Mai 24, 2022

Zona lui Andrei

Investitori amatori au dejucat planurile bursei. Speculații au pierdut aproape 5 miliarde de dolari

bursa4

Traderii de la Bursă au avut o surpriză neplăcută în această săptămână, când grupul de Reddit r/wallstreetbets le-a dejucat planurile de a profita de pe urma declinului magazinelor fizice de jocuri, precum GameStop. 

Din cauza pandemiei, tot mai multe magazine și-au mutat afacerile în mediul online. Industria jocurile și-au început mutarea în formatul digital cu mulți ani în urma, lucru accentuat de criza actuală. Fix pe acest lucru au mizat speculații bursieri. Ei au pariat că valoarea acțiunilor GameStop avea să fie în continuă scădere, ceea ce le-ar fi adus profituri dacă problemele magazinului de jocuri aveau să continue. Dar utilizatorii de pe Reddit au observat intenția bursierilor, și au preluat rapid inițiativa. Ei au cumpărat cat mai multe acțiuni de la GameStop, fapt ce a ridicat rapid prețul. În doar cateva zile, pe 27 Ianuarie, valoare a ajuns la aproximativ 350 de dolari, o creștere de aproape 1700%. Pentru pariorii de pe Wall Street, acest lucru a reprezentat o pierdere de peste 5 miliarde de dolari.

bursa2

Nu ar fi dificil de înțeles de ce Wall Street ar paria împotriva unui magazin precum GameStop. O companie care încă mai vinde jocuri în format fizic, în plină pandemie, ar fi o afacere destul de riscantă. Dar erau încă departe de faliment. Cu toate acestea, ei au continuat să parieze pe falimentul companiei și s-au folosit de aceeași tactică utilizată în timpul crizei economice din 2008. Bursierii au împrumutat acțiuni pe care le-au vândut imediat, în speranța că prețul lor avea să scadă într-un viitor apropiat, odată cu intensificarea problemelor financiare ale lanțului de magazine. Dacă planurile lor ar fi mers,  devalorizarea acțiunilor ar fi însemnat că împrumutul inițial ar fi trebuit restituit la un preț mult mai mic decât cel pe care l-au plătit la început. Astfel, diferenta dintre acțiunile vândute inițial și valoarea împrumutului final le-ar fi adus un profit considerabil. 

bursa5

Cu toate că astfel de pariuri sunt perfect legale, lăcomia lor a fost prea mare, și au ajuns să împrumute mai multe acțiuni decât erau pe piața. Fix acest lucru a trezit suspiciunile forumului r/wallstreetbets și au acționat imediat, cumparând cat mai multe acțiuni. Și nu doar au cumpărat, ci mai important, nu le-au vândut imediat. Fapt ce a dus la creșterea rapidă a prețului și la o reacție în lanț: tot mai mulți investitori au început să cumpere. La rândul lor, cei care au pariat pe o scădere s-au trezit într-o situație catastrofală. Împrumuturile lor, care inițial valorau 4$ trebuiau restituite la nou preț care creștea de la ora la ora. Panicați, sperând măcar să-și recupereze o parte din investiție, ei s-au grăbit să cumpere acțiuni pentru a-și restitui obligațiile. Dar asta doar a aruncat gaz pe foc, iar prețul avea să crească în continuare.

bursa3

În 2008, aceeași tactică a fost folosită de către bursierii de pe Wall Street pentru a paria împotriva pieței de credite imobiliare, fapt ce a dus la o criză economică dezastruoasă. Atunci, puțin s-a auzit despre pedepsirea responsabililor. Acum, în schimb, când s-a întors roata și miliardarii au de pierdut, se pare că ei sunt mai mult decât dornici să joace rolul victimei și să arate cu degetul spre Reddit. Asemenea mișcărilor de pe piața acțiunilor, e dificil de estimat unde se va termina povestea. Dar e interesant de urmărit cum un grup de investitori amatori au reușit să scoată la iveală lăcomia giganților bursieri și să readucă în discuție efectele devastatoare pe care influența celor de pe Wall Street o poate avea asupra economiei globale.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!