Verificarea si schimbarea uleiului de motor la masini

Verificarea si schimbarea uleiului de motor la masini

 

Cel mai important lucru este să alegeţi uleiul potrivit pentru maşina voastră, în funcţie de recomandările producătorului. Dacă aţi uitat să intrebaţi pe cei de la reprezentanţă de unde aţi cumpărat maşina de tipul de ulei pe care il puteţi folosi, puteţi intra pe site-ul producătorului şi să vă documentaţi în legătură cu uleiurile de motor pe care aceştia le recomandă.

jojauleimotor

Dacă doriţi să schimbaţi uleiul iată în continuare paşii pe care trebuie să îi urmaţi:

1.În primul rând parcaţi maşina pe un teren orizontal asigurandu-vă că maşina este cu frâna de mână trasă şi motorul oprit. Deschideţi capota şi aşteptaţi ca uleiul să se aşeze.Acest lucru poate dura 1-2 minute.

2. Puneti-vă o pereche de mănuşi protectoare şi scoateţi joja de ulei (pe care o veţi găsi ieşind din blocul motor, putând fi recunoscută după terminaţia buclată). Stergeţi-o cu un prosop de hârtie şi introduceţi-o în ulei din nou, apoi scoateţi-o din ulei pentru a verifica nivelul acestuia.

Nivelul de ulei se va încadra între semnul de minim şi de maxim de pe joja şi este posibil să fie necesar să îl completaţi.

3. Inlăturaţi capacul filtrului de ulei pentru a adăuga cantitatea corespunzătoare de ulei folosind o pâlnie.Incercaţi să urmăriţi pe flaconul de ulei gradaţiile pentru a vedea cât ulei aţi adăugat. Repetaţi paşii 2 si 3 pentru a verifica noul nivel.

Pune joja şi capacul la loc. Curăţaţi urmele degetelor de pe capotă şi ştergeţi-vă mâinile de ulei cu un prosop umed, aruncând materialele folosite într-un loc adecvat.

Atunci când observaţi că nivelul uleiului este sub semnul de minim, aflaţi câţi kilometri au fost parcurşi cu maşina de la ultima schimbare a uleiului. Dacă nu sunteţi sigur, verificaţi manualul maşinii pentru a afla la ce interval de timp este recomandată schimbarea uleiului, iar dacă kilometrajul maşinii tale depăşeste 15.000 km, este recomandat să realizaţi o schimbare completă de ulei. Dacă kilometrajul este între 4.000 şi 15.000 km, va fi nevoie doar să completaţi nivelul de ulei.

Dacă kilometrajul tău este sub 4.000 km şi nivelul de ulei este scăzut, ar putea exista o problemă tehnică. Adăugaţi cantitatea necesară de ulei şi monitorizaţi nivelul acestuia săptămânal, sau contactaţi-vă mecanicul pentru mai multe indicaţii.

Dacă uleiul prezintă pete albe inseamnă că este amestecat cu lichidul de răcire, din cauza unei probleme interne a motorului. In acest caz trebuie să mergeţi cu maşina la inspecţie.

Pentru indrumări legate de cât de des trebuie să schimbaţi uleiul consultaţi manualul maşinii, unde veţi găsi intervalul recomandat pentru schimbarea uleiului.