Legislatie si educatie rutiera

Cum se poate scapa de amenda pentru depasirea vitezei

Cum scapam de amenda pentru depasirea vitezei

Cum te legi de viteza?

"Sunt foarte putini cei care stiu ca atunci cand viteza stabilita de radar este aproape de viteza legala si o depaseste cu cel mult 9 kmh nu trebuie sa plateasca absolut nicio amenda".
Daca in oras ai limita de viteza de 50 km/h si tu ai 59 km/h pe aparatul de radar, viteza asta nu este sanctionabila.
Mai mult decat atat, ar trebui sa stii ca si daca depaseste 59 de kmh ai sanse sa castigi in instanta anularea amenzii. De ce?

"Poti sa contesti masuratoarea. Practica arata ca aparatele de radar au o marja de eroare cam de 5 kmh in plus sau in minus. Poti sa mizezi si pe asta. Daca este un radar mobil, aici marjele sunt si mai mari".

Radar Politia Romana

Datele completate corect

Ce alte informatii iti mai sunt necesare? In momentul in care ai primit amenda acasa, trebuie sa te asiguri ca toate datele tale sunt completate corect.Daca ceva este completat gresit adica ne referim la date precum nume, prenume, numarul de inmatriculare a masinii, numarul si seria cartii de identitate, descrierea contraventiei, incadrarea ei in drept, ai mari sanse de reusita.

Astfel, daca informatiile sunt incomplete sau incorecte, atunci amenda poate fi anulata.

Prin urmare, verifica daca procesul-verbal completat de politist contine toate aceste date si daca ele sunt completate corect.

Apoi trebuie sa verifici data la care ti-a fost aplicata sanctiunea si sa incerci sa iti aduci aminte cat mai multe detalii.
"Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrag nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu de catre instanta”, spune art 17 din OG2/2001.
Un alt lucru important: vezi daca procesul-verbal constatator al amenzii ti-a fost trimis in termen de maximum 30 de zile de la data aplicarii acesteia, pentru ca, daca Politia ti-a trimis amenda cu depasirea acestui termen, ea este nula si va fi  desfiintata de orice judecator.

Trebuie, de asemenea, stiut ca in momentul in care contesti amenda aplicarea sanctiunii se suspenda. Cu alte cuvinte daca ti-a fost suspendat permisul de conducere si depui o contestatie in instanta, politia va fi obligata sa-ti dea inapoi actul. Vei putea conduce masina pana cand instanta da o decizie.

Daca vrei sa ai sanse de succes trebuie sa depui plangerea in termen de maximum 15 zile de la primirea ei, altfel esti bun de plata.
Mai departe, daca ai avut in masina persoane care pot deveni martori in proces, care sa sustina faptul ca inregistrarea operata pe camera de supraveghere si care a constituit baza aplicarii amenzii, nu este conforma cu realitatea, atunci ei vor trebui sa dea niste declaratii scrise in care sa iti sustina punctul de vedere.

Declaratiile trebuie sa fie certificate de catre un avocat pentru a le depune la instanta odata cu plangerea contraventionala.

Ce puncte trebuie atinse in plangerea contraventionala:

1. Amenzile rutiere aplicate prin camerele de supraveghere rutiera sunt ilegale si procesele-verbale de amenda nule, pentru ca amendatul nu beneficiaza de dreptul sau de a putea scrie obiectiuni in procesul-verbal in conditiile in care primeste amenda acasa.
2. Instanta sa oblige Politia sa spuna care este numele firmei care a instalat camerele de supraveghere
3. Instanta sa oblige Politia sa spuna cand au fost ultima data verificate metrologic aceste camere
4. Instanta sa oblige Politia sa spuna daca respectivul contract de atribuire a contractului de instalare a camerelor de supraveghere s-a facut in urma unei licitatii publice cu selectie de oferte.
5. Instanta sa ceara dovada existentei autorizatiei de constructie si amplasare a camerei.

Foarte important sa stii este ca masuratorile cu radare nu pot fi folosite ca probe in instanta daca fotografiile au fost facute in conditii de ceata, ploaie, ninsoare sau furtuna si, ca urmare, culoarea masinii, numarul sau soferul acesteia nu pot fi determinate absolut fara dubiu.

In plus, pe fotografie sau film trebuie sa apara obligatoriu data si ora la care a fost efectuata masuratoarea, valoarea vitezei, sensul in care s-a deplasat masina si faptul ca a fost efectuata anterior auto-testarea radarului / camerei de supraveghere (un test care se face ca exercitiu, cu prima masina care trece).
 
Echipajul de Politie care efectueaza controale cu radare trebuie sa aiba in permanenta asupra lui certificatul de omologare a radarului, buletinul de verificare metrologica - in termen de valabilitate de 12 luni, si autorizatia de operator radar, pentru agentul care intocmeste procesul verbal.
 
Radarele au o functie de autotestare care se face automat la fiecare pornire a aparatului. In timpul testarii, in coltul din stinga jos a inregistrarii video sau foto apare litera "T".
 
Fotografiile astfel marcate nu pot fi folosite de Politie ca probe in instanta, pentru ca aparatul nu era reglat in momentul folosirii.
 
In cazul amenzilor date de camerele de supraveghere, verificati ca amenda sa fi fost semnata de catre un politist care trebuie sa isi indice functia si gradul.
Sursa: incont.ro

 

Primul ajutor in caz de accident auto

Instructiuni de prim ajutor in caz de accident de circulatie

In cazul unui accident de circulatie acordarea prompta a primului ajutor poate salva de foarte multe ori viata victimei. De aceea este important ca orice conducator auto si nu numai sa cunoasca ceea ce are de facut in cazul unui asemenea eveniment nedorit.

In momentul in care vreti sa interveniti pentru salvarea victimelor unui accident trebuie sa respectati urmatoarele principii:

  • - Victima nu se mobilizeaza de la locul accidentului decat in cazul in care situatia din teritoriul respectiv continua sa fie periculoasa pentru victima sau / si pentru cel care acorda primul ajutor!

  • - Primul ajutor se acorda la locul accidentului!

  • - In primul rand se evalueaza gravitatea starii victimei si dupa aceasta evaluare se alerteaza imediat Ambulanta!

Accident rutier

Succesiunea actiunilor pe care ar trebui sa le faceti ar fi urmatorul:

  1. Semnalizati accidentul si asta pentru a evita marirea numarului de victime.

  2. Degajati accidentatul!

  3. Acordati primul ajutor!

  4. Chemati Ambulanta!

  5. Supravegheati victima si continuati, daca este nevoie, sa-i acordati primul ajutor pana la sosirea Ambulantei!

Semnalizarea accidentului este primul lucru pe care trebuie sa il faceti pentru a nu creste numarul de victime al accidentului sau  pentru a nu deveni la randul dumneavoastra victime. Semnalizarea accidentului devine prioritara mai ales in cazul in care vizibilitatea la locul accidentului este slaba.

Cel mai simplu mod de semnalizare al unui accident rutier este plasarea unui triunghi reflectorizant. Simpla amplasare a cate unei persoane la minimum 50 de metri in spatele sau in fata locului in care s-a produs evenimentul rutier si gesturile de avertizare ale acestora pot fi extrem de utile.

Urmatoarele situatii pot impune degajarea pacientului:

  • - pacientul se afla într-o masina instabila, ce urmeaza a se rasturna

  • - pacientul se afla într-o masina cu pericol iminent de explozie

Inainte de a incepe degajarea victimei se verifica sa nu fie prinse picioarele pacientului de pedale, se desface centura de siguranta. Accidentatul va fi menajat la maximum. Se vor evita gesturile brutale si mobilizarea lui excesiva. Scoaterea accidentatului din autovehiculul avariat se va face cu cea mai mare blandete, procedandu-se la degajarea prin eliberarea metodica, la nevoie cu sacrificarea materialelor ce il acopera.

Daca trebuie sa mobilizati o victima a unui accident de trafic, nu uitati ca aceasta poate avea o fractura de coloana vertebrala!

Din acest motiv, mobilizarea victimei trebuie facuta in asa fel incat coloana vertebrala sa fie mentinuta dreapta. In caz contrar, manevrele necontrolate efectuate de dumneavoastra pot sa agraveze starea pacientului prin lezarea maduvei spinarii. Aceste manevre se pot solda cu paralezii ireversibile sau chiar cu moartea victimei.

Manevrele se desfasoara in urmatoarea succesiune:

  • - cu un brat salvatorul sprijina ceafa accidentatului, iar cu celalalt mandibula;

  • - se aseaza bratul victimei dinspre lateral peste abdomen, dupa care salvatorul apuca victima cu celalalt brat al sau, ca o chinga trecuta pe sub spate si axila;

  • - salvatorul imobilizeaza mandibula accidentatului iar cu bratul fixeaza suplimentar capul acestuia;

  • - printr-o miscare de tractiune – rotatie, accidentatul este scos de pe scaun.

Odata scoasa din masina, asezarea ei pe sol impune de asemenea respectarea anumitor reguli cu foarte mare strictete si anume: capul va fi mentinut în permanenta în ax.

In cazul in care victima este gasita culcata pe burta, examinarea nu se poate face decat dupa asezarea lui in decubit dorsal (culcat pe spate). Pentru acest lucru este nevoie de minimum trei persoane. Unul dintre salvatori se aseaza la capul victimei, il va pune in ax si il va imobiliza comandand intreaga operatiune de întoarcere. Ceilalti salvatori se vor aseza lateral de victima, cat mai aproape de ea, ridicand bratul dinspre salvatori in sus, langa capul victimei. La comanda celui aflat la cap, toti salvatorii vor efectua intoarcerea in acelasi timp, mentinand in permanenta coloana pacientului in ax. Dupa degajare, victima va fi intinsa cu blandete pe o patura sau pe niste haine.

 

Primul ajutor

Cei accidentati grav sunt de obicei fara cunostinta. Primul gest al salvatorului va fi sa controleze respiratia si bataile inimii. Principala datorie a salvatorului este de a pastra aceste functii majore ale organismului uman.
Nu vor fi abandonati accidentatii cu semne aparente de deces, deoarece ei pot fi salvati prin aplicarea rapida a masurilor de respiratie artificiala si masaj cardiac extern. Pana la sosirea personalului medical, accidentatii grav nu vor fi miscati sau deplasati in mod inutil, ci numai atat cat este nevoie pentru instituirea masurilor de mentinere a functiilor vitale (respiratia si bataile inimii).

 


  In functie de starea accidentatului, masurile de prim ajutor se vor institui intr-o anumita ordine.

  • - Respiratia artificiala;
  • - Masajul cardiac extern;
  • -Oprirea respiratiei este urmata la cateva minute, de oprirea inimii. De asemenea, stopul cardiac este urmat rapid de oprirea respiratiei. Viata accidentatului se hotaraste in aceste prime momente, deoarece stopul cardio-respirator neredresat determina, in 5- 10 minute de la instalare, leziuni grave ale organelor vitale, incompatibile cu viata;
  • - Oprirea hemoragiilor;
  • - Pansamentul ranilor;
  • - Fractura. Imobilizarea fracturilor;

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!