Gamification

Gamification, in cea mai simpla definitie a termenului, se refera la modul in care putem folosi mecanici specifice jocurilor video pentru a ne imbunatati viata in diferite domenii, de la felul in care folosim tehnologia actuala, la modul in care muncim sau invatam. Conceptul utilizeaza elemente des intilnite in jocuri, precum barele de experienta, sistemul de level up, achievementurile, clasamentele dintre jucatori, transpuse im viata reala in asa fel incit persoanele implicate in diferitele activitati cotidiene sa le perceapa intr-un mod mult mai distractiv si antrenant, imbunatatind astfel rezultatul final.
 
badges
 
Gamification apeleaza la un sistem de recompensare a activitatilor si a timpului investit in finalizarea acestora specific tuturor jocurilor video si se bazeaza pe faptul ca individul va fi cu mult mai productiv si mai interesat de activitatea sa daca va avea o metoda de a-si monotoriza progresul facut. Dar pentru ca sistemul sa fie perfect, pe linga vizualizarea unei bare care indica in ce stadiu se afla persoana cu ocupatia sa, trebuie sa existe si o forma de recompensare a progresului. Jocurile video fac asta prin mijloace considerate banale pentru acest mediu. Unui jucator i se poate cere sa adune un anumit numar de obiecte. El va putea sa vada mereu in ce faza a misiunii de afla iar la sfirsit va fi recompensat cu obiecte care ii voi imbunatati atributele personajului. Într-un joc competitiv, clasamentele au rolul de a-l motiva in permanenta pe participant sa isi imbunatateasca scorul sau felul in care joaca.

Sistemul de achievement-uri („reusite”  intr-o traducere fortata) este probabil cel mai bun mijloc prin care jucatorii sunt incurajati sa participe la activitati in cadrul jocului pe care ei nu le-ar fi considerat distractive initial. Ce e minunat la acesta mecanica este ca ea impinge jucatorul sa exploreze o bucata mult mai mare din lumea jocului, pe care ar fi ignorat-o in cazul lipsei acestui sistem. Achievement-urile variaza de la joc la joc. Ele iti pot cere sa faci fie lucruri banale (sa ucizi un anumit numar de porci mistreti intr-o padure) sau mai complexe (sa dobori un inamic intr-un mod diferit). Unele te pot impinge sa treci peste o provocare din joc intr-un alt fel decit ai fi crezut initial ca este posibil. Elementul comun la toate este monitorizarea si recompensarea. De cele mai multe ori ultimul aspect capata doar o forma vizuala si/sau sonora, cazurile in care recompensele sunt si de alta forma sunt rare. Dar, in mod surprinzator, ele functioneaza. Jucatorii sunt mult mai motivati sa termine activitati daca la sfirsi vor acea sansa de a obtine un nou achievement. De asemenea, exista si o competitie intre jucatori pentru a vedea cine a reusit sa adune cele mai multe sau cine a reusit sa le stringa pe cele mai dificile.

xboxlive

Din pacate, cu orice idee care are potentialul sa ne imbunatateasca vietile, exista riscul producerii efectului opus atunci cind ea este folosita in numele interesului personal. Imaginati-va cum ar fi daca mecanicile care fac o persoana sa stea zeci de ore mulgind vaci virtuale pe Facebook ar fi folosite sa te convinga sa consumi un produs nu foarte sanatos sau sa accepti anumite planuri de zbor mult mai lungi pentru tine dar mai economice pentru companie? Aceste exemple si multe altele asemanatoare fac din gamification o problema nu tocmai usor de aplicat dar, din fericire, avantajele sunt mult mai numeroase si au potentialul sa elimine macar o parte din temerile mele.

Comparativ cu situatia de acum 100 de ani, omenirea astazi are cu mult mai multe metode de relaxare si divertisment. De la filme, benzi desenate, muzica, jocuri, parcuri de distractie, in ultimul secol, cercetatorii au investit o cantitate uriasa de timp si bani in a imbunatati felul in care ne distram. Dar astazi, marea majoritate a activitatilor din afara sferei recreationale au ramas in urma din acest punct de vedere si, astfel, le consideram plictisitoare si monotone. Mediul educational inca mai functioneaza pe un sistem arhaic iar principalele munci astazi sunt la fel de neplacute precum erau pentru cei de la inceputul secolului. Nici macar sistemul publicitar nu mai reuseste sa ne atraga atentia prin mijloacele clasice deoarece suntem obisnuiti sa primit o cantitate uriasa de informatii. Pe masura ce timpul nostru liber a devenit mai distractiv, activitatile cotidiene au ramas la fel de monotone. Aceasta este problema pe care gamification incearca sa o rezolve. Sa stransfere acea doza de divertisment din activitatile recreationale in viata seriosa pentru a mari productivitatea la locul de munca, a incuraja educatia si a imbunatati multe alte aspecte din viata individului. Gamification va dizolva bariera dintre cele doua domenii astfel incat, intr-un viitor apropiat, munca si joaca nu vor mai fi atit de puternic separate si poate chiar le va imbina intr-o singura activitate mult mai placuta.

 

portal1achievements

Daca mecanicile din jocurile video vor fi integrate cu succes in viata reala, oamenii vor participa la
muncile serioase cu acelasi entuziasm cu care se distreaza in timpul liber.

Cum functioneaza gamification in viata reala?
Imaginati-va ca la bordul masinii voastre ar exisa un program care monitorizeaza felul in care conduceti. Daca reusiti sa treceti de o anumita perioada de timp fara sa incalcati vreo regula de circulatie, programul va umple o bara de experienta iar atunci cind atingeti anumite puncte pe acea bara, veti fi recompensat fie cu reduceri de pret in service-urile auto, sau schimb de ulei si spalari gratuite. Posibilitatile de recompensare sunt nelimitate dar ceea ce conteaza este ca vom vedea o reducere a numarului accidentelor auto deoarece soferii vor fi motivati sa conduca prudent pentru a obtine acele recompense.

Periuta ta de dinti poate avea un mic calculator in interior care va monitoriza cit de des te speli pe dinti. Vei primi puncte pentru regularitatea periajelor, pentru corectitudinea lor si pentru timpul petrecut practicind o igiena orala buna. Cu acele puncte vei putea cumpara pasta de dinti, periute sau chiar consultatii gratuite la stomatolog.  Deoarece exista atit o motivatie materiala cit si una ludica, rezultatul final se va vedea in dinti mai sanatosi.

 

 

La locul de munca, angajatorul ar putea oferi puncte pentru diferitele activitati din cadrul institutiei. Inventariatul produselor ar putea fi cu mult mai distractiv daca ar exista o bara care sa monitorizeze progresul si sa recompenseze munca. Punctele acumulate de toti angajatii pot fi insumate intr-un total al departamentului/companiei iar atunci cind se atinge un anumit prag, salariatii pot primi o marire salariala, sau un weekend prelungit sau oricare alta recompensa. Desigur, sistemul va trebui balansat in asa fel incit doar prin efortul intregului personal sa se poata atinge pragul maxim. O astfel de implementare a mecanicilor de joc va spori atit productivitatea angajatilor, cit si profitul companiei, promovind colaborarea si nu competitia interna.

Gamification poate avea aplicatii la fel de interesante si in sistemul educational. Elevii pot fi motivati sa invete prin aceleasi mecanici. Pentru predarea temelor la timp, sau pentru o prezenta buna la ore si la activitati, ei pot primi puncte care, o data adunate, totalul lor va echivala cu o nota.

Lee Sheldon, profesor la departamentul de limba, literatura si comunicare din cadrul unei universitati din Stele Unite, a implementat un astfel de sistem de recompensare. Fiecare student, in functie de constributia sa, era recompensat cu puncte. Acele puncte, insumate, progresau studentul pe o bara de nivele, intre 0 si 12. Fiecare nivel corespunde cu o nota. Astfel, el a sesizat o crestere in prezenta la ore, media clasei si curiozitatea studentilor fata de materie. Posibila problema cu sistemul lui este ca el nu recompenseaza cresterea in nivel prea mult. Pentru fiecare prag, sau pentru atingerea unui anumit punctaj al clasei, elevii ar putea primii premii precum un bonus de puncte pentru toti sau un examen mai lejer sau posibilitatea de a alege subiectele de discutie in timpul orelor. Aceste recompense creaza o motivatie mai puternica si sunt limitate doar de imaginatia profesorilor.