Muzee Iasi

Râpa Galbenă sau Esplanada Elisabeta

Râpa Galbenă sau Esplanada Elisabeta

Esplanada Elisabeta din Iași este o lucrare de amenajare a spațiului public situată în zona cunoscută sub numele de Râpa Galbenă, o zonă cu o diferență de nivel importantă aflată la baza Dealului Copou. A fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea pentru a facilita circulația pietonilor între zona Gării din Iași, Dealul Copou și zona centrală a orașului

Râpa Galbenă era un loc unde se întâlneau izvoarele care coborau de pe Copou în drumul lor spre Bahlui.

Rapa Galbena Esplanada Elisabeta 1

Numele de Râpa Galbenă a fost primit din cauza lutului existent in zonă, aici fiind exploatări de argilă pentru construcții sau olărit. O mare parte din argilă era folosită de olarii care locuiau intr-un cartier situat aproximativ pe locul actualei Piețe a Unirii.

Rapa Galbena Esplanada Elisabeta 2

Dezvoltarea economică a Iașului a dus la deschiderea liniei de cale ferată Pașcani-Iași și inaugurarea Gării Iași, precum și construirea clădirii Vămii (actuala Vamă Veche) și a antrepozitelor de lângă Gară, fapt ce a impus căutarea de soluții pentru sistematizarea și asanarea zonei.

Rapa Galbena Esplanada Elisabeta 3

Primarul Iașului, Nicolae Gane a propus un proiect de asanare a zonei, planurile sistemului de canalizare fiind realizate de inginerul șef Charles Chaugneau, iar proiectul esplanadei de arhitectul Inginio Vignali.

Construcţia Râpei Galbene a fost demarată in anul 1897.

Rapa Galbena Esplanada Elisabeta 4

Pe zidul esplanadei apare stema veche a orașului Iași de prin 1850 reprezentată de un turn rotund ce s-ar fi păstrat de pe vremea Legiunii a XIII-a romană (Legio Iassiorum). Stema orașului s-a schimbat pe la 1930 dar a rămas pe fațadele unor clădiri ieșene.

Rapa Galbena Esplanada Elisabeta 5

 

 

Muzeul Mitropolitan - Catedrala Mitropolitană din Iaşi

Muzeul Mitropolitan - Catedrala Mitropolitană din Iaşi

 

Muzeul Mitropolitan este organizat în demisolul Catedralei Mitropolitane, fiind un spațiu în întregime subteran, ceea ce îi conferă un element de unicitate în peisajul muzeal.

Expoziția de bază a muzeului este organizată tematic, pe săli: Sinaxar, Eclesia, Baptisteriu. Legătura dintre aceste este asigurată prin alte trei săli: sala Ofranda și Sala Ctitorilor, precum și Sala Istoria duhovnicească a Moldovei.

Un alt element de noutate îl prezintă galeria perimetrală, intitulată Calea Crucii, amenajată expozițional.

Colaj de imagini Muzeul Mitropolitan din Iasi

Program de vizitare:
Marți - Sâmbătă: 10:00 - 17:00 (16:30 - ultima intrare)
Duminică - Luni: inchis

În zilele de sărbătoare (marcate cu cruce roșie în calendar) din timpul săptămânii, muzeul este deschis între orele 12:00 - 18:00 (17:30 - ultima intrare).
Excepție toc zilele de sărbătoare legală și la Praznicele împărătești, când MUZEUL ESTE ÎNCHIS!

Tarife de intrare:
Bilet întreg (adulți) - 5 lei
Bilet elevi /studenți - 3 lei
Bilet seniori - 1 leu
Beneficieaza de intrare gratuită:
- copii cu vârsta cuprinsă între 0 - 7 ani, însoțiți;
- persoane cu dizabilități (cu act doveditor) și însotitorul acestora;
- ghid însoțitor (pentru grupuri organizate, de minimum 10 adulți);
- delegațiile MMB.

Taxă audioghid - 5 lei
Taxă ghidaj (română) - 20 lei
Taxă ghidaj (engleză, franceză) - 50 lei

Expoziția de bază a muzeului este organizată tematic, pe săli dupa cum urmeaza

Sala „Sinaxar” este localizată sub esplanada Catedralei Mitropolitane, denumirea ei fiind dată de expoziția de bază şi tema alocată acestui spațiu, Sinaxarul ortodox, ce cuprinde Calendarul ortodox al tuturor Sfinților şi al Praznicelor din Anul bisericesc.

Muzeul Mitropolitan din Iasi

Sala „Ctitorilor” este localizată între Sala Ofranda și Sala Eclesia,a acest spațiu fiind denumit generic Sala Ctitorilor. In aceasta sală sunt prezentate vizitatorilor două colecții speciale de obiecte puțin sau deloc cunoscute publicului: Antimisele şi Pomelnicele ctitorești (diptice și pălmare).

Muzeul Mitropolitan din Iasi 1

Sala „Ofranda”, prezintă tema darului ritual în patru ipostaze: darul de muncă (sfințita trudă a mâinilor), ceara ca ofrandă (daruri de ceară), pâinea rituală, precum și oul roșu și oul muncit pentru Paști (scris sau închistrit). Sala Ofranda amplasată între Sala Sinaxar și Sala Eclesia.

Muzeul Mitropolitan din Iasi 3

Sala „Eclesia”, cu localizare sub Catedrala Mitropolitană: în această sală este descris drumul pe care urcă omul spre cer. Acest drum, făcut împreună cu şi ajutați de Maica noastră, Biserica, este înfățișat prin prezentarea Tainelor Bisericii şi a lucrărilor sfințitoare asupra omului şi creației. 

Muzeul Mitropolitan din Iasi 2

„Calea Crucii”, amplasată în culoarul perimetral subteran al Catedralei Mitropolitane.

 

Sala „Istoria duhovnicească a Moldovei”, localizată între Sala Eclesia și Sala Baptisteriu: pe pereții acesteia sunt expuse hărțile istorice ale Moldovei de-a lungul a șase secole ce curg de la recunoașterea Mitropoliei Moldovei, împreună cu tabelele de corespondență între succesiunea domniilor din fiecare secol și succesiunea mitropoliților Moldovei.

 

Sala „Baptisteriu”, cu localizare sub Fântâna lui Hodocin: este organizat în jurul bazinului pentru botezul adulților, care dă și numele sălii. Este un spațiu expozițional, în care sunt abordate două teme importante: persoanele care slujesc Biserica și fac parte din laicat, respectiv slujitorii Altarului, ce formează clerul. Tot aici este și un spațiu liturgic, pentru săvârșirea Tainei Sfântului Botez pentru adulți.

Sala Baptisteriu Muzeul Mitropolitan din Iasi 1

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!