Manastirea Golia Iasi

Mănăstirea Golia

 

Biserica Mănăstirii Golia inițial biserica "Inălțarea Domnului" a fost o ctitorie mai veche a logofătului Ioan Golia și a fost refăcută de Vasile Lupu între anii 1650-1653 și terminată în 1660 de fiul acestuia Stefaniță.

Denumirea manastirii Golia apare pentru prima data  in anul 1606, intr-un act intarit de domnitorul Ieremia Movila, cand lacasul bisericesc este inchinat manastirii Vatoped, din Sfantul Munte.

Curtea interioara Manastirea Golia Iasi

Cu baza octogonala, turlele prezinta inovații ornamentale, cu decoratie munteana si motive orientale ce reflecta mai mult "o profunzime tarigradeana". Interiorul, traditional moldovenesc, contrasteaza cu fatadele clasice, repetand impartirea de la Trei Ierarhi, dar cu absidele laterale "inecate" in zid, cu un cafas in tinda, unic in Moldova sec. al XVII-lea si cu bogate chenare orientale în jurul celor doua usi ale bisericii.

Curtea interioara Manastirea Golia Iasi

Turnul Goliei se gaseste la 40 m sud de biserica si reprezinta o mare atractie turistica fiind ridicat de egumenul Meletie in anul 1855. Este inalt de 29 m, cu un gang de intrare in incinta. Alaturi de turn se afla prima casa de apa din Iasi, cu fantana turceasca in exterior.

Inagini cu turnul de la intrarea in manastirea Golia

Pictura bisericii a fost refacuta de cateva ori, de aceea pastreaza putine fresce orginale si pe alea le gasim in concele absidelor laterale si in pridvor.Iata ca din mobilierul original mai gasim cateva piese: tronurile domnesti, un policandru al lui Vasile Lupu si patru sfesnice aduse din Danemarca, de asemenea avem o frumoasa catapeteasma care dateaza din 1838.

Zidul de aparare al manastirii Golia

Incinta bisericii este inconjurata de un zid inalt prevazut cu turele si un turn clopotnita care a fost refacut in anul 1900. Aproape de turn intilnim o cismea care este din vremea lui Alexandru Moruzi. De asemenea in incinta mai este o casa cu coloane din secolul al XVIII lea in care a locuit temporar si Ion Creanga si staretia care adaposteste Braul Maicii Domnului zidit de ecumenul Grigorie in sec al XIX lea.

Biserica de la Manastirea Golia 1 august 2023

 

Curtea interioara de la Manastirea Golia 1 august 2023

 

Curtea interioara Manastirea Golia Iasi

Portalul Iasi 365 va mai ofera informatii despre:

Manastirea CetatuiaManastirea FrumoasaMitropolia Moldovei si BucovineiBiserica Barboi