Atenție la tentativele de fraude de tip phishing

Atentie la tentativele de fraude de tip phishing

 

Trecerea la digitalizarea serviciilor bancare a dus la o creștere exponențială a tentativelor de fraudare a celor care fac plăți cu ajutorul serviciilor online. Accesibilitatea, pretul redus al serviciilor de internet precum și usurința cu care se pot incerca fraudarea în același timp a mai multor persoane a făcut ca o mulțime de infractori să se reorienteze de la furtul de portofele la escrocheriile online pentru că escrocii sunt greu de depistat.

Din multitudinea de modalitati de tentative de fraudare vă voi prezenta astazi una recentă la care am fost supus și eu.

In momentul in care primiți un email ca cel de mai jos sau orice tip de email care conține un mesaj din partea unei bănci prin care banca pretinde că este necesară “actualizarea” sau “confirmarea” datelor aferente contului de internet banking sau cardului trebuie să știți că aceea este o tentativă de furt de date. Și asta pentru că nicio bancă nu va solicita niciodată să divulgaţi, confirmaţi sau modificaţi datele personale şi/sau date de autentificare bancară sau despre card prin accesarea unui link transmis prin e-mail, sau să accesaţi aplicaţia de internet banking printr-o adresă URL transmisă prin e-mail!

Iată și emailul primit de mine prin care sunt anunțat că au fost câteva încercări de conectare nevalide la contul meu și că ar putea exista probleme de securitate ale contului. Din aceasta cauză banca a decis aplicarea unui proces suplimentar de verificare pentru securitatea contului. Si prin urmare trebuie să intru in sectiunea clientilor si sa mi se faca o verificare suplimentara.

atac fishing banca BCR 1

Personal, lucrând de mult timp pe internet, m-am obișnuit ca, la emailuri, mai ales la cele de la instituții, să mă uit imediat la adresa emailului. In mod normal dacă era un email de la BCR adresa ar fi trebuit să fie una făcuta de pe domeniul de internet bcr.ro. Dacă ne uităm la emailul primit de mine se poate observa că aceasta este o adresă de email de pe un domeniu cu un nume ciudat.

Ceea ce trebuie sa faceti dumneavoastra este sa stergeti emailul dupa ce l-ati mutat in spam si daca aveti disponibilitate sa anuntati banca de tentativa de furt de date personale.

Eu am accesat de curiozitate linkul de pe butonul Intrare in zona clientilor și am ajuns la pagina de mai jos

atac fishing banca BCR

După cum se poate vedea este o pagină care cere date personale și care are o adresa care nu are nici în clin nici în mânecă cu bcr.ro

Deci, tineți minte băncile nu vă vor solicita niciodată să divulgaţi, confirmaţi sau modificaţi datele personale şi/sau date de autentificare bancară sau despre card prin accesarea unui link transmis prin e-mail, sau să accesaţi aplicaţia de internet banking printr-o adresă URL transmisă prin e-mail!

Sfaturi pentru asigurarea securității informațiilor transmise prin internet și care pot evita furtul de informații importante:

- nu deschideți e-mail-uri suspecte și nici nu încercați să accesați link-uri sau butoane din interiorul acestora deoarece în cazul unor asemenea acțiuni pe calculatorul dvs. se pot instala aplicații rău intenționate (viruși, cai troieni, coduri care spionează, etc.) care pot duce la alterarea sau furtul datelor;

- schimbați parolele de access cât mai des, aveți grijă să alegeți parole complexe și greu de ghicit de alții. De asemenea, nu utilizați aceeași parolă pentru alte site-uri, servicii online, aplicații etc.;

- preveniți accesul neautorizat la PC-ul dumneavoastră (incercați să nu folosiți calculatoare, la care au acces și alte persoane, pentru logare în conturi din care faceți plăți sau care au informații personale);

- asigurați-vă că sistemul de operare al PC-ului și browser-ul dumneavoastră sunt actualizate cu ultimele patch-uri de securitate care vor asigura o protecție sporită;

- utilizați programe anti-virus, anti-spyware, anti-malware acualizate.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!