Mănăstirea "Sfinții Trei Ierarhi" din Iași

Mănăstirea "Sfinții Trei Ierarhi" din Iași

 

Mănăstirea "Sfinții Trei Ierarhi" a fost construită între anii 1637-1639 și este cea mai frumoasă ctitorie a lui Vasile Lupu domnul Tării Moldovei din acele timpuri.

Mănăstirea a fost jefuită și incendiată de năvălitori în 1650 și 1686 structura de rezistență fiindu-i afectată de cutremure în patru rânduri. În urma lucrărilor de restaurare desfășurate in perioada 1882 -1904, sub conducerea arhitectului Andre Lecomte de Nouy, mănăstirea a primit înfătișarea pe care o vedem și in zilele noastre.

Trei Ierarhi

S-a păstrat structura exterioară datorită careia mănăstirea este unică in cadrul arhitecturii ecleziastice românești.

Manastirea Trei Ierarhi din Iasi august 2023 5

Ornamentele exterioare, care acoperă edificiul in intregime și care au fost inițial aurite, combină elemente turcești, arabe, georgiene, armene și persiene cu motive arhitecturale românești intr-o superbă dantelarie în piatră.

Pot fi numarate peste 30 de registre de motive decorative, care nu se repeta.

 Manastirea Trei Ierarhi din Iasi august 2023 4

In 1640, Vasile Lupu a infiintat la "Trei Ierarhi", o scoala superioara, "academia vasiliana", prima scoala superioara de limba greaca si slavona, unde se preda si in limba romana, punandu-se astfel bazele unui invatamant in limba nationala. Aici a functionat prima tipografie din Moldova, unde s-au tiparit carti si in limba romana.

Manastirea Trei Ierarhi din Iasi august 2023 6

Din punct de vedere arhitectonic biserica prelucreaza traditionalul plan triconc, ea fiind construita din piatra fatuita cu ziduri groase de un metru.

old trei ierarhi

Spatiul interior este impartit in altar, naos, pronaos si pridvor inchis. Altarul primeste lumina printr-o fereastra centrala pe zidul din rasarit si cate una laterala pe fiecare parte. Catapeteasma actuala este lucrata in placi din marmura de Carrara, prinse in structuri de bronz; include icoanele imparatesti, lucrate in mozaic aurit si materiale pretioase, si celelalte icoane in email. Din vechea catapeteasma, care a fost lucrata la Moscova in 1639, se mai pastreaza o icoana cu Sfintii Trei Ierarhi, restaurata in 1851.

Manastirea Trei Ierarhi din Iasi august 2023 3

Pe naos, luminat de cate trei ferestre pe fiecare absida, se afla o turla mare, deschisa. Pronaosul este luminat de o fereastra Ia sud si alta la nord.

Si pe pronaos este o turla mare, deschisa, in apropierea pridvorului. in mijlocul pronaosului, catre dreapta si stanga, sunt doua coloane poligonale, avand deschideri de 1,2 m atat intre ele, cat si intre ele si ziduri. Pardoseala este din placi mari de marmura alba. Biserica este acoperita cu tabla de arama.

Trei-ierarhi-iasi

In interiorul manastirii sunt inhumate mai multe personalitati de rang domnesc: Tudosca, prima sotie a lui Vasile Lupu, si Stefan-voda, fiul lor; Dimitrie Cantemir, principele carturar (1710-1711), precum si Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1866).

Mormant la Manastirea Trei Ierarhi din Iasi august 2023

Lângă biserică se află Sala Gotică ce adăpostește un muzeu de artă religioasa, care cuprinde, printre altele, obiecte legate de istoria Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi.

Manastirea Trei Ierarhi din Iasi august 2023 1

Portalul Iasi 365 va mai ofera informatii despre:

Manastirea Frumoasa Iasi, Manastirea Cetatuia Iasi, Biserica Barboi Manastirea Golia Iasi

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!