Imagini din Iasi

Featured

Obeliscul cu lei din Iași, cunoscut și sub denumirea de Monumentul Regulamentului Organic

Obeliscul cu lei din Iași, cunoscut și sub denumirea de Monumentul Regulamentului Organic

În anul 1834 s-a pus piatra de temelie a Obeliscul cu Lei din centrul Grădinii Copou, cunoscut și ca Monumentul Regulamentului Organic deoarece celebrează prima lege de organizare politico- administrativă și juridică a Principatelor, promulgată în 1831-1832 la București și Iași aflate sub administrația generalului rus Pavel Kiseleff.

Monumentul Obeliscul cu lei din parcul Copou in primăvara anului 2024

La constructia monumentului si-au adus contributia mai mulți ingineri: Johann Freywald, care a proiectat și Catedrala Mitropolitană, apoi Mihail Singurov, lucrarea fiind terminată de Gheorghe Asachi.

Leii sculptați au fost realizati de catre Johan Semser.

Obeliscul cu lei din parcul Copou primavara martie 2024 5

Cei patru lei erau acoperiți cu bronz, având fiecare câte o sabie cu ramuri de stejar și simbolizează cele patru puteri europene care au recunoscut Independența Țărilor Române.

Obeliscul cu lei din parcul Copou primavara martie 2024 2

Pe părțile laterale ale piedestalului de piatră se aflau patru lespezi de marmură pe care erau încrustate stema Principatului Moldovei și cea a domnitorului Mihail Sturdza, iar pe celelalte două erau amplasate două inscripții cu litere de alamă, una în limba română și una în latină: „Augustilor Monarhi carii au dat Moldovei noul așezământ introdus la anul 1832. Mihail Grigoriu Sturza V. V. D. împreună cu clerul și boerimea Principatului au înălțat acest monument la 8 Noembrie 1834.”

Obeliscul cu lei din parcul Copou primavara martie 2024 3

Monumentul înalt de 13,5 metri, a fost reparat în anul 1904, piedestalul său fiind acoperit cu plăci de marmură fără inscripții iar în 1906 a fost împrejmuit cu lanț gros de metal.

 

Obeliscul cu lei din parcul Copou primavara martie 2024 4

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!