iasi 365 2018 logo 4

 

banner rezultate loto iasi365

Expozitie de pictura naiva si masti - Iarna in Moldova

7 ianuarie - 9 februarie Institutul Francez

expozitie-pictura-naiva-iarna-moldovaExpozitie de pictura naiva si masti realizata de Centrul Judetean Pentru Conservarea si
Promovarea Culturii Traditionale Iasi in parteneriat cu Institutul francez Iasi, in cadrul
proiectului „Traditii romanesti – cultura europeana”
Artisti: pictorii Ioan Maric, Catinca Popescu, Constantina Voicu, Gheorghe Boanca, Gheorghe Ciobanu, Lucica Ciobanu, Costel Iftinchi, Maria Lupu, Calistrat Robu, Paula Iacob, Maricela Istrate, Costica Onuta si creatori de masti Bogdan Barzu si Constantin Curecheriu.
7 ianuarie-9 februarie 2013
Institutul francez Iasi
Vernisaj: Miercuri, 16 ianuarie 2013, ora 17.00
Prezinta: criticul de arta Valentin Ciuca

Expozitia, aflata la cea de-a patra editie, prezinta lucrari ale pictorilor naivi din judetele Iasi, Bacau si Vaslui, importante centre de arta naiva din Romania. Lucrarile pictorilor aduc, in general, imaginea satului romanesc din perioada Sarbatorilor de Craciun si Anul Nou, unde datinile si obiceiurile de iarna cuceresc viata intregii comunitati. Pentru o ilustrare cat mai completa a frumusetii obiceiurilor de iarna din zona Moldovei, in expozitie sunt prezentate si masti realizate de mesterii populari Bogdan Barzu si Constantin Curecheriu.

„Arta naiva este strans legata de arta populara, deoarece pastreaza caracteristile traditionale ale civilizatiei taranesti autentice. Multi dintre pictorii naivi si-au petrecut copilaria in lumea satului, fiind atrasi de imaginea taranului roman, de preocuparile lui, de frumusetile si de bucuriile care l-au inconjurat. Acesti artisti sensibili evoca cu nostalgie viata satului de odinioara transformand-o in imagini de basm, spre bucuria lor si a celor care iubesc pictura naiva.” (Prof. Adrian Ardeleanu, directorul Centrului Judetean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi)

Din aceeasi categorie

Programul Cinematografelor din Iasi

Bancul zilei

Un scoțian se duce la primărie cu o cerere de schimbare de nume. Funcționarul îl întreabă:
- De ce doriți să vă schimbați numele, domnule?
- Am găsit o cutie cu peste o sută de cărți de vizită.

Bancurile zilei le poti citi aici...