Muzee Iasi

Featured

Sala pașilor pierduți de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași

Sala pașilor pierduți

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași

 

Sala Pașilor Pierduți este o galerie de fresce monumentale situată în holul central al Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Picturile murale au fost create de artistul Sabin Bălașa între anii 1968 și 1978 și acoperă o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați.

Colaj de imagini din Sala Pașilor Pierduți din Iași

Frescele sunt dominate de culoarea albastru, care conferă spațiului o atmosferă solemnă și mistică. Scenele pictate reflectă o varietate de teme, de la miturile și legendele românești la personaje istorice și evenimente semnificative din cultura românească.

Imagine din Sala Pașilor Pierduți din Iași

Printre cele mai cunoscute picturi murale din Sala Pașilor Pierduți se numără:

Unirea - o reprezentare alegorică a unirii Principatelor Române

Luceafărul - o ilustrare a poemului omonim de Mihai Eminescu

Fresca Luceafarul din Sala Pasilor Pierduti din Iasi

Prometeu - o reprezentare a mitului lui Prometeu

Fresca Prometeu din Sala Pașilor Pierduți din Iași

Icar - o reprezentare a mitului lui Icar

Fresca Icar din Sala Pasilor Pierduti din Iasi

Balada Mioriței - o ilustrare a baladei populare Miorița

Sala Pașilor Pierduți este o capodoperă a artei românești moderne și un important monument al culturii naționale. Este un spațiu de o frumusețe unică, care merită vizitat de toți cei care vin în Iași.

Imagine din Sala Pasilor Pierduti din Iasi

Născut în 1932 în satul Câmpulung la Tisa, Sabin Bălașa a fost unul dintre cei mai distinși artiști români contemporani. Pasiunea sa pentru artă s-a manifestat încă de la o vârstă fragedă, iar talentul său i-a adus recunoașterea pe plan internațional. Prin lucrările sale, a reușit să transmită emoție și profunzime, captivând privitorii cu detaliile și simbolurile încărcate de semnificație.

Operele lui Sabin Bălașa din Sala Pașilor Pierduți nu sunt doar simple tablouri, ci adevărate căi de explorare a subconștientului și a emoțiilor umane. Fiecare detaliu este pus în valoare pentru a transmite un mesaj, pentru a stârni contemplarea și introspecția în sufletul celor care le privesc. Prin intermediul artei sale, artistul reușește să conecteze lumea reală cu cea imaginară, să aducă la lumină aspecte ascunse ale ființei umane.

Sabin Bălașa a lăsat o amprentă puternică în lumea artei românești. Lucrările sale continuă să inspire și să fascineze generații întregi, demonstrând că arta este un limbaj universal ce depășește barierele timpului și spațiului. Prin Sala Pașilor Pierduți, artistul ne invită să explorăm tărâmul imaginației și să descoperim frumusețea ascunsă în cotidian.

Expoziția Sala Pașilor Pierduți reprezintă o incursiune captivantă în universul artistic al lui Sabin Bălașa, un artist ale cărui lucrări continuă să emoționeze și să inspire. Descoperă profunzimea și sensibilitatea acestui mare pictor român prin intermediul operei sale remarcabile expuse în Sala Pașilor Pierduți.

Adresa:
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Bulevardul Carol I nr. 11, Iași

Vizitarea Sălii Pașilor Pierduți se poate face gratuit, fără a fi necesară o programare prealabilă
Nu există un program de vizită fix, însă atunci când vă pregătiți vizita, din motive logistice, țineți cont de faptul că activitatea didactică se desfășoară, de regulă, până la orele 20.00

 

 

Featured

Râpa Galbenă sau Esplanada Elisabeta

Râpa Galbenă sau Esplanada Elisabeta

Esplanada Elisabeta din Iași este o lucrare de amenajare a spațiului public situată în zona cunoscută sub numele de Râpa Galbenă, o zonă cu o diferență de nivel importantă aflată la baza Dealului Copou. A fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea pentru a facilita circulația pietonilor între zona Gării din Iași, Dealul Copou și zona centrală a orașului

Râpa Galbenă era un loc unde se întâlneau izvoarele care coborau de pe Copou în drumul lor spre Bahlui.

Rapa Galbena Esplanada Elisabeta 1

Numele de Râpa Galbenă a fost primit din cauza lutului existent in zonă, aici fiind exploatări de argilă pentru construcții sau olărit. O mare parte din argilă era folosită de olarii care locuiau intr-un cartier situat aproximativ pe locul actualei Piețe a Unirii.

Rapa Galbena Esplanada Elisabeta 2

Dezvoltarea economică a Iașului a dus la deschiderea liniei de cale ferată Pașcani-Iași și inaugurarea Gării Iași, precum și construirea clădirii Vămii (actuala Vamă Veche) și a antrepozitelor de lângă Gară, fapt ce a impus căutarea de soluții pentru sistematizarea și asanarea zonei.

Rapa Galbena Esplanada Elisabeta 3

Primarul Iașului, Nicolae Gane a propus un proiect de asanare a zonei, planurile sistemului de canalizare fiind realizate de inginerul șef Charles Chaugneau, iar proiectul esplanadei de arhitectul Inginio Vignali.

Construcţia Râpei Galbene a fost demarată in anul 1897.

Rapa Galbena Esplanada Elisabeta 4

Pe zidul esplanadei apare stema veche a orașului Iași de prin 1850 reprezentată de un turn rotund ce s-ar fi păstrat de pe vremea Legiunii a XIII-a romană (Legio Iassiorum). Stema orașului s-a schimbat pe la 1930 dar a rămas pe fațadele unor clădiri ieșene.

Rapa Galbena Esplanada Elisabeta 5

 

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!