Palatul Sturdza de la Miclăuşeni

Palatul Sturdza de la Miclăuşeni

 

Cei care călătoresc dinspre Roman spre Iasi sau invers au posibilitatea să facă pe drum, un popas la Miclauseni, si sa viziteze Palatul Sturdza si Manastirea Miclăuşeni. Plecând din Roman, distanţa până la Miclăuşeni este de 23 de Km, care se poate parcurge în aproximativ 20 de minute. Din sens invers, distanta Iasi - Miclăuşeni este de 65 de km. Pentru frumuseţea locurilor şi mai ales a Castelului Sturdza merită sa faceţi un popas, locul fiind lângă şosea, netrebuind să faceţi niciun ocol.

Cei care sunt pasionaţi de istoricul locurilor pe unde călătoresc trebuie să ştie că Palatul Sturdza de la Miclăuşeni, este un castel în stil neogotic şi a fost construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturdza şi soţia sa Maria, în satul Miclăuşeni, la o distanţă de 65 km de municipiul Iaşi.

castelul sturdza Miclauseni

Cei care doresc să viziteze Mănăstirea Miclăuşeni, trebuie să ştie că aici pot vedea cele 3 obiective turistice:

* Biserica "Sf. Voievozi", "Buna Vestire" - datând din 1787
* Castelul Sturza - datând din secolul al XVII-lea, reclădit în 1752 şi în secolul al XIX-lea
* Parcul - datând din secolul al XIX-lea

Între anii 1880 şi 1904, George Sturdza a construit pe amplasamentul vechiului conac un frumos palat în stil neogotic târziu, fiind o copie a castelelor feudale apusene şi amintind de Palatul Culturii din Iaşi, dar şi de Palatul Domnesc din Ruginoasa. Planurile construcţiei au fost realizate de arhitecţii Iulius Reinecke şi I. Grigsberg.

Castelul Sturdza avea etaj şi mansardă. În exterior, clădirea avea numeroase decoraţiuni (printre care şi elemente inspirate din blazonul familiei Sturdza: un leu heraldic  cu o sabie şi o ramură de măslin, crucea si sarpele precum si cavalerul medieval).

Castelul Miclauseni exterior

Deviza familiei Sturza,  Utroque clarescere pluchrum, - care in traducere inseamna Frumusetea straluceste pretutindeni, este inscriptionata deasemenea, pe toate fatadele castelului.  Pictura este realizata in stilul Art Nouveau de către arhitectul Iulius Reinecke, o mare contributie avand-o si Maria Sturza, care ilustrase ca pictoriţă multe din poeziile lui Vasile Alecsandri, vecin şi prieten apropiat al familiei Sturdza.

interior palatul Sturdza Miclauseni

Dimitrie Sturdza (fiul lui Ioan Sturdza) a construit în perioada 1821-1823 o biserică de curte, în apropierea castelului înzestrand-o cu o frumoasă catapeteasmă în stil baroc şi cu numeroase obiecte de cult valoroase. Fiul lui Dimitrie, Alecu Sturdza Miclăuşanu, a amenajat pe o suprafaţă de 42 hectare din jurul conacului un frumos parc în stil englezesc, cu specii de arbori ornamentali şi numeroase alei cu flori.

Interior Manastirea Miclauseni

Alecu Sturdza Miclăuşanu s-a ocupat de achiziţionarea mai multor cărţi şi manuscrise rare care au îmbogăţit colecţiile conacului.

documente Castelul Miclauseni

În interior, castelul avea scări centrale din marmură de Dalmaţia, mobilier din lemn de trandafir, minuţios sculptat, sobe din teracotă, porţelan sau faianţă, aduse de peste hotare, parchet cu intarsii din esenţe de paltin, mahon, stejar şi abanos, confecţionat de meşteri austrieci, iar plafoanele şi pereţii interiori au fost pictaţi în ulei.

Castelul adăpostea o colecţie valoroasă de cărţi şi documente, de costume medievale, de arme, bijuterii, tablouri, busturi din marmură de Cararra, argintărie, dar şi piese arheologice, numismatice şi epigrafice de mare valoare. Numai colecţia de cărţi număra 60.000 de exemplare, multe din ele fiind ediţii princeps sau rarisime.

Daca doriti sa innoptaţi la Miclăuşeni o puteţi face la Complexul de la Miclăuşeni care pune la dispozitie 31 de camere (23 camere duble, 6 camere single si 2 apartamente). 

terasa complexul Miclauseni

In cadrul complexului grupurile beneficiează de facilităţi gratuite precum:
- vizitare Castel şi Mănăstire cu asistenţă ghid;
- restaurant cu o capacitate de 70 de locuri;
- acces Internet;
- servicii de secretariat;
- acces în Sala de Sport;
- cazarea în cameră cu părinţii a copiilor cu vârsta până la 6 ani este gratuită;
- cazare la apartament la pretul unei camere duble;
- pentru grupurile de minim 20 persoane şi minim 2 zile cazare se acordă un discount de 10% pentru serviciile de cazare si 1 cameră dublă gratis.

Cei care doresc să viziteze castelul pot face acest lucru conform următorului program:

Luni - Vineri - închis
Sambata, Duminica si in sărbătorile religioase: 12:00 - 18:00

Din aceeasi categorie