Tratamente boli

Cum ne protejam pielea de efectele nocive ale razelor solare

A venit concediul şi deja vă faceţi bagajele pentru mult aşteptata vacanţă de vară?

Dacă mergeţi la mare iată câteva recomandări pentru a vă face şederea placută şi pentru a evita problemele legate de insolaţie.
- Incercaţi să evitaţi expunerea excesivă la soare la orele de vârf, de obicei între orele 11.00 şi 15.00;
- Dacă nu este posibil să vă adăpostiţi de soare, acoperiţi-vă;
- Evitaţi expunerea directă la soare a bebeluşilor şi a copiilor mici;
- Folosiţi produse de protecţie solară care protejează atât împotriva radiaţiilor UVB, cât şi a celor UVA;

 

Dacă doriţi să vă protejaţi pielea şi să evitaţi consecinţelor negative ale expunerii la soare, crema de protecţie solară este cel mai bun aliat al dumneavoastră.

In momentul în care v-aţi hotărât să folosiţi o cremă de protecţie pentru piele şi mergeţi să cumpăraţi una trebuie să tineţi cont de următoarele:

  1. Incercaţi să cautaţi o crema care sa vă protejeze şi de razele UVB, dar şi de razele UVA.
  2. Alegeţi pentru corp o formulă fluidă uşor de aplicat şi hidratantă deoarece crema de protecţie solară se aplică de obicei inainte de a ieşi din casă şi ea trebuie să aibă timp să intre in acţiune filtrele de protecţie.
  3. Cu cât pigmentul pielii este mai deschis, factorul de protecţie al cremei de faţă trebuie să fie mai mare.
  4. Buzele fiind partea feţei care se bucură de cea mai mare expunere la soare, riscul de a le arde este foarte mare, aşa că alegeţi gloss-urile cu factor de protectie de cel puţin 20, iar inainte, aplicaţi un balsam de buze protector.
  5. Dacă sunteţi convinşi că utilizarea cremei de protecţie solară vă va afecta pielea feţei,iritând-o, trebuie să ştiţi că pe piaţă există diferite formule pentru fiecare tip de ten, deci trebuie doar să o alegeţi pe cea potrivită pentru voi.
  6. Alegeţi-vă tuburi la gramajele de care aveţi nevoie, dacă nu aplicaţi cantitatea necesară de cremă, nu veţi obţine protecţia de care aveţi nevoie. Dermatologii recomandă pentru faţă o cantitate de dimensiunea unei alune de pădure, iar pentru corp, cam două păhărele de shot-uri.
  7. Aveţi grija la protecţia părului, iar dacă nu vă place să purtaţi pălărie  e bine sa optaţi pentru un spray special pentru păr, care să conţină, desigur, factor de protecţie. Nu uitaţi nici de urechi, pentru care puteţi alege fie un balsam standard, fie puteţi să folosiţi ulei de cocos. Uleiul de cocos este un ulei foarte hidratant si protejează părul în profunzime.

protectie la mare

Acestea fiind spuse sper să aveţi o vacanţă plăcută si razele solare să nu vă facă nici un fel de probleme.

Primul ajutor in cazul in care ati fost muscat de o capusa

A venit vremea frumoasă şi marea majoritatea incearcă să iasă la iarbă verde pentru a mai scapa de stresul oraşului. Insă, iată ca de ceva timp avem un duşman care face din ce în ce mai multe victime: căpuşele.

Căpuşele sunt răspandite în zonele înverzite sau impădurite şi paraziteaza cel mai adesea căprioarele şi soarecii de padure, dar pot afecta şi animalele de casă sau oamenii, transmiţând boala Lyme.

Boala Lyme este o infecţie bacteriană care se manifestă cel mai frecvent vara şi toamna devreme. Deşi nu este mortală, poate produce o slăbiciune marcată a organismului. Se pare că boala Lyme se transmite ca urmare a unor muşcături repetate, de cele mai multe ori existând posibilitatea ca aceste muşcături să nu fie simţite.

Căpuşa flămândă este mică, având o dimensiune de aproximativ 3 mm, aceasta prinzându-se de piele cu gura şi incepând să se umfle cu sângele înghiţit, ajungând să fie mai voluminoasa de cinci până la şapte ori decât în stadiile iniţiale.

Cum puteţi preîntâmpina situaţiile în care puteţi fi muşcaţi

Când mergeţi în excursii sau în spatii cu multă vegetaţie, purtaţi haine lungi, care acoperă pielea şi şosete, eventual trase peste marginea de jos a pantalonilor.

- Incercaţi să purtaţi imbrăcăminte de culoare deschisă, pentru a putea vedea căpuşele la timp;

- Depozitati-va hainele şi prosoapele departe de sol în timpul campingurilor sau pe plaj;

- Pieptanaţi-vă şi periaţi-vă părul după ce aţi mers pe jos;

- Verificaţi periodic hainele personale şi ale prietenilor şi periati-vă după mersul pe jos cu o perie specială sau un prosop;

- Folosiţi un insecticid cu formulă chimică pentru căpuşe (întrebaţi veterinarul ce spray puteşi folosi pentru a nu face rău animalelor dumneavoastră de casă sau companie).

Simptomele muşcăturii de căpuşă

Următoarele simptome pot fi efectul muşcăturii de căpuşă:

- o pata rosie de forma rotunda la locul muscaturii (copiii şi anumite grupe de adulti s-ar putea sa nu prezinte aceasta marca de muscatura).
- frisoane
- febră
- cefalee
- oboseală
- dureri musculare şi articulare
- ameţeală

Măsurile care trebuiesc luate

Ideal ar fi să vă adresaţi de urgenţă medicului pentru a stabili măsurile necesare. 

Este posibil să vi se recomande efectuarea unor analize de sânge care vor fi repetate la o anumită perioadă de timp pentru că la inceput acestea pot fi negative - boala fiind in stadiu incipient. In cazul în care testele sunt pozitive, boala poate fi tratata cu succes cu ajutorul antibioticelor.

Dacă nu este tratată, boala poate cauza, cu timpul, slăbiciune musculară, amorţeli la nivelul feţei şi al membrelor, sensibilitate la atingere, artrită şi meningită. Meningita determină dureri intense de cap, o stare de letargie şi întepenirea gâtului.

Cum se îndepartează căpuşa de pe piele

Se prinde căpuşa de cap cu o pensetă şi se indepărtează cu blândeţe
Nu incercaţi să indepartaţi căpuşa cu degetele, deoarece capul se poate sparge, iar cleştii rămân în piele.
Nu folositi un chibrit sau o ţigară aprinsă. Căldura poate face căpuşa să se înfingă mai adânc în piele.

Cum se indeparteaza capusa care v-a muscat de piele

Curăţaţi rana cu o substanţă antiseptică sau cu alcool sanitar.

Dacă căpuşa s-a infipt cu capul în piele ideal este să apelăm la medic cât mai curând. Dacă sunteţi în imposibilitatea de a solicita ajutor medical, urmaţi paşii următori:

- Răzuiţi stratul extern al pielii.

- Cu o lamă de ras sterilizată, secţionaţi uşor sau răzuiţi pielea ce conţine capul şi gura căpuşei. Mai puteţi folosi un ac sterilizat pentru a sparge pielea şi a indepărta capul şi gura.

- Curăţaţi rana cu un antiseptic sau cu alcool sanitar.

 

Cum sa ne ferim de raceala de toamna

Cum ne ferim de raceala de toamna

A venit toamna si inevitabil numarul persoanelor racite a crescut simtitor, raceala fiind o boala de sezon si asta deoarece in aceasta perioada, persoanele petrec mai mult timp in casa, fapt ce contribuie la contaminare, deoarece organismul nu face fata la variatiile de temperatura. Mai mult, in anotimpul rece aerul este mult mai uscat, ceea ce face ca mucoasa nazala sa fie exterm de uscata, iar in aceste conditii este mai putin eficienta in lupta impotriva virusurilor si favorizeaza aparitia racelii. Trebuie sa fiti atenti insa sa nu va imbolnaviti de gripa si nu de o simpla raceala .Simptomele unei raceli se limiteaza la secretii nazale, stranuturi, tuse, usturime in gat, dureri de cap, o stare generala proasta.

Primul semnal de alarma in depistarea gripei este febra, insotita de frisoana, transpiratie, dureri musculare si articulare, dureri in gat, dureri de cap si o slabiciune in tot corpul. Boala debuteaza la 24 de ore de la contractarea virusului.

cum-tratam-raceala

Cel mai simplu mod de prevenirea al racelii si gripei este sa aveti un program ordonat de viata, cu odihna suficienta, miscare moderata si cat mai putin stres. De asemenea o alimentatie echilibrata, din care fructele si legumele sa nu lipseasca, iti asigura vitaminele si mineralele necesare pentru un sistem imunitar echilibrat, in forma.De asemenea persoanele care mananca zilnic ceapa si usturoi racesc foarte rar sau deloc.

Ar fi indicat sa renuntati la fumat deoarece toxinele introduse in organism slabesc capacitatea de refacere, distrug stocurile de vitamina C si de antioxidanti. Mananca cat mai putine dulciuri si grasimi, deoarece zaharul si grasimile in exces incarca organismul cu toxine si, astfel, il impiedica sa lupte impotriva infectiilor.

Tratament

Tratamentul racelii urmareste ameliorarea simptomelor si nu vindecarea bolii si nu se face cu antibiotice pentru ca raceala se transmite printr-un virus si nu printr-o bacterie, antibioticele neavand niciun efect. Pentru tratamentul racelii se folosesc:

- medicamente care trateaza durerile de cap si febra usoara;
- decongestionante nazale, sunt indicate numai adultilor;
- sirop de tuse, insa trebuie sa se tina seama ca tusea in sine este benefica daca se manifesta cu expectoratii deoarece permite expulzarea secretiilor.

Este indicat ca tratamentul sa fie recomandat de un medic de specialitate, pentru a va prescrie siropuri si medicamente pentru stadiul in care se afla sanatatea dumneavoastra.

Pentru tratarea racelii puteti folosi si tratamente naturiste

 
Mancati supa de pui, deoarece reduce la jumatate procesele inflamatorii; pentru a transpira mai usor toarna 1-2 picaturi de ulei de menta pe o batista si apoi inhaleaza; daca raceala nu este intr-un stadiu avansat, poti face baie cu sare, astfel, pune 2 pumni de sare in cada cu apa fierbinte;
Se poate folosi si un amestec de 6 linguri de otet in 1/2 litri de apa, care se pune pe o pereche de sosete si care se incalta in picioare, pe deasupra punandu-se o pereche de sosete uscate.

Complicatii:

O raceala care dureaza mai mult de 2 saptamani poate determina afectiuni importante.
Principalele afectiuni dobandite: sinuzita; otita medie; bronsita; faringita; pneumonie.

De asemenea, raceala poate reactiva virusul herpes simplex, care cauzeaza herpes labial sau herpes genital.

Trucuri pentru a nu te ingrasa dupa ce te lasi de fumat

 

Trucuri pentru a nu te ingrasa dupa ce te lasi de fumat

 

Se stie ca fumatul este unul din cele mai nocive vicii si renuntarea la el este foarte grea. Daca ati reusit sa renuntati la fumat trebuie sa incercati cateva trucuri pentru a va pastra greutatea corporala si asta fara ca acest lucru sa va solicite sau sa va oboseasca constant.

Celor care fumau aproximativ un pachet de tigari pe zi, acesta activitate le consuma pana la 200 calorii, iar nicotina avea efect de suprimare a poftei de mancare. Acest efect de suprimare a disparut iar metabolismul poate incetini usor dupa renuntarea la fumat, motiv pentru care este indicat sa se abordeze aceasta problema prin cateva obiceiuri noi, sanatoase, nu prin infometare.

iata in continuare cateva sfaturi pentru cei care s-au lasat de fumat si nu vor sa se ingrase

Mentine-te ocupat

Poate cel mai important sfat pentru fostii fumatori este gasirea unor activitati captivante care sa le ocupe timpul si care sa le tina gandurile departe de fumat. In acest mod, poti uita de pofta de tutun, dar si de poftele ce o inlocuiesc atunci cand ai renuntat la fumat. Filmele, serialele sau cartile captivante si iesirile cu prietenii te pot ajuta sa uiti de nevoile temporare pe care incerci sa le eviti. Daca aveti pasiuni pe care nu le-ati mai acordat atentie de mult timp - acum este momentul, caci acestea va pot tine "in priza".


Trebuie sa fiti atent la gustarile care inlocuiesc tigarile

Imediat dupa ce ai renuntat la fumat, cel mai bine e ca gustarile pe care le mananci sa fie pregatite din alimente cu continut caloric cat mai mic. Morcovii si fructele proaspete sunt indicate pentru acest lucru. Alunele, migdalele si nucile au un continut caloric mai mare, deci nu este indicat sa le mancati in exces, mai ales daca sunt foarte sarate. Alte optiuni sunt batoanele de cereale cu continut scazut de calorii sau iaurtul cu putina grasime.

Evitati pe cat posibil covrigeii, snacks-urile cu continut ridicat de grasimi si sare si produsele de patiserie, care sunt bogate in carbohidrati rafinati. Cel mai indicat este sa aveti intotdeauna la voi bomboane mentolate si guma de mestecat fara zahar. Daca va este pofta de dulciuri si nu vreti sa cedati tentatiei folositi guma sau bomboanele mentolate sau chiar si apa de gura cu care va clatiti gura.

Mananca regulat


Mesele regulate sunt foarte importante daca vrei sa eviti poftele si abuzurile. Mananca mai putin, dar mai des si metabolismul tau se va misca mai repede. Dupa ce ai renuntat la fumat, vei pofti la multe alimente grase, dar incearca sa le limitezi consumul daca vrei sa-ti mentii greutatea.

Beti apa

Pastreaza intotdeauna aproape o sticla de apa, din care poti bea de fiecare data cand simti nevoia sa rontai ceva in afara planului alimentar stabilit. Apa iti umple stomacul, poate diminua pofta de mancare in 10-15 minute si grabeste eliminarea toxinelor din corp.

Evitati bauturile alcoolice

Singura interdictie majora dupa renuntarea la fumat este si evitarea temporara a bauturilor alcoolice. Primul efect al consumului de alcool este slabirea vointei. Dupa mai multe pahare, incepi sa te gandesti la sacrificiul tau si sa-ti gasesti scuze pentru a manca mai mult sau chiar sa te convingi ca meriti sa te rasfeti putin, si de multe ori chiar poti sa te intorci la fumat.

Consumul de alcool este insa insotit si de un numar mare de calorii. Cresterea rapida a glicemiei din sange este insotita de o productie si mai mare de insulina pentru a compensa, ce rezulta intr-o pofta de mancare pe care o poti satisface mai greu.

Fa miscare

Daca aveai un stil de viata sedentar inainte sa te lasi de fumat, este timpul sa faci mai multa miscare daca nu vrei sa te ingrasi deloc si cel mai bine ar fi sa te duci la o sala de sport.Se recomanda acest lucru pentru ca e greu de facut miscare acasa, una din cauza lipsei aparatelor de cele mai multe ori si in al doilea rand la sala intri in spiritul locului si de multe ori te apuci de miscare chiar daca lenea este mare. In cazul in care te mentinei in forma si inainte, fa putin mai multa miscare pentru a-ti stimula metabolismul, pentru a arde calorii si pentru a reduce poftele. 30 minute de activitate fizica moderata pe zi, chiar si mers pe jos in ritm alert, inlocuiesc consumul de calorii asociat fumatului.

Alimente care iti protejeaza pielea de radiatiile solare

Alimente care iti protejeaza pielea de radiatiile solare

 

In general se stie ca fructele si legumele rosii sau portocalii au proprietatea de a apara pielea de efectele nocive ale radiatiilor solare. Daca doresti ca pielea ta sa fie aparata de radiatiile solare este bine sa incluzi in dieta ta alimentele care fac minuni pentru pielea ta!

Esential cand stai la soare este, sa aplici de mai multe ori o crema cu factor de protectie ridicat pentru a împiedica arsurile cauzate de radiatiile solare. Pe langa acest lucru, mai trebuie sa te hidratezi constant consumand apa plata sau ceaiuri din plante medicinale, deoarece transpiri mai abundent si vei pierde mai multa apa.

 

Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este alimentatia ta, deoarece exista alimente care maresc rezistenta pielii în fata radiatiilor solare, protejand-o de arsuri si îmbatranire prematura. Iata in continuare cateva din ele:

Fructele si legumele rosii/portocalii

Acestea contin licopen si betacaroten cu rol esential de protectie împotriva radiatiilor solare. Astfel, riscul de iritatii este unul vizibil diminuat. Rosiile, ardeii, portocalele, caisele, morcovii sunt cateva dintre alimentele pe care le poti consuma cu regularitate cand stai la soare, deoarece îti vor proteja pielea de arsuri solare. Rosiile crude sunt bogate in licopen, dar cele gatite sunt si mai bune deoarece gatitul elibereaza licopenul (desi in multe alte cazuri prepararea termica distruge unele substante benefice).

 Ciocolata neagra

 Spre deosebire de ciocolata cu lapte sau cu tot felul de creme/arome, ciocolata neagra cu peste 70% cacao are o concentratie mai mica de zahar si aditivi. Ciocolata neagra este o sursa importanta de fier, calciu, vitamina A, vitamina B1, vitamina D si vitamina E care au rolul de a hidrata intens pielea si de a-i reda stralucirea. Poti sa inlocuiesti cafeaua sau ceaiul verde de la micul dejun cu o cana cu lapte vegetal cu cacao pentru a beneficia de proprietatile emoliente, dar si energizante.

ciocolata-neagra

Flavonoidele care se regasesc în cacaoa folosita in cantitati mari in ciocolata neagra protejeaza pielea de efectele nocive ale radiatiilor solare. Studiile arata ca aceste substante pot sa previna aparitia arsurilor sau a iritatiilor cauzate de expunerea la soare. De asemenea, cacaua sau ciocolata neagra topita poate sa fie aplicata pe zonele afectate de soare, avand proprietati vindecatoare intense.

 Somonul

 Este bogat în acizi grasi omega-3 care reduc riscul reactiilor inflamatorii care pot sa apara în urma expunerii prelungite la soare. Pe langa efectul benefic pe care îl au asupra pielii, acizii grasi omega-3 sunt recunoscuti si pentru faptul ca previn aparitia cancerului de piele.

carne-somon-protectie-piele

Broccoli

Broccoli alaturi de celelalte legume din categoria cruciferelor (varza, conopida) au un continut ridicat de antioxidanti care apara pielea de radicalii liberi. Cercetarile au scos la iveala protectia pe care o ofera aceste legume împotriva cancerului de piele. Sulforafannul care se gaseste din plin în germenii de broccoli pe care îi gasesti la supermarket are un puternic efect anticancerigen.

Ceaiul verde si negru

Ambele tipuri de ceai sunt bogate în polifenoli care împiedica dezvoltarea tumorilor canceroase prin înfometarea lor. Aceste substante practic împiedica alimentarea cu sange a tumorilor canceroase si acestea nu se mai dezvolta. Cercetarile arata ca un consum regulat de ceai scade riscul de aparitie a melanomului, cea mai agresiva forma a cancerului de piele.

Cum putem scapa de mirosul urat al picioarelor

 

Cum scapam de mirosul picioarelor

 

In anotimpurile calduroase in cazul in care porti incaltaminte inchisa sau care acopera o mare parte a piciorului mirosul neplacut al picioarelor poate fi nu numai stanjenitor, dar si foarte inconfortabil. Mirosul de picioare apare din doua motive: purtarea incaltamintei si transpiratia picioarelor. Interactiunea dintre transpiratie si bacteriile care se dezvolta in interiorul incaltamintei si in sosete genereaza acest miros. Picioarele si mainile au mult mai multe glande sudoripare decat orice alta parte a corpului (aproximativ 3000 de glande pe aproape 3 cm patrati, ceea ce inseamna ca produc o cantitate mare de transpiratie).

Mainile, ca urmare a faptului ca nu sunt acoperite, nu produc un miros neplacut, transpiratia uscandu-se relativ repede in contact cu aerul. Mirosul neplacut al picioarelor poate aparea si in urma unei afectiuni, numite hiperhidroza sau transpiratie excesiva, care apare in special la barbati. În plus, transpiratia poate sa devina mai abundenta in cazul in care esti stresat/a, iei anumite medicamente sau treci printr-o schimbare hormonala.

Iata cele mai simple moduri prin care putem scapa de mirosul urat al picioarelor!

- Lasa piciorul sa respire – Oricand ai ocazia, este indicat sa porti sandale sau incaltaminte cat mai decupata pentru a lasa umezeala de la nivelul picioarelor sa se evapore. Daca esti nevoit sa porti pantofi care necesita sosete, alege-le pe acelea care sunt facute din fibre naturale, cum este bumbacul care absorbe umezeala si nu din material sintetic.

- Spala-ti picioarele cu otet alb – Pe langa apa si sapun, poti folosi otet alb pentru spalarea picioarelor. Amesteca un pic de otet cu apa calda si inmoaie-ti picioarele timp de 15-30 de minute o data pe zi.

- Bicarbonatul te scapa de miros - Pentru a putea scapa de mirosul urat, dar si pentru a inlatura eficient transpiratia abundenta, este recomandat sa dizolvi bicarbonat de sodiu in apa cu care te speli pe picioare. Nu trebuie sa faci acest lucru zilnic, ci este suficient sa repeti procedeul o data la doua sau trei zile.

picioare-transpirate

- Previne umezeala cu pudra de talc – Dupa ce te-ai spalat pe picioare si inainte sa te incalti foloseste pudra de talc sau o pudra speciala pe care sa o aplici pe talpi. Astfel, vei preveni formarea umezelii.

- Schimba-ti pantofii – Nu purta aceeasi pereche de pantofi doua zile la rand. Alterneaza intre doua sau trei perechi, si lasa afara la uscat, la aer curat, perechea pe care nu o porti in ziua respectiva. Poti folosi si produse speciale pentru igienizarea incaltamintei care vine sub forma de spray sau de pudra.

- Ceaiul din frunze de nuc reduce transpiratia - Ceaiul din frunze de nuc este foarte cunoscut pentru proprietatile sale nemaipomenite. Acest remediu este foarte eficient pentru reducerea transpiratiei abundente, dar si pentru obtinerea unei senzatii de prospetime a picioarelor. Pentru a-si face efectul, tratamentul cu ceai din frunze de nuc trebuie facut o data la doua sau trei zile, timp de cateva saptamani.

- Ceaiul negru iti mentine picioarele uscate - Zilnic, dupa ce te speli bine, stai cu picioarele in ceai negru. Efectele acestuia sunt extraordinare. Ceaiul negru omoara bacteriile cu succes. Acest tratament este cel mai potrivit daca vrei sa ai picioarele uscate cat mai mult timp, pentru ca ajuta la inchiderea porilor.

- Evita pe cat posibil stresul - Problemele mai dificile pe care le intampinam zilnic creaza stres, iar acesta este un factor care determina aparitia transpiratiei in exces. Pentru a evita transpiratia abundenta, trebuie sa adopti un stil de viata mai linistit si sa faci fata situatiilor complicate cu foarte mult calm.

- Fa o vizita la dermatolog– Daca nu reusesti sa scapi de mirosul neplacut al picioarelor nicicum, fa o vizita la un medic dermatolog si spune-i problema. S-ar putea sa ai o ciuperca a piciorului care nu se manifesta altfel decat prin miros neplacut, iar specialistul iti poate prescrie produsele medicamentoase potrivite problemei tale.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!