Cum tratam durerile de gat
Odată cu apariția sezonului rece, apar și bolile de sezon, cum ar fi gripa sau răceala, insă putem să avem probleme și cu gatul, durerile de gât putând fiind insoțite de secreții nazale abundente, strănut, tuse seacă.
In continuare iată câteva sfaturi pentru a putea să scăpați de aceste dureri:
Daca va doare gatul, alimentele pe care le consumati trebuie sa fie moi si usor de inghitit, dar si bogate in vitamine - A, B, C, D, E si minerale - magneziu, zinc, fier, care sa stimuleze sistemul natural de aparare al organismului. Astfel, e bine sa consumati radacinoase sub forma de piure, legume cu frunze verzi, usturoi,hrean, ridiche, cereale, citrice, ardei, uleiuri extrase prin presare la rece, iaurt si branza, supe, banana, pepene.
Incercati sa nu consumati bauturi carbogazoase pentru ca acestea irita si mai tare gatul si prelungesc boala. Apa plata sau apa de izvor sunt cele mai indicate daca sunt baute la temperatura camerei.
Gargara te poate ajuta, de asemenea, cand te doare gatul. Prepara o infuzie din flori de galbenele si, cand ajunge la temparatura corpului, adauga-i o jumatate de lingurita de bicarbonate alimentar, o lingura de otet, zeama de lamaie sau o jumatate de lingurita de sare. Alegerea iti apartine.
Daca folosesti sarea ca remediu natural, e bine sa stii ca in scop terapeutic se recomanda sarea mare, grunjoasa, din cea folosita toamna de gospodine, la pus muraturile.
Inhalatiile cu abur te pot ajuta sa scapi mai repede de durerea din gat. Se fac, de obicei, seara, inainte de culcare, si nu se mai iese din casa pana a doua zi. Se pot folosi plante puternic aromate, in combinatie sau simple: menta, cimbru, busuioc, levantica.
Un tratament vechi este cel cu comprese sau cataplasme. Se amesteca otet incalzit si apa, in parti egale, se stropeste din belsug o bucata de panza sau tifon si se infasoara gatul. Se da un cartof prin razatoarea mare, se pune pe o fasie de panza, se stropeste cu otet cald, indoit cu apa, si legatura se pune in jurul gatului, unde poate fi tinuta de seara pana dimineata.
Daca va tratati durerea de gat cu ceaiuri aveti grija cum beti ceaiurile, care trebuie sa fie calde, nu fierbinti, pentru ca fierbintele irita gatul si mai tare si vindecarea se produce lent. Ceaiurile cele mai indicate sunt: cel de muşeţel (un antibiotic natural pe care îl poţi folosi şi ca gargară), de tei (un excelent calmant), de măghiran şi de scoţişoară. Iata mai jos câteva idei de preparare a acestor ceaiuri:
Salvia
Salvia este şi ea un bun remediu pentru durerile de gât, dar mai ales ca gargară. Prepari un ceai infuzând două linguri de frunze uscate la jumătate de litru de apă. Când s-a mai răcit, adaugi oţet de mere şi miere, după gust. Din acest amestec poţi bea o lingură. Restul îl foloseşti pentru gargară.
Scorţişoară
Chiar dacă a început să se găsească şi la noi ceai de scorţişoară, cel mai bun este cel preparat în casă. Iată cum faci: fierbi o linguriţă de scorţişoară la o cană cu apă, la care adaugi un vârf de cuţit de piper şi două linguriţe cu miere. Mai poţi amesteca două-trei picături de ulei de scorţişoară cu o linguriţă de miere.
Petale de trandafir
Delicatele petale de trandafir îţi pot veni şi ele în ajutor. În acest sens, fierbe o mână de petale zdrobite într-o cană cu apă. Strecoară şi îndulceşte cu miere. Durerea de gât va dispărea treptat.Măghiran
Din măghiran se face o infuzie dintr-o linguriţă de pulbere de plantă la o cană cu apă clocotită. Laşi vasul acoperit timp de 15-20 de minute, după care strecori. Acest ceai se bea întotdeauna cald şi îndulcit cu miere. Este bine să adaugi şi lămâie.
Ghimbir
Este unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva durerilor de gât. Trebuie doar să te împaci cu gustul lui, cam înţepător. Pentru a-l prepara, curăţă o rădăcină de ghimbir (se găseşte la supermarket). Taie 6-7 felii de 3 mm. Torni deasupra apă clocotită şi laşi două-trei minute.
Cimbru şi cimbrişor
Aceste două plante sunt extrem de benefice în cazul răcelilor şi al durerilor de gât. Cimbrul şi cimbrişorul conţin o substanţă care acţionează ca un antiseptic natural. Ceaiul de cimbru se prepară infuzând o linguriţă cu vârf de plante într-un litru de apă.
Se lasă să stea două-trei minute, după care se strecoară. Ceaiul de cimbrişor se prepară dintr-o lingură de plantă mărunţită, infuzată într-o cană cu apă timp de 10-15 minute.