Mai 26, 2022

Zona lui Andrei

Warlords of Draenor: 5 motive de entuziasm

 

World of Warcraft

 

În luna noiembie, World of Warcraft își va aniversa 10 ani de existență. Sunt multe motive pentru care cel mai jucat MMO din istoie a reușit să-și păstreze poziția fruntașă timp de aproape un deceniu. Posibil cel mai important dintre ele constă în abilitatea producătorilor de a modifica și îmbunătăți mereu jocul prin update-uri și patch-uri constante care nu fac altceva decît să ne ofere noi motive pentru a rămîne în universul Warcraft. Acum cîteva săptămîni am fost invitat, alături de mulți alți jucători, să testez versiunea beta a noului expansion, Warlords of Draenor. În continuare, vă voi spune 5 motive pentru care eu sunt foarte entuziasmat de ce am văzut.

 

 

1. Poveste adînc înrădăcinată în universul Warcraft

Garrosh Hellscream, liderul tiranic al hoardei și cel mai recent dușman al jucătorilor din World of Warcraft a fost învins. După un proces nu foarte lung, soarta lui părea a va fi pecetluită. Dar, cu ajutorul unor actori din umbră, el a reușit nu doar să scape în ultima secundă ci și să se întoarcă în trecut, la momentul în care clanurile orcilor erau pe cale să învadeze Azeroth-ul. Înarmat cu tehnologie modernă dar și cu multe cunoștințe despre vulnerabilitățile dușmanilor săi, Garrosh Hellscream vrea acum să modifice trecutul pentru a crea o lume perfectă în care el este liderul absolut al tuturor.

warlords

Povestea din Warlords of Draenor nu se rezumă doar la dușmani vechi pe un continent nou. La bază, ea este însăși catalizatorul pentru tot ce înseamnă universul Warcraft: lupta dintre orci și oameni atît de bine conturată în jocurile premergătoare World of Warcraft. Iar eu unul sunt foarte entuziasmat să văd cum va evolua.  

 

 

2. Un continent nou și vechi în același timp

Warlords of Draenor ne va trimite înapoi în timp, la momentul în care lumea pe care o știm astăzi ca Outland era o planetă plină de viață, numită Draenor. Locul de naștere al orcilor, dar și casa rasei Draenei, noul continent va conține atît zone familiare cît și unele complet străine. Primul pas în călătoria mea ca jocător al aliantei l-am făcut în Shadowmoon Valley. Veteranii din Burning Crusade vor ține minte lacurile de lavă și perisajul distrus și dezolant. Dar în expansion, această zonă este una vie, în care domină o noapte constată. Cîmpiile și dealurile verzi au înlocuit vulcanii și craterele. Vei recunoaște unele repere, dar zona îți va părea mult mai străină decît familiară.

Jucătorii hoardei își vor începe aventura în Frostfire Ridge, o tundră înghețată din care s-au format, mai tîrziu două zone în Outland. Friguri năpraznice și vînturi puternice îi vor întîmpina pe aventurieri. Mai tîrziu, ambele facțiuni vor putea explora terenurile acestrale ale orcilor, în Nagrand. Cîmpiile înverzite vor fi ușor de recunoscut pentru oricine a pășit vreodată în vechiul Outland, dar de această dată bucățile de pămînt și rocă plutitoare sunt ferm ancorate în solul continentului.

Oriune te-ai plasa pe scara nostalgiei, fie că vei recunoaște instant o zonă veche sau că vei fi uimit de modificările aduse bătrînului Outland, lumea din Warlords of Draenor este construită cu atenție și pasiune. În plus, de această dată, producătorii au pus un accent mult mai mare pe explorare. Vei descoperi nu doar locații impresionante ci și mici comori ascunse în cele mai neașteptate locuri. Draenor e o lume care merită văzută și explorată.

 

 

3. Jocul arată mult mai bine

Primul lucru pe care îl vrei observa atunci cînd vei face primul pas în lumea din Warlords of Draenor este cît de frumoasă este estetica jocului. Este evident că Blizzard s-a chinuit mult pentru a face un joc de aproape 10 ani să arate atît de bine. Nu putem vorbi despre o schimbare totală a motorului grafic deoarece am exagera cumplit. În schimb, modelele, texturile și toate celelalte elemente de estetică au primit un strat gros de machiaj binevenit.

A rămas același World of Warcraft pe care îl recunoști instantaneu, dar acum detaliile sunt redate la un nivel mult mai mare. Schimbări sunt peste tot, de la creșterea numărului de poligoane din care sunt alcătuite personajele și modelele, pînă la felul în care firele de iarbă se mișcă atunci cînd treci pe lîngă ele. De multe ori m-am blocat admirînd peisajul minute în șir, fără sa fac altceva decît să stau cu gura căscată în timp de apăsat fără milă butonul de print screen. Nu e ușor să faci un joc vechi să arate aproape nou, dar cei de la Blizzard au reușit asta într-un mod foarte plăcut.

 

 

4. Modele noi pentru personajele noastre

Avatarul, personajul pe care îl controlezi, stă în miezul experienței de joc într-un MMO. Una din schimbările pe care eu le aștept nerăbdător este îmbunătățirea vizuală a modelelor vechi. Fiecare rasă va primi un facelift în Warlods of Draenor. Producătorii au menționat că e foarte important pentru ei ca modelele noi să păstreze din eseța lor veche dar să și arate mult mai bine. Iar eu cred că au reușit aproape tot ce și-au propus. Desigur, mai sunt unele probleme cu diferențierea între fețe (multe personaje seamănă perfect între ele, iar muncitorii oricilor sunt la fel de fioroși precum brutele războinice) dar ele voi fi reparate pe parcursul procesului de producție.

Ce m-a impresionat foarte puternic, în schimb, au fost nu doar modele noi, ci mai ales animațiile îmbunătățite. De această dată, personajele noastre nu vor mai alerga de parcă sunt în căutarea celei mai apropiate toalete. Există acum o fluiditate hipnotizantă în toate acțiunile lor. Iar această eleganță se extinde foarte frumos și la nivelul feței. Dacă personajul tău vechi era capabil să arate maxim 3 emoții, cel nou va gesticula și se va stîmba ca un actor bun. Nu sunt sigur, dar mi s-a părut odată că am citit pe buzele eroului meu „What the f…?”

 

 

5. Garrisons-propriile noastre fortărețe

Un element popular în multe MMO-uri sunt așa-numitele „Player Housing” sau case pentru jucători. Ele sunt mici baze în lumea jocului unde aventurierii își pot construi un mic locușor unde se pot simți ca acasă. În Warlords of Draenor, ele vor veni sub forma de „Garrisons” iar idea din spatele lor e una foarte interesantă. De această dată nu mai ești doar un nimeni în căutarea gloriei. Ți-ai dobîndit-o deja. Tu ești un erou al facțiunii tale, trecut prin foc și sabie ridicat la rangul de comandant. Tu conduci ofensiva împotriva dușmanilor din Draenor iar pentru asta vei avea nevoie de o bază de operații. Aici vine în joc Garrisons.

Imediat cum vei păși pe noul continent, ți se va oferi o bucată pe pamînt unde îți vei construi baza. Ea va fi mică inițial, dar cu efort și muncă, ea va crește într-o fortăreață impunătoare. Vei avea la dispoziție numeroase clădiri de construit, fiecare venind cu bonusuri tentante. O mină îți va oferi minereuri preționase, grajdurile îți vor mări viteza de deplasare iar o tavernă va aduna rînduri de aventurieri dornici să te însoțească. Micul tău oraș îți va da și posibilitatea de a recruta și antrena soldați pe care îi vei trimite în misiuni cu recompense tentante.

E foare ușor să vezi influențele jocului de strategie Warcraft 3 în design-ul fortărețelor. Majoritatea clădirilor seamănă puternic cu versiunile lor din trecut și te vei simți cași cum ești în două jocuri simultan.

Mai sunt multe alte beneficii pe care Garrisons ți le oferă: acces la materiale de profesii, clădiri specializate pe meseriile tale, multe questuri și evenimente. Dar ce mi se pare foarte interesant este că povestea din Warlords of Draenor se va intersecta foarte des cu orășelul tău. Așa că mai bine te asiguri că ai zidurile bine păzite.

 

Ar mai fi multe motive de etuziasm pentru expansion, printre care pot aminti schimbările aduse luptelor între jucători (vom avea o zonă întreagă dedicată acestora), numeroasele questuri și evenimente dinamice, raid-uri și dungeon-uri noi. Dar, oricare ar fi motivele voatre de entuziasm, eu cred că Warlords of Draenor are un potențial foarte mare de a deveni cel mai bun expansion din World of Warcraft.

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!