iasi 365 2018 logo 4

Teatru

Spectacolul de teatru „Prima dată”

10 martie 2018, Sala clubului CFR – Rapa Galbena, ora 19:00

 


Spectacolul de teatru „Prima dată” se va juca în sala clubului CFR – Rapa Galbena sambata, 10 martie 2018, de la ora 19.00. O comedie plină de ritm, cu Alexandra Macovei și Dumitru Florescu.

Comedia tratează divergențele de percepție dintre cei doi tineri asupra acestui moment unic din viața lor. Magdalena este o tânără care și-a plănuit, până la cel mai mic detaliu, PRIMA seară de amor și nu îngăduie nicio abatere de la scenariu. Iar un „oarecare”  EL, Carol, devine dezarmat și neputincios în fața capriciilor, aproape cronicizate ale Magdalenei.

Spectatorii vor asista la o comedie savuroasă compusă mai multe tablouri care prezintă un „du-te – vino” continuu dintre cei doi, un preludiul matematic și exact gândit de către protagonistă și menit să stârpească orice fantezie de-a lui Carol și eșecul lamentabil și repetitiv al protagonistului de a-i satisface capriciile paroxiste ale tinerei domnișoare.

spectacol teatru prima data rapa galbena martie 2018

Povestea celor doi escaladează până în punctul în care Carol preia inițiativa și întreaga construcție amoroasă capătă accente absurde și hilare.

Toate acestea se împletesc pe scenă cu intervenții muzicale live, asigurate de instrumentiști talentați. Spectatorii vor avea ocazia să se regăsească adesea în situațiile amuzante creionate de cei doi protagoniști și se vor delecta, preț de o oră, cu un joc actoricesc plin de savoare și adevăr.

Distribuție: Erica Moldovan, Dumitru Florescu.
Instrumentiști: Patricia Iacob – Vioară,
Sergiu Chilianu – Saxofon,
Marius Helciu – Percuție.
Regie: Erica Moldovan

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri: 15 lei/ 10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Spectacolul de teatru „13”

7 martie 2018 Sala Mică de Spectacole a Ateneului 19:00

 

„ 13 este un spectacol ce se poate înscrie în registrul spectacolelor pentru spații neconvenționale datorită construcției conceptuale și a tipului de interactivitate actor-spectator. Un tată și un fiu ies la o bere, e prima lor bere și acest eveniment a și apărut destul de târziu. Drumurile lor s-au despărțit de ceva timp și această bere poate deveni șansa de a recupera un exercițiu al comunicării. 13 este o invitație, lăsăm percepția fiecăruia să tragă concluziile.„ Ovidiu Ivan, regizor

teatru 13 martie 2018

Spectacolul este regizat de Ovidiu Ivan și are distribuția compusă din actorii Doru Aftanasiu, actor al Teatrului Național “Vasile Alecsandri” Iași și profesor al catedrei de actorie la Universitatea de Arte “George Enescu” Iași, Daniel Onoae și Codrin Dănilă, ambii actori ai Ateneului Iași.

Spectacolul de teatru „13” va avea loc miercuri, 7 martie 2018, ora 19, în Sala Mică de Spectacole a Ateneului Iași.

Teatru "Masina se opreste (Masina Apocalipsei)"

21 ianuarie 2018, Sala Teatru³ (Teatru la Cub), ora 19:00

 

„Mașina Apocalipsei” se bazează pe trei lucrări diferite, cu trei scriitori diferiți. În nuvela science-fiction „Mașina se oprește” (1908), E.M. Forster descrie o lume în care omenirea s-a retras în subteran, în care toți trăiesc izolați în camerele lor, dar interconectați. Forster a inventat Skype-ul ca science fiction, cu 95 de ani înainte ca Skype-ul să fi fost introdus pe piață, în 2003. Apocalipsa (1931) de D.H. Lawrence este o lectură critică asupra Revelației Sfântului Ioan, ultima carte a Bibliei. Cartea, în care întreaga lume, inclusiv cosmosul este distrus, este o viziune a lumii în care alesul va trăi într-un oraș din Cristal care nu are nevoie de soare sau de lună ca să strălucească. Cartea Revelației este o sursă de inspirație pentru Lawrence, un prilej pentru a ne reaminti că suntem încă parte din cosmos și dependenți de lume, indiferent de cât de mult progresăm tehnologic și oricât de independenți ne-am simți. În cele din urmă, Homo Deus (2016) de Yuval Noe Harari privește în viitor, în punctul în care Homo Sapiens se transformă din ce în ce mai mult în Homo Deus, în cyborgi cu abilități supraomenești. Ceea ce începe cu sisteme aghiotante, stimulatoare cardiace, chirurgie plastică se transformă în inginerie genetică a plantelor, animalelor și, în cele din urmă, a copiilor. „Mașina Apocalipsei” conectează trecutul și prezentul cu un viitor. În timp ce ne dorim să avem o perspectivă pozitivă asupra timpurilor ce vor să vină, vrem, de asemenea, să rămânem în legătură cu vremurile din care provenim. (Tilman Hecker)

Spectacolul este construit pe metoda devised theatre (creație colectivă), care implică o revitalizare a modului de producție și a practicilor artistice din teatrul contemporan.

teatru masina se opreste

Spectacolul este realizat în cadrul proiectului “UnderAct - Program de rezidențe și mobilitate artistică”, cu sprijnul Primăriei Municipiului Iași, având scopul de a oferi artiștilor ieșeni oportunități de explorare a procesului de creație, prin facilitarea schimbului de experiență între artiști din spațiul cultural național și internațional.
O colaborare între Teatrul Național Iași, FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași

Regie/scenariu/stage design: Tilman Hecker
Asistent regie/producător delegat/dramaturgy adviser: Biatrice Cozmolici
Costume: Rodica Arghir
Muzică și aranjament muzical: Ramona Cojocaru, Oana Severin
Light design: Bogdan Pălie, Iulian Ipate, Tilman Hecker
Sound design: Adrian Păduraru
Traducere scenariu: Radu Cucuteanu, Maria Teodora Medeleanu, Alexandra Bandac

Distribuția: Andreea Boboc, Georgeta Burdujan, Adi Carauleanu, Petru Ciubotaru, Haruna Condurache, Petronela Grigorescu
Andrei Sava, Catinca Tudose, Gelu Zaharia, Oana Severin (vioară), Ramona Cojocaru (pian),

 

Spectacolul de teatru - "Emigrantii"

28 ianuarie 2018 Sala Mare de Spectacole ''Radu Beligan", Ateneul Iasi, ora 19:00

 

„Piesa este o lungă conversație între doi oameni diferiți, doi oameni care fac parte din clase sociale diferite. Doi oameni între care există o permanență confruntare cu o tentativă de omucidere și una de sinucidere, ambele eșuând în grotesc.
Toată piesa este un studiu psihologic asupra condiției de exilat.

Într-un subsol obscur, doi colegi de apartament, emigrantul politic „AA” și emigrantul economic „XX” discută între ei. Primul visează la ziua în care va scrie opera vieții sale, în timp ce al doilea agonisește bani, visând ca într-o bună zi se va întoarce în satul natal unde își va construi o casă.
Dialogul lor, la început banal, începe să ia o forma unui duel în care pas cu pas „AA”și „XX” se demască reciproc.
Inteligentul „AA” dezaprobă iluziile naive ale lui „XX” relevându-i prostia. La rândul său, emigrantul „XX” descoperă secretul inteligentului „AA”, ipocrizia și pseudo-intelectualismul care-i mascau singurătatea.

teatru emigrantii ianuarie 2018

Aceste două personaje par să contrasteze puternic, comunicarea dintre ei pare imposibilă, dar, de fapt unul nu poate exista fără celălalt. Ei sunt întruparea contradicțiilor. Nici unul nu este complet bun sau complet rău.
Împreună ei alcătuiesc tipologiile a mii de emigranți ce se află azi în Europa, emigranți ce devin sclavii propriilor vise.„ Cătălin Cucu, regizor

Distribuția:
Dumitru Florescu - emigrantul economic „XX”
Codrin Dănilă - emigrantul politic „AA”

Regia: Cătălin Cucu
Scenografia: Viorica Perju, Titus Ivan
Coregrafia: Cătălina Negru
Efecte sonore: Gheorghe Șfaițer

Biletele vor fi puse în vânzare la următoarele prețuri: 15 lei/ 10lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro începând cu 1 ianuarie 2018 sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului începând cu 3 ianuarie 2018.

Spectacol de teatru „Dănilă Prepeleac Gem Seșăn”

13 ianuarie 2018, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” Ateneul Iasi, ora 19:00

 

„Spectacolul meu pornește dintr-o atitudine interogativă la adresa perioadei absurde pe care o traversăm. E multă trăncăneală. Parcă nu mai dialogăm, ci ne lătrăm unii altora „judecățile valoroase”. Agresivitatea a atins cote alarmante. Imoralitatea e ridicată la rang de produs vandabil. Nonvaloarea se lăfăie în prime-time, detronând elitele. Derizoriul se insinuează permanent îndărătul lucrurilor importante, sufocându-le. Mă simt oarecum inadecvat contextului în care trăiesc. Straniu sentiment…
Povestea lui Ion Creangă, o parabolă a existenței sufocate de nevoi, dar și de ispite, devine pretextul unui rechizitoriu la adresa realităților prezentului. E un act de creație onest în raport cu mine însumi. Tinerii actori din spectacol sunt exponenții unei generații care-și caută propriile forme de expresie.
„Dănilă Prepeleac Gem Seșăn” e o aventură scenică altfel căreia îi corespund multiple teme de actualitate. E o invitație la dialog deschisă celor cărora le pasă, celor care nu și-au închis complet aripile, celor care persistă în căutare.Ion Sapdaru, Alina Dincă-Pușcașu, Bobo Burlăcianu, Victoria Bucun, Adrian Buliga și Aurel Asanache, alături de actori, sunt tovarășii mei de călătorie. Ei nu au abdicat de la ceea ce consideră a fi misiunea artistului în societate – amplificarea prin efect de lupă a problematicilor acute. Împreună am pus într-o lumină nouă realitatea înconjurătoare, dând frâu liber impulsurilor misterioase din noi în contextual artei pe care o practicăm.
Cred că e important ca instituțiile publice de cultură să renunțe la temeri în raport cu publicul lor și să propună proiecte care pot desțeleni apucături și metehne ale societății, care pot deranja pentru a provoca schimbarea mentalităților. Consider că aceasta este calea sigură spre o identitate culturală lucid asumată.
„Dănilă Prepeleac Gem Seșăn” e doar un început, un suport ludic pentru o chestionare nonconformistă a bunelor și relelor noastre. Spectacolul e, în egală măsură, și un show plin de viață în care actorii fac dovada întregului lor arsenal. Se cântă, se dansează, sau se improvizează pe o temă dată înainte de reprezentație. De concentrarea și acuratețea interpretării lor depinde echilibrul fragil al acestei construcții complexe. Sper ca încercarea prin care trec să-i aducă mai aproape de performanța pentru care, nu-i așa, frecventăm sălile de spectacole!„ Octavian Jighirgiu, regizor

spectacol teatru Danila Prepeleac ianuarie 2018

Regie: Octavian Jighirgiu
Dramatizare: Ion Sapdaru
Costume: Alina Dinca- Pușcașu
Coregrafia: Victoria Bucun
Muzică: Bobo Burlăcianu
Light design: Adrian Buliga
Grafic design: Aurel Asanache

DISTRIBUȚIA:
Codrin Dănilă: Dănilă Prepeleac
Ana Hegyi: Drăcoaică / Iapă / Ilenuța
Daniel Onoae: Drac / Boul Tălășman / Petrică
Alexandra Paftală: Catinca / Drăcoaică / Ionica
Dumitru Florescu: Gheorghe / Drac / Urs / Aurică
Alexandra Macovei: Maricica / Drăcoaică / Iepurele
Cezara Fantu: Amanta lui Scaraoțchi / Aftenița
Laura Bilic: Drăcoaică / Capră / Andriuța
Ovidiu Ivan: Scaraoțchi / Boul Duman
Theodor Ivan: Michiduță / Gânsacu / Doruleț

16+