Teatru

Spectacol de teatru - „Omul cu cinci pisici”, 14 februarie 2024

Spectacol de teatru - „Omul cu cinci pisici”

14 februarie 2024, Sala Unirii (Cinema Victoria)

 

Ateneul Național din Iași vă invită Miercuri, 14 februarie 2024, ora 19.00 la Sala Unirii (Cinema Victoria), la o nouă PREMIERĂ!
„Omul cu cinci pisici” – o comedie de Ion Sapdaru!

Această poveste comică închipuită de Ion Sapdaru ne aduce într-un spațiu scenic unde evenimentele se desfășoară într-un realism magic fabulos, unde totul e posibil, chiar și faptul că pisicile sunt binecuvântate să vorbească în graiul omenesc, iar Academia de la Stochkolm acordă unui clovn premiul Nobel în domeniul „Felinologiei”
( știintă inventată de autor). Iar cele cinci pisici dresate de venerabilul Oliver, par mai curând niște actrițe cu comportament de felină. Uneori însă par niște pisici cu caracter de actriță. Răutăcioase, puse pe gâlceavă, alintate și leneșe dar talentate și curajoase. Trăim împreună cu ele un final de carieră și de viață a unui bătrân clovn care se agăță de ultimul său spectacol dar pe care n-o să-l mai vadă pe scenă, pentru că pufoasele lui pisici se vor droga cu valeriană tocmai în seara premierei și nu vor mai fi în stare să iasă pe scenă…

Omul cu cinci pisici in programul Ateneului National din Iasi 2024

Scenografie: Cătălin Târziu
Costume: Alina Dincă-Pușcașu
Asistent regie: Mălina Balcan
Video-design: Cristi Bortoș, Vladimir Pușcașu
Coregrafie: Oana Sandu

Distribuție:
Oliver - Constantin Pușcașu
Matilda - Alexandra Paftală
Rozie - Iuliana Budeanu
Silvia - Mariana Dumitrache
Larissa - Ioana Aciobăniței
Nineta - Mara Lucaci
Sabine Kramer, asistenta - Mălina Balcan
Oliver motan - Petre Sapojnic

Nerecomandat minorilor sub 14 ani!
Bilete pe: https://www.ateneuiasi.ro/.../omul-cu-cinci-pisici-premiera/ sau la casieria Ateneului!

Festivalul de Teatru „Aurel Luca”, 20-22 octombrie 2023

Festivalul de Teatru „Aurel Luca”

20-22 octombrie 2023, Casa de Cultură a Studenților Iași

 

În perioada 20-22 octombrie 2023, Iașul este gazda celei de-a XVII-a ediții a Festivalului de Teatru „Aurel Luca”, eveniment organizat de Casa de Cultură a Studenților Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Ediția din acest an se va desfășura sub auspiciul aniversării a 45 de ani de la înființarea Teatrului Ludic, al cărui inițiator a fost Aurel Luca.

Festivalul propune abordări diferite ale fenomenului teatral – de la montări clasice, la puneri în scenă curajoase, de la teatrul absurdului la teatrul nonverbal – toate reunite sub semnul calității și al pasiunii pentru teatru și se va desfășura în Casa de Cultură a Studenților din Iași.

Spectacolele poartă mesaje puternice și transmit emoție, creionând un portret al fenomenului teatral tânăr, un fenomen viu, aflat în continuă schimbare.

Programul Festivalului de Teatru „Aurel Luca”

Vineri 20 octombrie 2023

ora 19.00 - sala Aurel Luca - CCS Iasi, Teatrul Studentesc ,,Ludic" - Maturator de praf de stele, un spectacol de Andrei Ciobanu

Sâmbătă 21 octombrie 2023

ora 15.30 - sala Gaudeamus - CCS Brasov, Trupa ,,Bacteria H" - Hotelul celor două lumi, de Eric Emmanuel Schmitt, regia George Lucian Ciobanu
ora 16.00 - sala Aurel Luca - CCS Iasi, Teatrul Studentesc ,,Ludic" - Interviu de angajare, regia Andrei Ciobanu
ora 17.00 - sala Gaudeamus - Trupa de teatru ,,Gong" Roman - 100 de rochii, de Eleanor Estes, dramatizare de Radu Apostol si Mihaela Michailov, regia Amalia Popa/Catalina Bostan
ora 19.00 - sala Gaudeamus - CCS Ploiesti, Teatrul Studentesc ,,Moft" - Aventuri în croazieră, de Antoneta Trifu, regia Antoneta Trifu

Duminică 22 octombrie 2023

ora 16.00 - sala Gaudeamus - Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” Iași - Sezatoarea tinerilor, prelucrare folclorica de Florentina Lache, regia Florentina Lache și Elena Mihaela Plamadă
ora 17.00 - sala Aurel Luca - Palatul Copiilor Iași, So Trupa - Flecărerile femeilor, adaptare după Carlo Goldoni, regia Ana Hegyi

festivalul de teatru Aurel Luca octombrie 2023

Spectacol de teatru „Novecento”, 11 octombrie 2023

Spectacol de teatru „Novecento”

11 octombrie 2023, Teatrul Național "Vasile Alecsandri"

 

Spectacolul „Novecento” de Alessandro Baricco, una dintre surprizele acestei toamne, va avea premiera la Iași pe 11 octombrie, orele 19:00, la Teatrul Național Vasile Alecsandri, sala Teatru la Cub.
Punerea în scenă a monologului pentru teatru semnat de scriitorul și regizorul italian Alessandro Baricco, care a stat și la baza celebrei ecranizări „The Legend of 1900” a lui Giuseppe Tornatore, îi are în distribuție pe actorul Vlad Udrescu, dublu nominalizat la Premiile UNITER și pe muzicienii de jazz Ștefan Stoianovici (compoziție, pian), Premiul pentru compoziție la Sibiu Jazz Festival 2022, și Sergiu Bivol (trompetă).

Novecento este o producție a Teatrului Apropo din București, în parteneriat cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Filarmonica de Stat Sibiu, UNATC I.L. Caragiale București, TVR Iași.

Spectacolul a avut premiera la București, la Teatrul Național „I.L. Caragiale”, pe 18 septembrie, iar acum se află în turneu național: Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Iași (11 octombrie), Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova (18 octombrie), „Filarmonica de Stat Sibiu” (28 octombrie).

Novecento spune povestea unui copil abandonat la naștere pe vasul transatlantic Virginian și adoptat de echipaj. Expus de mic la muzica din luxoasa sală de bal a vasului, băiatul, numit Novecento (1900), după numele secolului care tocmai începea, îşi dezvăluie talentul extraordinar: este un pianist și un compozitor de geniu care, deși nu va coborî niciodată de pe vas, va cânta despre toate frumusețile lumii. Vasul e micul lui Pământ plutitor, iar povestea lui Novecento este deopotrivă un poem și o fermecătoare improvizaţie pentru pian şi trompetă.

„Era cu adevărat cel mai mare. Noi cântam muzică, la el era altceva. Ultima dată când l-am văzut era aşezat pe o bombă. Pe bune. Era aşezat pe o încărcătură de dinamită mare uite aşa. O poveste lungă…”

Spectacol de teatru novecento octombrie 2023

Dacă ați citit piesa lui Baricco, este un motiv în plus să vedeți spectacolul. Dacă ați văzut filmul lui Tornatore, „The Legend of 1900” – Povestea pianistului de pe ocean, este un motiv în plus să vedeți spectacolul. Dacă sunteți deja fermecați de talentul de povestitor și de expresivitatea lui Vlad Udrescu, este un motiv în plus să vedeți spectacolul. Dacă i-ați ascultat măcar o dată, Festivalul de Jazz de la Sibiu, Jazz in Cave, Jazz at Bran Castle pe Ștefan Stoianovici sau pe Sergiu Bivol, este un motiv în plus să vedeți spectacolul.

Novecento de Alessandro Baricco
Distribuția: Vlad Udrescu, Ștefan Stoianovici (compoziție, pian), Sergiu Bivol (trompetă)

Muzica originală: Ștefan Stoianovici
Scenografia și costumele: Alexandra Lupeș
Regia: Daniel Simion
Grafica: Romulus Boicu
Producție și promovare: Costinela Caraene

BILETELE se găsesc pe IaBilet.ro.

Spectacol de teatru „Baltagul”, 20 octombrie 2023,

Spectacol de teatru „Baltagul”

20 octombrie 2023, Ateneul Național din Iași

 

„Baltagul” este o parafrază modernă a „Mioriței”,dacă vechea baladă dezvăluie atitudinea ciobanului în fața morții și a naturii, în romanul „Baltagul”, moartea ciobanului este răzbunată, crima își primește pedeapsa, nu de la procurorul societății, ci de la exponentul poporului – Vitoria Lipan – care este, în același timp: victimă, „procuror” și „judecător”!

Vitoria Lipan, întruchipează frumusețea morală a poporului român, ea este o munteancă hotărâtă și activă, cu o mare putere de stăpânire, care vorbește cu „glas de dulceață” sau cu duritate. Este foarte atentă și cu un spirit de observație deosebit, face față situațiilor cele mai încurcate, înțelege repede, judecă solid și acționează prompt. Una din calitățile majore este capacitatea stăpânirii de sine.

Deși are o intensă viață interioară, Vitoria își stăpânește pornirile și are manifestări adecvate, scopului propus.

Piesa de teatru Baltagul la Ateneul National din Iasi

Vitoria Lipan, reușește să conducă ancheta împotriva făptașilor și manevrează pe omul stăpânirii (subprefect).

Distribuția:
MAIA MORGENSTERN – Vitoria Lipan
Alexandra Paftală – Baba Maranda
Răzvan Grosu – Gheorghiță Lipan
Cezara Fantu – Minodora Lipan,
Dumitru Florescu – Calistrat Bogza, Toma Macovei
Codrin Dănilă – Preotul Dănilă, Ilie Cuțui
Erica Moldovan – Maria Vasiliu
Florin Gorgos – Iorgu Vasiliu, Funcționarul, Hoț
Alin Zară – Subprefectul
Dani Popa – Mitrea, Neamțul
Gelu Ciobotaru – Moș Pricop, Prefectul
Mara Lucaci – Hoț
Mariana Dumitrache – Baba Dochia
Mălina Balcan – O femeie
Biletele le puteți achiziționa online: https://www.ateneuiasi.ro/.../baltagul-cu-maia.../ sau direct de la Casieria Ateneului Național din Iași.

Spectacol de teatru „Îmblânzirea Scorpiei”, 6 iulie 2023

Spectacol de teatru „Îmblânzirea Scorpiei”

6 iulie 2023, Ateneul Național din Iași

 

Ateneul Național din Iași vă invită Joi, 6 iulie 2023, de la ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” la AVANPREMIERA spectacolului „Îmblânzirea Scorpiei”, regia Răzvan Oprea, cu Paul Ipate!

Petruchio – Paul Ipate
Catarina – Erica Moldovan
Baptista – Dumitru Florescu
Bianca – Alexandra Paftală
Grumio – Codrin Danilă
Lucentio – Mara Lucaci
Tranio – Florin Gorgos
Gremio – Mălina Balcan
Hortensio – Gelu Ciobotaru
Vincențio – Răzvan Grosu
Biondelo – Mariana Dumitrache
Pedagogul – Alin Zara
Văduva/regizor de platou- Ioana Aciobăniței

Piesa de teatru Imblanzirea Scorpiei la Ateneul National din Iasi

Regizor: Răzvan Oprea
Asistent regie: Erica Moldovan
Regizor Tehnic: Alexandru Amarghioalei
Scenograf: Simona Marcu
Costume: Alina Dincă Puscasu
Coregraf: Ancuța Macovei
Sunet: Robert Mihalache
Lumini: Alexandru Tărâțeanu/ Cristi Bortos

 

Comedia Îmblânzirea scorpiei scrisă între anii 1590 – 1594, a fost publicată pentru prima data în anul 1623 în prima ediție aproape completă a operele lui William Shakespeare – First Folie.

Piesa de teatru s-a bucurat de un real succes pe scenele din toată lumea inspirând o serie de filme, seriale, chiar și un spectacol de musical. În anul 1967, Franco Zeffirelli a adaptat piesa pentru micul ecran, în rolurile principale fiind Elizabeth Taylor și Richard Burton, iar în anul 1999 Gil Junger a transformat-o într-o comedie romantică – icon al genului – 10 lucruri nu-mi plac la tine cu Heath Ledger și Julia Stiles.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!