Muzeul Mitropolitan de la demisolul Catedralei Mitropoliei Moldovei si Bucovinei

Ieșenii alături de turiștii care poposesc pe aceste meleaguri au posibilitatea de a vizita incepând din acest an, Muzeul Mitropolitan. Acesta este organizat în demisolul Catedralei Mitropolitane, fiind compus din mai multe sali autonome care comunica intre ele prin culoare.

Program vizitare:
Marti - Duminica: 12:00 - 18:00
Intrarea in muzeu este gratuita si se face dinspre strada G.M. Cantacuzino (sub esplanada Catedralei)

Expoziția de bază a muzeului este organizată tematic, pe săli dupa cum urmeaza

Sala „Sinaxar” este localizată sub esplanada Catedralei Mitropolitane, denumirea ei fiind dată de expoziția de bază şi tema alocată acestui spațiu, Sinaxarul ortodox, ce cuprinde Calendarul ortodox al tuturor Sfinților şi al Praznicelor din Anul bisericesc. Sala Sinaxar va găzdui in viitor expoziții precum și alte evenimente culturale

Muzeul Mitropolitan Mitropolia Moldovei Iasi 1

Sala „Ctitorilor” este localizată între Sala Ofranda și Sala Eclesia,a acest spațiu fiind denumit generic Sala Ctitorilor. In aceasta sală sunt prezentate vizitatorilor două colecții speciale de obiecte puțin sau deloc cunoscute publicului: Antimisele şi Pomelnicele ctitorești (diptice și pălmare).

Sala „Ofranda”, prezintă tema darului ritual în patru ipostaze: darul de muncă (sfințita trudă a mâinilor), ceara ca ofrandă (daruri de ceară), pâinea rituală, precum și oul roșu și oul muncit pentru Paști (scris sau închistrit). Sala Ofranda amplasată între Sala Sinaxar și Sala Eclesia.

Muzeul Mitropolitan Mitropolia Moldovei Iasi 2

Sala „Eclesia”, cu localizare sub Catedrala Mitropolitană: în această sală este descris drumul pe care urcă omul spre cer. Acest drum, făcut împreună cu şi ajutați de Maica noastră, Biserica, este înfățișat prin prezentarea Tainelor Bisericii şi a lucrărilor sfințitoare asupra omului şi creației. 

„Calea Crucii”, amplasată în culoarul perimetral subteran al Catedralei Mitropolitane.

Sala „Istoria duhovnicească a Moldovei”, localizată între Sala Eclesia și Sala Baptisteriu: pe pereții acesteia sunt expuse hărțile istorice ale Moldovei de-a lungul a șase secole ce curg de la recunoașterea Mitropoliei Moldovei, împreună cu tabelele de corespondență între succesiunea domniilor din fiecare secol și succesiunea mitropoliților Moldovei.

Muzeul Mitropolitan de la  Mitropolia Moldovei si Bucovinei Iasi

Sala „Baptisteriu”, cu localizare sub Fântâna lui Hodocin: este organizat în jurul bazinului pentru botezul adulților, care dă și numele sălii. Este un spațiu expozițional, în care sunt abordate două teme importante: persoanele care slujesc Biserica și fac parte din laicat, respectiv slujitorii Altarului, ce formează clerul. Tot aici este și un spațiu liturgic, pentru săvârșirea Tainei Sfântului Botez pentru adulți.

Informatii si foto doxologia.ro

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!