iasi 365 2018 logo 4

Evenimente in Iasi

Caravana „Moromeții 2” ajunge la Iași pe 13 noiembrie

13 noiembrie | Proiecții de gală în prezența echipei

Cinema Ateneu Iași | 16:00, 18:30, 21:00, Cinema City | 20:00

 

Cel mai așteptat film al anului, Moromeții 2, va avea patru proiecții de gală, în prezența echipei – Tudor Giurgiu, Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile, Gheorghe Visu, Liviu Pintileasa, și Horațiu Mălăele - în Iași, pe 13 noiembrie. Trei dintre acestea sunt la Cinema Ateneu, la orele 16:00, 18:30, respectiv 21:00.

O a patra proiecție de gală este organizată  în aceeași zi, la Cinema City, de la ora 20:00. Toate cele patru proiecții sunt sold out.  

Cel mai așteptat film al anului, Moromeții 2, va ajunge pe marile ecrane din România din 16 noiembrie, însă echipa filmului a pornit într-o caravană prin țară din 29 octombrie și a trecut deja prin mai multe orașe – Oradea, Piatra Neamț, Hunedoara, Zalău, Deva, Oravița, Reșița, Caransebeș, Vulcan, Petroșani, Târgu Jiu, Drobeta-Turnu Severin, Craiova, Sibiu. Proiecțiile speciale au rulat toate cu casa închisă, spectatorii de pretutindeni au primit pelicula cu entuziasm și aplauze. Turneul de promovare pornit de distribuitorul Transilvania Film și-a propus să ajungă în aproape 60 de orașe, organizându-se proiecții și în spații alternative de cinema astfel încât pelicula să poată fi văzută de cât mai mulți spectatori. Au mai fost anunțate proiecții  speciale și în Cluj Napoca, Constanța, Mangalia, Mediaș, Târgu Mureș, lista fiind încă deschisă.  

Pelicula readuce pe marile ecrane, după mai bine de 30 de ani, iubitele personaje ale lui Marin Preda, sub regia aceluiași Stere Gulea. Imaginea filmului este alb-negru și este semnată de Vivi Drăgan Vasile, unul dintre cei mai apreciați directori de imagine din România.

Moromeții 2 continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el și cea de-a doua soție, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi. Trailer-ul oficial al filmului poate fi urmărit aici.

„E un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaurează un nou sistem politic, e multă îngrijorare și teamă. Iar lumea aceea pe care o știam dispare, de fapt. Asta m-a și atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supraviețuit până în anii ‘50 colectivizării. E un omagiu adus acestei lumi”, declară regizorul  Stere Gulea.

Distribuția este una de excepție și reunește câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români. În rolurile principale îi vom vedea pe Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) și Iosif Paștina (Niculae Moromete), aflat la debutul într-un rol principal în cinema. Alături de ei apar Răzvan Vasilescu (Cocoșilă), Gheorghe Visu (Matei Dimir), Oana Pellea (Fica), Andi Vasluianu (Vasile al Moașei), Florin Zamfirescu (Țugurlan), George Mihăiță (Aristide), Ioana Bugarin (Ileana), Paul Ipate (Paraschiv), Vlad Logigan (Notarul Oprescu), Cuzin Toma (Oauăbei), Marian Râlea (Cârcâdat), Dorina Chiriac (Mărioara Bâzdoveică), Liviu Pintileasa (Zdroncan), cu participarea extraordinară a lui Ion Caramitru (Directorul școlii).

caravana Morometii ajunge la Iasi

Filmările pentru Moromeții 2 au început anul trecut, în septembrie, majoritatea secvențelor fiind turnate în aceeași casă, din același sat (Talpa, județul Teleorman) în care a fost realizat  și primul film în 1985. Pre-producția părții a doua a durat mai bine de un an - casa Moromeților a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schițele și imaginile celei vechi, iar centrul satului a fost recreat de la zero. Dana Păpăruz, premiată cu trofeul Gopo pentru Aferim!, este creatoarea costumelor. Montajul filmului a fost realizat de Dana Bunescu și Alexandra Gulea, muzica este semnată de Vasile Șirli, iar coloana sonoră este gândită de aceeași Dana Bunescu, câștigătoare a 6 premii Gopo până în prezent, pentru montaj și sunet. Machiajul și coafura sunt semnate de Dana Roșeanu, Iulia Roșeanu și Domnica Bodogan. Producătorii filmului sunt Oana Giurgiu și Tudor Giurgiu. Fotograful afișului oficial este Alex Gâlmeanu.

Filmul va intra în cinematografele din județul Iași, inclusiv în rețeaua Cinema City, începând cu 16 noiembrie.

***
Moromeții 2 este o producție Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Studioului de Creație al Ministerului Culturii, în colaborare cu TVR și HBO România.  

Cu sprijinul: Cinema City, Banca Transilvania, Timișoreana, Aqua Carpatica, Auchan Retail Romania, Catena, Țiriac Auto.

Susținut de: Cinema Ateneu Iași.

Recomandat de: Europa FM

Parteneri media: Adevărul, Radio România Cultural, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Cosmopolitan, Femeia, Zile și Nopți, Cinemap, Cinemagia, Observator Cultural, Agerpres, VICE, Euromedia.

Partener monitorizare: mediaTRUST

Program ”Zilele Studentului Economist”

9-11 noiembrie 2018

 

Zilele Studentului Economist (ZSE) este un proiect organizat de Liga Studenților Economiști, aflat la a treia ediție, care are ca scop integrarea studenților de la toate programele de studiu, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), în viața economică ieșeană, având oportunitatea de a participa la sesiuni de formare ce își doresc să simuleze studenții în postura de angajați.
În weekendul 9 – 11 noiembrie studenții economiști vor putea participa la sesiuni de formare prin care vor dobândi o serie de aptituini ce îi vor ajuta pe piața muncii. Proiectul se va finaliza cu Gala ZSE care se va desfășura la Biblioteca Centrală Mihai Emiescu unde vor fi premiați cei mai activi participanți.

Mulțumiri partenerilor noștri: FEAA, UAIC, BRD, CAREFFOUR, CONDUENT, CENTRUL DE STUDII UAIC, FAB LAB IAȘI, ADER și BCU IAȘI.

Program ”Zilele Studentului Economist” :

Vineri (9 noiembrie 2018)
12:00-14:00 Sesiune de formare pe dezvoltare personală;
Facilitator: Marius SIMION din partea BRD Groupe Société Générale

Locație: Sala b417 a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor

Sâmbătă (10 noiembrie 2018)
10:00-12:00 Provocări ale comunicării într-o societate globalizată
Formator: Lect. univ. dr. Bogdan-Constantin NECULAU

12:00-14:00 Coffe Breack;
14:00-16:00 Educație Financiară
Formator: Prof.univ.dr. Liviu George MAHA

Locație: Centrul de învățare al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Zilele studentului economist 2018

Duminică (11 noiembrie 2018)

10:00-12:00 Branding-ul personal în studenție
Formator: Cristian NISTOR din partea CONDUENT
12:00-14:00 Coffe Breack;
14:00-16:00 Cum redactezi un CV
Formator: Cristina SIRGHE din partea Harte Hanks

Marți  (12 noiembrie 2018)
20:00-22:00 Gala de închidere a proiectului;
Locație: Biblioteca Central Universitară