Muzeul Memorial "Mihail Kogălniceanu"

Muzeul Memorial "Mihail Kogălniceanu"

str. Mihail Kogălniceanu nr. 11

 

Mihail Kogălniceanu a fost aghiotant domnesc pe vremea lui Mihalache Sturdza, director al Teatrului Naţional din Iaşi (alături de V. Alecsandri şi C. Negruzzi), fondator şi redactor al revistei „Dacia literară”, profesor la Academia Mihăileană, participant la revoluţia de la 1848, mare unionist şi cel mai important colaborator al lui Alexandru Ioan Cuza, membru al Divanului Ad-hoc, prim ministru, ministru de externe, ministru de interne şi ministru plenipotenţiar al României în Franţa. Născut în Iaşi, la 6 septembrie 1817, a încetat din viaţă pe 21 iunie 1891, la Paris, iar trupul său a fost adus în ţară şi înmormântat în cavoul familiei aflat în Cimitirul Eternitatea din Iaşi.

Muzeul Mihail Kogalniceanu interior 3

Casa care găzduieşte azi Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” i-a avut oaspeţi de seamă pe paşoptiştii C. Negri, V. Alecsandri, Al. Russo, dar şi pe domnii Mihail Sturdza şi Grigore Alexandru Ghica. Tot aici se afla Mihail Kogălniceanu când a primit vestea alegerii lui Alexandru Ioan Cuza drept candidat la tronul Moldovei şi tot aici a fost găzduit principele Carol în aprilie 1869, la cea de a cincea sa vizită făcută la Iaşi.

Muzeul Mihail Kogalniceanu interior 1

Locatie: str. Mihail Kogălniceanu nr. 11

Program vizitare:
Duminică - Luni: inchis
Marţi - Sâmbătă: 10.00-17.00 (ultimul bilet: 16:30)
Sărbători legale: închis

Tarife intrare:
- bilet intreg 12 lei / persoană adultă ,
- pensionari 6 lei,
- elevi și studenți (individual sau în grupuri - legitimaţi cu carnetul de elev) 3 lei

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!