Octombrie 22, 2021

Dansuri

Ce este Twerk Freestyle (sau ce este twerkingul)

Twerk Freestyle este un stil nou de dans care are in momentul de fata un succes enorm printre fete (ca practicante) si printre baieti (ca privitori).

In principiu dansul este format din miscari provocatoare de solduri si mai ales de fese, in timpul acestora dansatoarea lasandu-se in jos. Este un dans cu miscari lascive ale fundului care lasa o puternica impresie "artistica" baietilor. Dansul este specific tinerilor afro - americani, pentru ca in general pe acestia ii ajuta fizicul (cum este cazul braziliencelor care au posteriorul pronuntat, in comparatie cu cel al altor popoare)

dansul lui lexy pantera

La momentul actual e plin internetul de filmulete cu tot felul de tipe care incearca sa fie cat mai provocatoare. Personal cel mai tare mi se pare Lexy Pantera, si ca dovada al acestei afirmatii urmariti videoclipul de mai jos.

 

Valsul vienez

 

Valsul vienez

 

Valsul Vienez este un dans care nu a suferit prea multe schimbari de-a lungul timpului avand putine figuri. Masura muzicala a valsului vienez este de 3/4, tempoul fiind de 58-60 batai/minut amploarea rotirilor si a inclinarilor trebuind sa fie dozate.

Originea Valsului Vienez

Exista mai multe versiuni privind originea acestui dans numai putin de patru tari incercand sa-si atribuie paternitatea lui.
Prima varianta sustine ca originile Valsului Vienez se gasesc in secolele XII - XIII in zona de sud a Alpilor germani, dansul aparand sub denumirea de "Nachtanz".
Predecesoarele Valsului Vienez au fost dansurile Allemande si Menuetul.
German-ul a fost un dans impunator dansat pe doua linii. Partenerii stateau unul in fata celuilalt si se deplasau inainte si inapoi, cateodata trecand pe sub bratele celeilalte linii sau intalnindu-se la mijloc.


Vals vienez
Menuetul era alcatuit din pasi ce formau un patrat, dansat intr-o maniera rigida si impunatoare.

Valsul insusi este vienez si a evoluat in Austria si Bavaria sub nume ca Dreher, Deutscher sau Laendler, ultimul original din Bavaria fiind predecesorul Valsului Vienez. Pasii si figurile Landler-ului au fost reduse datorita vitezei la sase pasi astfel nascandu-se Valsul Vienez.Valsul era supranumit "dansul interzis", deoarece cand a ajuns in salile vieneze de dans, partenerilor le era permis sa se atinga! Acesta era un lucru nemaiauzit si a avut ca rezultat defaimarea acestui dans de catre oficialitati ale bisericii si conducatori ai comunitatii austriece. Dar datorita faptui ca era dansul preferat al tinerilor a continuat sa fie dansat. Ca urmare a trecerii catre dansul de salon, s-a transformat intr-un dans elegant, muzica devenind mai rafinata si orchestrata, instrumentele cele mai folosite fiind pianul , vioara si basul.

O alta varianta este cea aparuta intr-un articol din 17 ianuarie 1882 al revistei La Patrie, care pretindea ca Valsul s-a dansat prima oara la Paris in 1178, sub numele Volta.
Prima melodie de Vals Vienez dateaza din 1770, in Paris fiind introdus abia in 1775 a durat insa pana sa devina popular.

In 1813 Mr. Byron condamna Valsul ca fiind frivol. In 1816 Valsul a fost acceptat si la Londra, lupta impotriva lui neterminandu-se aici. Abia in 1833 o carte de bune maniere publicata de Miss Celibart permitea femeilor maritate sa-l danseze.

Salsa

 

Ce este Salsa

 

Unul din dansurile de sorginte latina este Salsa, care este un amestec de ritmuri de origine latino si afro-caraibiana ca: danzon, mambo, rumba, guajira, charanga, cha cha cha si guaguanco. La nasterea si dezvoltarea sa se considera ca si-au adus contributia cubanezii, portoricanii si nord-americanii. Este un dans care se poate dansa si fara partener insa de obicei se danseaza in cuplu, barbatul fiind cel care conduce si dirijeaza miscarile partenerei. Salsa se danseaza in 8 timpi din care 2 timpi fiind pauze, miscarile picioarelor fiind lente in comparatie cu miscarile bratelor.

Numele salsa este foarte mult legat de Fania Records, care a fost fondat in 1964 de Johnny Pacheco, un lider de formatie cu parinti dominicani si gusturi muzicale cubaneze. Fania a inceput ca o companie independenta iar Pacheco distribuia discuri catre magazinele locale din portbagajul masinii sale. Din 1967, Fania condusa de catre avocatul americano-italian Jerry Masucci s-a implicat intr-o campanie de inregistrari si promovare agresiva si de foarte mare succes.

Omul care a avut ideea de a folosi cuvantul "salsa" pentru a promova acest curent muzical a fost Izzy Sanabria (acesta era designer grafic la "Fania Allstars") si din aceasta cauza acesta a fost supranumit "Mr. Salsa".  Acest cuvant a mai fost folosit anterior de catre Beny More care saluta cu formula `Hola, Salsa` si in cantecul `Echale Salsita` al Sexteto Habanero.

 

Muzica salsa are cateva caracteristici generale: o introducere, o parte melodica, o parte mai ritmica/de percutie numita "montuno", o repetare a partii melodice si un final. Exclamatiile erau folosite de obicei pentru a marca schimbarile dintr-o anumita sectiune, in special din montuno, care este sectiunea cu cea mai intensa energie ritmica.

Cha- Cha

 

Cha - Cha

 

Trei din dansurile latino care au cucerit lumea si care au o legatura aparte intre ele sunt Mambo, Rumba si Cha-Cha-Cha. Mambo a aparut ca un rezultat al combinatiei dintre ritmul american de jazz si cel cubanez de rumba. Aceasta combinatie s-a realizat la sfarsitul anilor 1940, in Havana, Cuba, unde trupele de muzicieni americani si cubanezi, cantau in cazinourile cubaneze.  Printre numeroasele figuri de mambo, exista una care se numea chatch, care implica trei miscari rapide ale greutatii urmate de doi pasi mai lent realizati. Pana la inceputul anilor 1950, aceasta figura a schitat un nou dans, dans numit cha  cha  cha.

Cha Cha dans latino

Numele Cha-Cha-Cha apare prima data in Haiti, ca fiind o componenta a clopotului. Acest clopot era facut dintr-o placa, ce scotea un zgomot cha-cha cand era frecata. O alta versiune a numelui acestui dans ar fi urmatoarea: Cand femeile cubaneze danseaza pantofii lovesc cu calcaiele podeaua in ritm de cha-cha-cha.
La inceputul anilor 50 mari orchestre Cubaneze, ca orchestra Aragon cantau Cha-cha si ca o parte a nebuniei latine dansul se imprastia ca un foc salbatic peste cultura muzicala americana, pana cand aproape fiecare formatie avea nevoie sa adauge un cha-cha pe LP-ul lor. Chiar si la sfarsitul anilor 60 cand Salza incepea sa se impuna, multe formatii pastrau cha-chaul pe albumele lor.

Mambo si Rumba au lasat mostenire Cha-Cha-ului foarte multe elemente de stil acesta ramanand un dans senzual si foarte energic. Ca majoritatea dansurilor latine, si acesta se realizeaza cu o miscare a picioarelor aproape de podea. Soldurile dansatorilor sunt relaxate si permit o miscare naturala a sectiunii pelviene. Partea superioara a corpului se pozitioneaza deasupra piciorului cu care se calca.


In America Cha-cha-ul a fost  ultimul venit in categoria dansurilor latino-americane si a fost vazut pentru prima data in salile de dans in jurul anilor 1950, fiind o versiune mai lenta si mai putin complicata a Mambo-ului, numita Dublu Mambo.

Enrique Jorrin un membru al orchestrei americane Charanga este considerat ca inventatorul Cha-cha-ului. Acest lucru s-a petrecut in 1954 cand Jorrin a redus ritmul mamboului si a facut cateva inregistrari care au ajutat la implementarea acestei schimbari.

Datorita ritmului rapid cha-cha-ul cerea pasi foarte mici. Se dansa pe o masura de 4/4 si numaratoarea era 1,2,3,si,4 si dansatorii faceau intoarceri in executia pasilor. Se puteau adauga pivotari si multe alte miscari noi fanteziste. Pasi incrucisati, rotatii, miscari laterale erau de asemenea incluse, cu franari sau locuri unde miscarea se oprea pentru un moment. Cha-cha-ul cere multe miscari de solduri, ceea ce face dansatorii foarte expresivi. Masura muzicala este de 4/4, tempoul fiind de 30 masuri pe minut.

Denumirea acestui dans a fost prescurtata, din Cha-cha-cha devenind Cha-cha.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!