Preschimbarea permisului de conducere in Italia

 

Preschimbarea permisului de conducere in Italia

 

Pentru a obtine permisul de conducere in Italia (preschimbarea celui romanesc)  trebuie sa vedem in care din urmatoarele situatii ne incadram::

  • Daca persoana respectiva a obtinut deja Rezidenta in Italia
  • Daca persoana respectiva nu a obtinut Rezidenta in Italia

1. Daca persoana respectiva a obtinut deja Rezidenta in Italia

Dupa 1 an de la obtinerea rezidentei in Italia conform legilor in vigoare permisul de conducere eliberat in Romania isi inceteaza valabilitatea.

Exista citeva conditii pentru a obtine preschimbarea carnetului de conducere romanesc:
1. Permisul de conducere romanesc trebuie sa fie in curs de valabilitate
2. Sint recunoscute pentru preschimbare NUMAI permisele de conducere ultimul model (tip card)

Preschimbarea carnetului de conducere se poate face la agentiile ACI (Automobile Club Italia) prezente pe intreg teritoriul Italiei.

Pasii pe care trebuie sa ii urmati:

1. Vizita medicala - se poate efectua la sediul ACI in baza unei programari
2. Traducerea autentificata a carnetului de conducere romanesc. Din pacate, chiar daca pare absurd sa traduci un carnet de conducere care cuprinde deja traducerea in limba engleza aceasta traducere autentificata trebuie efectuata. Aceasta traducere autentificata se poate face la sediul Consulatului Romaniei de la Milano sau la sediul Ambasadei Romane de la Roma.
3. Traducerea autentificata trebuie sa fie legalizata la Tribunal (pentru a verifica autenticitatea semnaturii traducatorului).

Costul preschimbarii carnetului de conducere poate varia intre 205 Euro si 255 Euro:

1. Vizita medicala - 24 Euro
2. Traducerea la Consulat sau Ambasada - 84 Euro
3. Legalizarea traducerii - daca se efectueaza de catre ACI are un cost de aprozimativ 60 Euro; dar se poate face direct la Tribunal de catre cel interesat. In acest caz legalizara costa in jur de 10 Euro.
4. Costul procesarii actelor de catre ACI si eliberarea noului Carnet de Conducere - 87 Euro

Timpul necesar preschimbarii carnetului de conducere poate ajunge la 3 luni, cel mai mult durind eliberarea carnetului tip card da catre autoritati. Dar nu este nici o problema, de la depunerea cererii, ACI elibereaza o adeverinta cu care se poate circula in Italia fara probleme.

carnet-conducere-italia

2. Daca persoana respectiva nu a obtinut deja Rezidenta in Italia

Permisul International de Conducere in ITALIA

Permisul International de Conducere - solicitat persoanelor care conduc autoturisme pe parcurs strain, fiind o traducere legalizata a premisului national romanesc in 5 limbi de circulatie internationala si recunoscut de toate statele semnatare ale Conventiei asupra Traficului Rutier de la Viena din 1968, printre aceste state numarandu-se si toate tarile din Spatiul Schengen

 

Iata cateva din motivele pentru care este recomandat sa avem un asemenea document in buzunar atunci cand iesim din Romania la volanul unui automobil:

1. Permisul de Conducere International asigura deplina legitimitate in circulatia rutiera Internationala. Acest permis este eliberat in exclusivitate de catre Automobil Clubul Roman. Forma si continutul sau au fost stabilite prin Conventia Internationala de Circulatie Rutiera de la Viena din 8 noiembrie 1968, fiind identic in toate tarile.
2. ACR-ul elibereaza aceste permise cetatenilor romani domiciliati pe teritoriul Romaniei, membri ai clubului, posesori de permis de conducere national cu o vechime de minimum 1 an de la dobandire, si care se deplaseaza in strainatate cu autovehicule proprietate personala, precum si soferilor profesionisti. Cetatenilor straini li se pot elibera asemenea permise numai daca sunt rezidenti sau au domiciliul in Romania si daca poseda permisul de conducere romanesc. Valabilitatea PIC-ului este de 1 an de la data eliberarii si in nici un caz nu depaseste valabilitatea permisului national in baza caruia a fost eliberat.
3. Permisul de Conducere International scuteste pe posesorul sau de a purta asupra sa pe teritoriul strain o traducere legalizata a Permisului National de Conducere, in 5 limbi de circulatie internationala (engleza, franceza, germana, spaniola, rusa) sau de transcriere a acestuia in caracterele limbii nationale ale statului respectiv. In caz contrar conducatorul auto poate fi obligat de organele de politie sa caute traducator autorizat si sa realizeze aceasta traducere pe teritoriul statului respectiv contra unei taxe considerabile, la care se adauga taxa notariala de legalizare. PIC-ul inceteaza a mai fi valabil intr-un stat daca titularul sau si-a stabilit aici resedinta obisnuita.

4. Pentru eliberarea Permisului International de Conducere se vor prezenta:

- Carnetul de membru ACR
- Permisul de Conducere National si o copie a acestuia
- 2 fotografii tip pasaport
- taxa aferenta acestuia (aprox 90 Euro)

Din aceeasi categorie