajutorul uleiului de cătina aceste inconveniente pot fi remediate fără să fie nevoie să se folosească alte tipuri de loțiuni sau creme.

Printre beneficiile de care ne putem bucura dacă folosim uleiul de cătină:
- piele netedă și hidratată
- un nivel mai ridicat de energie
- mai puține riduri
- un sistem imunitar puternic
- păr bogat, lucios și revitalizat (fără aspect de păr fragil sau deteriorat).

ulei de catina

Fiind bogat în antioxidanți naturali, uleiul de cătină poate imbunătății starea generală de sănătate a unei persoane prin ameliorarea problemelor, de la afecțiuni cardiovasculare la afecțiuni ale sistemului nervos. Uleiul de cătină poate fi o alternativă pentru eliminarea sau estomparea acneei.

Rolul catinei în mentinerea sanatatii corporale

- Profilaxia infecțiilor. Uleiul de cătina fiind bogat în vitamine și minerale, în mod special vitaminele A, C, E și beta-caroten, flavonoide și alți compusi bioactivi stimulează sistemul imunitar și poate preveni deficitul de vitamina A din organism. Uleiul de cătină are acțiune antibacteriană și inhibă multiplicarea stafilococilor și a altor tipuri de bacterii.

- Prevenirea aterosclerozei și a tulburărilor cardiace. Uleiul de cătina conține acizi grasi nesaturați care sunt importanți pentru echilibrarea sintezei de prostaglandine, acestea regland tensiunea arterială și menținînd echilibrul dintre sare și apă în organism.

- Efect de regenerare. Cătina stimuleaza vindecarea în cazul colitei, eroziunilor colului uterin, ale stomacului, ulcerului duodenal precum și în cazul arsurilor care afectează mucoasele. De asemenea, cătina crește viteza de vindecare a rănilor și inflamațiilor (precum escarele de exemplu).

- Uleiul de cătina este prescris pentru tratarea problemelor ginecologice, precum eroziunile colului uterin. Pentru tratarea unora dintre condițiile ginecologice sau a fisurilor anale, se va înmuia un tampon steril în ulei și se va aplica local. Procedura se repetă pânî cînd leziunea se vindecă.

Cum sa evitam si sa tratam durerile de gat

 

Cum sa tratam durerile de gat

 

Odată cu instalarea frigului, durerile de gât sunt foarte frecvente ele provocand o stare de disconfort fizic si vă poate provoca o stare neplacută.

 Iata cateva sfaturi pentru a va proteja impotriva durerilor de gat

Primul lucru pe care ar trebui să îl faceţi în perioada rece este să vă acoperiţi în mod corect! Variaţiile brutale de temperatură sunt cel mai adesea la originea durerilor de gat si ale răcelilor. În perioada rece, sistemul nostru imunitar este foarte fragil, de aceea trebuie să vă îmbrăcaţi cât mai gros pentru a vă adapta cât mai bine schimbărilor de temperatură. Cu ajutorul unor mănuşi sau a căciulilor, acoperiţi părţile corpului care pierd foarte uşor căldura, cum ar fi capul, mâinile şi picioarele.

Durerile de gât sunt cel mai adesea de origine virală, locurile publice fiind locurile ideale pentru transmiterea viruşilor. Este bine ca de fiecare dată când coborâţi dintr-un mijloc de transport în comun să vă spălaţi pe mâini. Acelaşi lucru de fiecare dată când strănutaţi. De fiecare dată când vă ştergeţi nasul, folosiţi alt şerveţel.

Iarna este indicat să vă întăriţi sistemul imunitar consumând în mod regulat fructe proaspete, pline de vitamine, cum ar fi portocalele, lămâile sau chiar şi kiwi.

Dacă sunteţi nefumători, este bine să evitaţi locurile pentru fumători. Persoanele care suferă din cauza durerilor de gât ar trebui să îşi umezească cât mai bine gâtul. Puteţi face acest lucru sugând o bomboană sau o pastilă. 

Leacuri folosite impotriva durerilor de gat

1. Apa sărată actionează ca un antiseptic şi combate mucusul, insă in acelaşi timp ameliorează şi durerile in gât. Astfel, se ia un pahar cu apă in care se adaugă jumătate de linguriţă cu sare, care poate fi de mare, de Himalaya sau sare grunjoasă. Se dizolvă bine şi se face gargară de 3-4 ori pe zi.

Tratamente pentru durerile in gat

2. Cănd sunteţi răciţi sau aveţi dureri în gât supa de pui este benefică pentru calmarea durerilor şi pentru ameliorarea simptomelor neplăcute ale răcealii. De asemenea supa de pui ne hidratează şi ne aduce aminoacizii care susţin sistemul imunitar.â

3. Mierea de albine are efecte antibacteriene binecunoscute. Pentru a calma durerile şi inflamaţia din gât se amestecă o lingură de miere în jumătate de pahar de apă, se adaugă un vârf de cuţit de piper şi cateva picături de suc de lămâie. Amestecul astfel obţinut se bea călduţ. La fel de bună este şi mierea pusă in ceai sau o limonadă caldă.

4. Scortisoara are puternice efecte antibacteriene. Pentru a trata durerile din gât se pun două ceşti de apă cu o bucaţică de băt de scorţişoară, se adaugă puţin piper negru şi se fierbe totul 5 minute. Se  adaugă o linguriţă de miere in fiecare ceaşcă de ceai.

5. Usturoiul, datorită proprietăţilor sale antivirale şi bactericide este de mare ajutor în caz de dureri de gât. Înmuiaţi usturoi proaspăt într-o ceaşcă de ceai cu care să faceţi gargară.

Iata cateva din plantele care vă ajută în lupta împotriva durerilor de gât

Ghimbirul. Preparaţi un ceai cu suc de lămâie, miere şi cu bucăţi de ghimbir proaspăt. Puteţi să beţi acest amestec sau să îl folosiţi pentru gargară.

Cimbrul. Preparaţi un ceai din două ramuri de cimbru si o lingură de miere.

Remedii si tratamente pentru mainile si picioarele reci

 

Remedii si tratamente pentru mainile si picioarele reci

 

Din păcate sindromul mâinilor și picioarelor reci afectează atât pe femei cât și pe bărbati și se intâlnește la toate vârstele putând avea și un caracter genetic, sindromul putând fi moștenit de copii de la părinții lor.

 

Simptomele și semnele intalnite în sindromul mainilor și picioarelor reci sunt:
- senzatia foarte neplacuta de rece la nivelul mainilor și picioarelor
- amorteli
- furnicaturi
- culoarea cianotica ( violet-albastruie ) a mainilor și a picioarelor
- un discomfort continuu

Ce leacuri putem folosi pentru sindromul mainilor si picioarelor reci

 Un factor care are un rol important în ameliorarea circulatiei este alimentația, fiind indicat să evitați consumul de grăsimi, zahăr, sare și de prăjeli.

Iată în continuare ce alimente e bine să consumați căci au o influiență pozitivă

1. Usturoiul are efect vasodilatator şi este excelent pentru activarea circulaţiei sanguine. Un efect benefic îl au şi urzicile sau varza

2. Vinul este foarte bun la incălzit picioarele, pentru acest lucru consumați amestecul următor. Amestecați doi litri de vin alb cu 100 g de vâsc măcinat, 200 ml de suc de ceapă, 200 g de usturoi pisat şi 200 g de miere. Puneți preparatul la macerat într-un vas şi ţine-l la temperatura camerei timp de două săptămâni, timp în care trebuie amestecat zilnic. După această perioadă, strecurați-l şi puneți-l în sticle. Beți câte 50 ml de vin, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

 

3. Hreanul este indicat şi sub formă de comprese. Amestecă hrean ras cu o cantitate dublă de mălai. Aplică această compresă pe picioare, pune o pereche de şosete şi ţine-le pe tot parcursul nopţii. Îţi vei îmbunătăţi circulaţia sanguină după doar trei nopţi de tratament.

4. Efecte excepţionale în tratamentul circulaţiei periferice deficitare o are cura cu suc din morcovi şi rădăcină de ţelină. Pentru aceasta cură se rad legumele pe răzătoarea mare (câte un kilogram din fiecare) şi se pun apoi într-un borcan de sticlă. Se adaugă trei litri de apă plată şi se acoperă vasul cu un capac sau cu un tifon. Se lasă la macerat timp de cinci zile, însă nu uitati ca, de două-trei ori pe zi, să amestecati preparatul cu o lingură de lemn. După ce au trecut cele cinci zile,se strecoară amestecul prin tifon şi se pune sucul obţinut în sticle. Timp de 10-11 zile, se bea câte 100 ml de suc, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă. Puteti repeta cura după ce se face o pauză de o lună.

5. O cură de 15 zile cu oţet de mere şi miere este foarte eficientă pentru stimularea circulaţiei sanguine. Pune una-două linguri de oţet de mere şi o linguriţă de miere într-un pahar cu apă. Bea un astfel de amestec de trei ori pe zi, înainte de masă.

Plante medicinale

Pentru imbunătățirea circulației sanguine sunt indicate și cateva leacuri din bătrâni pe bază de plante medicinale, pentru că pe langă faptul că ne ajută să ne rezolvam problema medicală nici nu au efecte adverse.

Tratamente si remedii pentru sindromul mainilor reci

1. Anghinarea Se pune o linguriţă de frunze uscate de anghinare la infuzat în 250 ml de apă clocotită, timp de 15 minute. Ceaiul se bea de trei ori pe zi, între mese.

2. Păpădia Se  prepară o infuzie din 50 g de rădăcini şi frunze mărunţite de păpădie la un litru de apă.Se fierbe apa timp de două minute şi apoi se lasă planta la infuzat 10 minute.Se bea câte trei căni pe zi, înaintea meselor.

3. Ceai din amestec de plante. Se amestecă în părţi egale busuioc, cimbrişor, salvie, urzică, isop şi mentă. Se pune o linguriţă de amestec la 200 ml de apă clocotită şi se lasă la infuzat 10 minute.Se bea câte două căni de ceai pe zi.

4. Băi cu mentă şi pelin. Se amestecă 40 g de mentă cu o cantitate egală de pelin şi se pune la infuzat timp de 15 minute în doi litri de apă clocotită. Se strecoară ceaiul, se pune într-un lighean şi se ţin picioarele în el câte o jumătate de oră în fiecare seară. Tratamentul se face cinci seri la rând.

Sfaturi practice pentru a evita aparitia acestui sindrom

Dacă lucrați al birou, sunteți sofer sau aveți o muncă statică este indicat să faceți pauze la fiecare oră  - cel mai bun este sistemul 50 + 10, adică 50 de minute să lucrați, să conduceți etc și 10 minute sa faceti pauză timp în care să vă plimbați și să faceți scurte exerciții ca să revigorați circulația.

Deoarece statul picior peste picior comprimă circulația și accentuează fenomenul de insuficiență circulatorie periferică este indicat să evitați să stați în această poziție.

 

Plante anti-stres

 

Plante antistres

 

Trăim într-o perioadă în care stresul îşi face din ce in ce mai des simţită prezenţa, acest lucru ducând la o stare generală proastă, care vă poate afecta viaţa cotidiană. Dacă simţiţi că este din ce în ce mai greu să faceţi faţă stresului zilnic este bine sa consumaţi ceaiuri din plante medicinale care ajuta la calmare si sunt anti-stres. Iată o selecţie a plantelor care sunt folosite în mod tradiţional datorită proprietăţilor lor calmante şi anti-stres.  

Din multitudinea de plante medicinale vă prezentăm cele mai comune, uşor de găsit şi pe care le puteţi cultiva şi la voi acasă şi care vă vor ajuta să va în lupta cu stresul zilnic.

Teiul (Tilia platyphyllos). Este o plantă ideală pentru orice tip de problemă a sistemului nervos, pentru migrene şi insomnii, fiind recomandat intr-o multime de probleme de sănătate anxietate (stări de teamă fără nici un motiv aparent), iritabilitate nervoasă,isterie, cosmaruri. Teiul se recomandă şi pentru a înlătura febra, gripa şi răceala. Are un gust dulce, care este apreciat chiar şi de către copii.

Muşeţelul (Camomilla recitita). Muşeţelul este o plantă calmantă şi sedativă, un ceai de muşeţel luat înainte de culcare are proprietatea de a ţine insomnia la distanţă.De asemenea muşeţelul este bun pentru calmarea migrenelor, este eficient contra afecşiunilor dinţilor

Lavanda (lavandula augustifolia). Lavanda este o plantă cu o acţiune tonifiantă asupra sistemului nervos şi care vă ajută să luptaţi împotriva depresiei. De asemenea, lavanda calmează durerile de cap, favorizează somnul şi calmează spasmele digestive.

Lavanda este folosita in combaterea stresului

Valeriana ( Valeriana officinalis). Valeriana este planta care are cel mai puternic efect calmant dintre toate plantele ea putând sa vă ajute când aveţi

- insomnii şi tulburări de somn asigurând o creştere a perioadei de somn profund;
- stări de excitabilitate nervoasă şi psihică;
- astenie nervoasă;
- crize de nervi, isterie;
-  stări de stres şi teamă;
- dureri de cap, tremurături;
- şocuri emotive, anxietate, oboseală;

Ovăzul (Avena Sativa). Ovăzul este o plantă calmantă şi nutritivă. Aceasta previne depresia şi tonifică sistemul nervos. De asemenea, ovăzul este o plantă care facilitează somnul.

Iarba mâţei (Nepeta cataria). Este o plantă foarte apreciată datorită capacităţii sale de a alunga stresul, fiind un excelent calmant nervos,ea fiind recomandată şi contra durerilor de cap, care apar pe fond de stres şi de suprasolicitare.

Iarba mâţei este indicată:
- contra insomniei;
- contra tulburărilor digestive care apar pe fond nervos;
- contra tulburărilor de memorie post-traumatice:
- precum şi contra tulburărilor de memorie produse de problemele vasculare cerebrale.

Melisa – roiniţa sau iarba stuparului (Melissa officinalis). Melisa este şi ea o plantă minunată datorită proprietăţilor sale antispasmodice, calmante, antidepresive şi sedative. Melisa se recomandă şi în cazul problemelor digestive, la fel ca şi toate celelalte plante amintite anterior. Mirosul său de lămâie şi gustul său dulce o fac ideală pentru infuzii.

Melisa planta pentru combaterea insomniei si anti-stres

Passiflora (Passiflora incarnata). Passiflora este o plantă cu efecte sedative şi antispasmodice, fiind cel mai adesea folosită în combinaţie cu alte plante. Passiflora actionează ca un analgezic de mare ajutor în durerile de cap, de spate, de dinţi şi chiar menstruale. O cană cu ceai de Passiflora vă va ajuta foarte mult dacă o veţi consuma incă din primele clipe in care simţiţi apariţia durerii.

Gura lupului (Scutellaria laterifolia). Este o plantă care are efect calmant si astfel contribuie la eliminarea durerilor de cap, a tulburărilor de somn, în calmarea crizelor nervoase şi ajută la buna funcţionare a sistemului nervos. Este de asemenea utilizată pentru proprietăţile sale relaxante asupra sistemului nervos central, fiind recomandată şi pentru ameliorarea sindromului premenstrual. 

Rozmarinul ( Rosmarinus officinalis). Această plantă culinară are o acţiune tonică în caz de oboseală, nervozitate, anxietate, depresie şi insomnie. Aceasta este benefică pentru ansamblul sistemului nervos şi înlătură problemele digestive.

Cum trebuie să folosiţi aceste plante?

Cea mai indicată metodă e realizarea unei infuzii (ţineţi plantele la infuzat 10 - 15 minute) din care beţi 1-3 ceşti pe zi. Atenţie însă la valeriană care nu miroase prea frumos şi care nu are un gust prea plăcut.

Aceste plante le puteţi găsi şi sub formă de picături sau capsule.

Proprietatile benefice ale sarii de la Marea Moarta

 

Beneficiile sarii de la Marea Moarta

 

Marea Moartă este unul din cele mai joase locuri de pe Pământ, ea aflându-se la o altitudine de 396 -400 metri sub nivelul mării şi are o suprafaţă de 600 de kilometri pătraţi. Lungimea Mării Moarte este de aproximativ 80 de kilometri iar lăţimea maximă de 18 kilometri ea fiind alimentată cu apă de râul Iordanului.

Apa Mării Moarte este cam de opt ori mai sărată ca majoritatea oceanelor, cu o salinitate de 33.7%, sarea acestei ape continând o mulţime de minerale cu efecte benefice asupra organismului, minerale ce nu se găsesc în alte mări. Apa din Marea Moartă este unică, deoarece are un conţinut bogat de săruri, de 27%, comparativ cu sarea din apa de mare,al cărei de săruri este de 3%.

Iată şi o parte din mineralele conţinute de apa din Marea Moartă şi beneficiile lor asupra sănătăţii:

Brom – are proprietăţi anti-inflamatoare si de curăţire, ajută la relaxarea musculară
Calciu – ajută la curăţarea porilor şi reglează permeabilitatea membranelor celulelor. Este esenţial în curăţarea rănilor şi prevenirea infecţiilor
Clorul – este esenţial în păstrarea echilibrului alcalin
Iod -  îmbunătăţeşte funcţionarea glandei tiroide şi ajută la funcţionarea corectă a celulei prin echilibrarea nivelului de apă necesar pentru metabolism. Ajută la vindecarea rănilor
Mangan – ajută la producerea de antioxidanţi şi imbunătăţeşte micro-circulaţia
Magneziu – ajută la vindecarea rapidă a ţesutului lezat, imbunătăţeşte metabolismul celulelor şi protejează membranele acestora, magneziul combate stresul şi reţine apa în organism
Potasiu – echilibrează umiditatea pielii şi regularizează contracţiile muşchilor. Previne acneea
Sodiu – ajută la hidratarea pielii şi la relaxarea musculară. Incetineşte îmbătrănirea pielii
Sulf – cunoscut şi sub denumirea de mineral terapeutic, acţionează ca şi dezinfectant natural şi agent antibacterian, fiind foarte eficient în tratarea acneei.
Zinc – are proprietăţi anti-acneice, ajută la vindecarea rănilor şi facilitează regenerarea celulelor ceea ce conferă pielii un aspect tineresc.

Beneficiile sarii de la Marea Moarta

 

Tratament cu sare marină contra acneii

Dacă doriţi să vă menţineţi tenul curat şi fără coşuri, puteţi incerca un tratament cu sare marină. Astfel dizolvaţi în apă două-trei ceşti cu sare marină. Aplicaţi amestecul pe faţa şi lăsaţi aproximativ 25 minute. Clatiţi apoi cu apă caldă. Se poate folosi şi un sapun cu sare marină.

Sarea marină pentru psoriazis şi eczeme

In urma testelor dermatologice recente s-a constatat că sarea de la Marea Moartă imbunătăteşte vizibil aspectul pielii afectate de psoriazis si eczeme.  Pentru a imbunătăţi aspectul pielii afectate, folosiţi în timpul băii două ceşti de sare, pentru nu mai mult de 20 minute. Repetaţi procedeul de trei ori pe săptămână, timp de şase săptămâni.

Beneficiile sarii de la Marea Moarta

Tratarea mătreţii

Sarea marină de la Marea Moartă se poate folosi cu succes şi în tratarea cazurilor de mătreaţă. Acest tip de tratament este eficient în regenerarea părului şi în îmbunătăţirea circulaţiei sangvine la nivelul scalpului.
După ce aţi umezit părul, aplecaţi capul şi aplicaţi sarea printr-o mişcare circulară. La final, spălaţi cu apă calduţă şi sampon. De asemenea, acest remediu va conferi părului dumneavoastră strălucire şi o textură catifelată.

Baie cu sare pentru relaxare

Pentru a vă relaxa după o zi incărcată, nu uitaţi să adaugaţi în cada şi sare marină. Se umple cada cu apă caldă şi se adaugă o jumătate de cană de sare din Marea Moartă. Pentru o relaxare excelentă,  puteţi adăuga şi cateva picături de ulei de levanţică sau de rozmarin.
De asemenea, se poate adăuga un pumn de sare şi două picături de ulei de mentă şi în baia pentru picioare. Veţi simţi cum senzaţia de oboseală dispare imediat.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!