Featured

Casa Memorială "Vasile Pogor"

Casa Memoriala "Vasile Pogor"

str Vasile Pogor nr. 4

 

Casa Memorială Vasile Pogor din Iași, cunoscută și sub numele de Casa Junimii, este un muzeu situat pe Str. Vasile Pogor nr. 4 care găzduiește o colecție bogată de obiecte care evocă atmosfera vieții culturale din Iași în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Clădirea a fost construită în 1850 de către vornicul Vasile Pogor, împreună cu soția sa Zoe. Aceasta dată este atestată printr-o piatră hexagonală găsită după săpăturile efectuate în vederea restaurării, pe care se află inscripția cu caractere chirilice: „V. Pogor 1850 și soția sa Zoe“.

Casa Memorială Vasile Pogor din Iași

In saloanele actualului Muzeu "Vasile Pogor" își dădeau întâlnire câteva dintre personalitățile care au marcat istoria României moderne: Maiorescu, Alecsandri, Xenopol, Conta, Caragiale, Eminescu, Slavici, Creangă și mulți alții. Pe atunci această casă aparținea lui Vasile Pogor, unul dintre fondatorii celebrei societăți literare „Junimea”, și a găzduit nenumărate ședințe junimiste.

Interior Casa Memoriala Vasile Pogor

În muzeu se pot admira, printre altele, bastonul din lemn de abanos cu mâner de argint, care i-a aparținut lui Costache Conachi; un tablou (Cap de bărbat) în ulei, semnat de Gh. Asachi; piese de mobilier care au aparținut lui Mihail Kogălniceanu, Titu Maiorescu, I.L. Caragiale, Iacob Negruzzi, Garabet Ibrăileanu, I.M. Melik etc.; un pian Steinway & Sons (model 1859), care i-a aparținut lui Duiliu Zamfirescu sau patefonul His Masters Voice, care a aparținut lui G. Ibrăileanu.

Casa Memorială Vasile Pogor din Iași

Interior Casa Memoriala Vasile Pogor

În Sala Rarități puteti vedea obiecte unice, ca: inelul sigilar din aur, cu piatră roșie al lui Mihai Eminescu; ceasul de buzunar, din argint, al lui Ion Creangă; ceasul de buzunar, din argint, al lui Vasile Pogor; ceasul din aur al lui Eremia Grigorescu; cartea de rugăciuni – manuscris a principesei Maria Gh. Sturdza, născută Ghica – una din puținele cărți rămase din celebra Bibliotecă Miclăușeană; călimara din marmură a lui Mihail Kogălniceanu; cerceii din aur și ametist ai actriței Agatha Bârsescu; broșa din aur, confecționată dintr-o monedă a Veronicăi Micle și multe altele.

Casa Pogor imagine veche

Casa memorială „Vasile Pogor“ este in momentul actual sediul Muzeului Național al Literaturii Române

Locatie: str. Vasile Pogor nr 4

Mijloace de transport in comun:
- tramvai: 8, 9, 13 (statia Piata Mihai Eminescu)
- autobuz: 28, 36, 41, 42, 43c, 46, 50 (statia Piata Independentei)

Program vizitare:
Luni si marti: inchis
Miercuri - duminica: 10.00-17.00

Tarife intrare:
1) bilet intreg - 15 lei / persoană adultă 
2) bilet redus pentru pensionari - 8 lei.
3) bilet redus (3 lei) pentru elevi și studenți, inclusiv elevi și studenți din învățământul particular acreditat;

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!