Tratamente boli

Featured

Diferențe intre răceală și gripă și cum ne protejăm de ele

 Cum ne protejăm de gripă și răceală

Două dintre bolile care afectează o mare parte dintre noi in sezonul rece sunt răceala și gripa. Desi se aseamănă foarte mult intre ele există diferențe, prin faptul că cea dintâi afectează pe o durată mai scurtă şi într-un mod mai puţin agresiv organismul decât gripa, care are o durată de manifestare lungă şi poate prezenta episoade severe de afectare a organismului. In cazul gripei corpul duce o lupta susţinută împotriva bolii, iar acest lucru poate pune imunitatea organismului în pericol.

Cum ne protejam de gripa si raceala

Principalele simptome care fac diferenţa între răceală și gripă sunt:

Răcela debutează cu stări de oboseală, dureri de cap şi de gât, strănut, urmate de creşterea consistentei mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid. Aceasta este provocată de rinovirusuri care afectează nasul, gâtul sau căile respiratorii superioare.

Răceala poate fi contractată pe tot parcursul anului, în special vara.

Gripa spre deosebite de raceală debutează brusc şi violent, cu febră, care ajunge la 39-40 de grade, care este deseori însoţită de stări de oboseală, dureri oculare, frisoane, tuse uscată, dureri puternice de cap şi roşu în gât. Alaturi de febra poate dura de la 3 până la 5 zile poate fi prezenta tusea care poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome. Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor.  Gripa poate proveni in urma unor epidemii.

Gripa spre deosebire de răceală este mult mai des întâlnită în intervalul noiembrie-februarie, in aceasta perioada rece a anului sistemul imunitar este sensibil şi organismul necesită o îngrijire mai atentă.

Iată in continuare câteva măsuri simple care pot preveni imbolnăvirea:

In cazul gripei cea mai eficientă metodă de a vă proteja pe voi și pe cei din jur este vaccinarea antigripală.

Nu stranutați sau tușiți in mâini indicat fiind folosirea un servețel de unică folosință care să fie aruncat după utilizare.

Spălați-vă pe mâini pentru că in majoritatea cazurilor de gripă aceasta se transmite prin contact direct cu persoane bolnave sau indirect, prin intermediul suprafețelor.

Nu vă atingeți fața căci virusurile gripale si paragripale intră in organism prin ochi, nas și gură.

Beți multe lichide pentru că apa ajută la detoxifierea organismului pe măsură ce hidratează.

Faceți mișcare, exercițiile fizice punând sângele in mișcare, crescând frecvența cardiacă, imbunătățind transferul de oxigen de la plămâni în sânge și măresc imunitatea organismului.

Mâncați sănătos oferindu-i organismului o gamă largă de alimente naturale care să-l ajute să lupte cu infecțiile. Mâncați alimente colorate, bogate în vitamine și antioxidanți.

Primul ajutor in caz de inec

 

Primul ajutor in caz de inec

 

Pe timpul verii marea majoritate dintre noi merge să se răcorească la piscină, la ştrand sau la mare. Foarte mulţi din cei care se aruncă în valuri nu stăpânesc prea bine inotul şi nu de puţine ori auzim de persoane care s-au inecat. Si nu de puţine ori persoanele care s-au inecat ar fi trăit dacă cei care erau prin preajmă ar fi ştiut cum să ii salveze.

Cum se cara victima unui inec

Iată în continuare ce trebuie să faceţi în cazul în care sunteţi puşi în situaţia de a ajuta pe cineva care se ineacă.

Primul pas în cazul în care incercaţi să salvaţi o persoană de la inec este indepărtarea ei din apă. Dacă nu stiţi să inotaţi bine cel mai bine ar fi să vă abtineţi să săriţi in apă, mai ales dacă persoana care se ineacă este conştientă. Sub panica momentului, în incercarea de supravieţuire, ea se poate agăţa de salvator, făcându-i acestuia imposibilă deplasarea. In astfel de cazuri, viaţa ambelor persoane este pusă în pericol. O soluţie de eliberare este scufundarea în apă pentru cateva secunde. In astfel de cazuri cel mai bine e să chemaţi pe cineva care este un foarte bun inotător. E bine ca salvatorul să se apropie prin spatele victimei şi, apucând-o de păr sau de subrat, să o tragă la mal având grijă să ii menţină capul deasupra apei. Dacă victima şi-a pierdut cunoştinţa, manevrele de respiraţie artificială sunt necesare incă inainte de ieşirea din apă.

 

După ieşirea din apă se trece la acordarea primului ajutor

Eliberarea căilor respiratorii presupune eliminarea lichidului restant după ieşirea din apă, lichid responsabil de realizarea blocajului. Eliminarea lichidului se realizează prin aşezarea victimei pe un plan solid, în poziţia lateral, de preferinţă cu capul poziţionat mai jos decat picioarele. Dacă respiraţia este prezentă, victima se şterge cu un prosop uscat, se incălzeşte si i se dă de băut lichid fierbinte. Dacă persoana este in stop cardiorespirator, se incepe executarea masajului cardiac şi a respiraţiei gură-la-gură.

In urma metodelor de resuscitare, chiar dacă victima işi recapătă cunoştinţa, mersul la medic este absolut necesar. Fiind ţinută sub observaţie, este prevenită apariţia inecului secundar, caracterizat prin edem pulmonar, insuficienţă respiratorie, oprirea respiraţiei şi apoi a inimii.

Ce facem in cazul în care o persoană cade în apă şi nu ştie să înoate?

  • Cel mai simplu este să i se arunce un colac de salvare
  • Dacă salvatorul ştie să inoate trebuie să meargă imediat în ajutorul ei (dacă salvatorul nu ştie bine să inoate nu trebuie să riste să intre in apă după victimă pentru că s-ar putea ineca şi el - salvatorul poate arunca capătul unei funii sau ii poate intinde un băţ lung de care victima să se prindă.)
  • Inainte de a sări în apă salvatorul işi va lăsa cateva obiecte de imbracaminte care l-ar putea incomoda la inot, mai ales incaltamintea.
  • Se ţine victima cu braţul astfel incât bărbia acesteia să fie la suprafaţa apei
  • Daca victima este lovită la cap sau la coloana este necesar să fie tinută astfel incât să stea cu trunchiul drept, la fel şi cu zona gât-cap şi incet va fi adusă afară din apă. Ideal ar fi să fie pusă pe o suprafaţa plană care să plutească pe apă (pe o scândură care este dreapta şi tare) şi adusă spre mal.
  • Dacă se aduce o barcă langă victimă ea poate să se ţină de marginea acesteia şi adusă la mal (nu este indicat să se mute victima în barcă deoarece există pericolul ca barca să se rastoarne şi ambele persoane să ajunga in apă).
  • Dacă se observă in apă că victima nu respiră i se face respiraţie gură la gură chiar inainte de a o aduce la mal.
  • Compresii toracice se fac doar dacă victima este asezată pe o suprafaţă plană, dacă exista posibilitatea de a o pune intr-o barcă.
  • La mal se intinde victima pe loc drept, se verifică dacă este conştientă sau nu, dacă are puls şi bătăi cardiace, dacă deschide ochii şi dacă respiră.
  • Se aşează victima în poziţia de siguranţă şi anume: va fi intinsă pe burtă, cu bratşele intinse la nivelul umerilor şi indoite, piciorul indoit in unghi drept fata de bazin si capul intr-o parte. Astfel victima va putea elimina apa inghitita si va avea caile aeriene libere.
  • Dacă are căile respiratorii obstruate i se aplică manevra de dezobstrucţie şi anume: se prinde victima din spate apăsând cu măinile strânse pumn la nivelul stomacului pentru a o ajuta să elimine apa din plămţni sau stomac.
  • Dacă este inconştientă şi nu respiră i se pune o haină sub omoplaţi pentru a-i ţine capul puţin spre spate, i se face respiraţie gură la gură şi masaj de resuscitare.

Sfaturi pentru a preveni inecul

  • - Nu vă avântaţi în situaţii dificile, mai ales dacă nu sunteţi foarte siguri pe abilităţile dumneavoastră.
  • - Supravegheaţi in permanenţă copiii!
  • - După o expunere indelungată la soare, nu vă aruncaţi în apă cu capul inainte. Diferenţa de temperatură poate duce la deces. In general, intrarea în apă se face treptat. Udaţi-vă initial corpul pentru a-l obişnui cu noua temperatură. Nu uitaţi de zona cefei la nivelul căreia se află o serie de artere sensibile la modificările de temperatură!

Cum alegem crema pentru protectie solara

 

Cum alegem crema pentru protectie solara

Indiferent dacă, pe timpul verii, mergeţi la plajă sau vă expuneţi la soare sau pur şi simplu mergeţi la o plimbare pe stradă, trebuie să vă protejaţi împotriva razelor solare, care pot avea o influienţă negativă asupra pielii.

Razele UVA au capacitatea de a pătrunde in epiderma, sunt cele mai numeroase şi ajung in profunzimea ţesutului, producând de obicei o inroşire imediată a pielii, dar temporară. Ca efecte negative menţionăm afectarea fibrelor de elastină şi colagen, uneori pot cauza mutaţii in AND-ul pielii care duce fie la fotoimbătrânirea pielii fie la tumori ale pielii. Aceste raze UVA sunt puternice tot anul şi variază în funcţie de anotimp.

Fiind mai scurte decât razele UVA razele UVB afectează epiderma pentru că ele nu pătrund în profunzimea ţesutului, ci rămân in stratul de suprafaţa al pielii. In urma acţiunii lor pielea se bronzează dar pot avea loc şi arsuri sau inflamaţii la nivelul ei. Ca efect negativ razele UVB pot favoriza imbătrânirea, sunt responsabile pentru arsurile solare şi pot provoca anumite mutaţii celulare care cauzează cancerul cutanat.

Razele IR sau razele infraroşii sunt cele mai lungi dintre toate, nu se pot vedea cu ochiul liber şi  ajung in cele mai profunde straturi ale pielii. Ele ne provoacă senzaţia de căldură cand ne expunem la soare. Ele pot usca pielea, pot afecta in sens negativ ADN-ul celular, pot elibera radicalii liberi şi pot duce la imbătrânirea pielii.

Pentru a vă proteja de radiaţiile solare trebuie ţinut cont de o serie de factori: tipul de piele, culoare pielii, culoarea părului, capacitatea de bronzare a pielii.

 Există patru categorii de protecţie solară:

 - Protecţie scazuta – Factorul de protecţie UVB este 6-14, iar pe eticheta produsului apare SPF 6 sau 10.
 - Protecţie medie – Factorul de protecţie UVB este de 15-19, iar pe eticheta produsului apare SPF 15, 20 sau 25.
 - Protecţie inaltă – Factorul de protecţie UVB este de 30-59, iar pe eticheta produsului apare SPF 30 sau 50.
 - Protecţie foarte inaltă – Factorul de protecţie UVB este mai mare de 60, iar pe eticheta produsului apare SPF 50+.

Cel mai important lucru atunci când alegeţi o cremă de protecţie este ca indicele de protecţie solar să fie cu atât mai ridicat cu cât pielea este mai deschisă. De asemenea pentru a se evita arsurile solare trebuie să se opteze pentru o cremă care să se aplice rapid şi care să protejeze pielea de razele UVB si UVA pe termen lung.

Protectia pielii de radiatiile solare

Există patru tipuri de piele incadrate în trei categorii:

 1. Tip de piele 1 si 2: pielea este deschisă, părul este roscat, pielea are tendinţa să se inroseasca fără a se bronza, sau se bronzează foarte puţin. Lotiunea potrivită pentru acest tip de piele este cea care are un factor de protecţie de minimum 35, ceea ce indică o protecţie ridicată. Este important să acoperi bine toată suprafaţa expusă la soare, dar şi zone ca genunchii şi coatele.

 2. Tip de piele 3: pielea este deschisă sau foarte puţin inchisă, se bronzează in mod treptat. Acest tip de piele este cu siguranţă mai sensibil decât tipul închis, dar mai puţin fragil decât tipul deschis. Este recomandată folosirea unei creme cu factor de protectie ridicat, undeva in jurul SPF 25. Acest factor de protecţie vă va ajuta să obtineţi un bronz natural şi stralucitor, dar şi să evitaţi eventualele arsuri şi iritaţii.

3. Tip de piele 4: pielea este mai rezistentă, inchisă la culoare, se bronzează fără sa se ardă. Factorul de protecţie recomandat in acest caz este de 20 sau 15. Acest număr este ideal ca să beneficiezi de razele soarelui şi, în acelasi timp, să obţii un bronz plăcut.

Retineţi că este important ca loţiunea de plajă sa fie reaplicata la cel mult două ore, ca să vă protejeze eficient. Ca să vă daţi seama cât de mult durează crema de plaja, inmultiţi SPF-ul cu zece şi obtineti timpul, în minute, pe care il puteţi petrece la soare.

In timpul unor drumeţii la altitudini mari, este indicat să se utilizeze un produs care are pe etichetă un indice ridicat SPF 50+. Ochii trebuie protejaţi cu ochelari de soare, iar capul cu o pălărie sau şapcă.

Dacă mergeţi la mare trebuie să vă protejaţi atât de razele de soare, cât şi de vânt şi lumina orbitoare a apei şi nisipului. Corpul şi fata se vor proteja cu o cremş cu indice SPF 40 sau SPF 30, iar dupş o perioadă când pielea are un bronz auriu se foloseşte o cremă cu indice mai mic, ca de exemplu SPF 20 sau SPF 15.

Cei care călătoresc la tropice, la mare pe plajă cu nisip alb trebuie să folosească o cremă cu factor de protecţie foarte ridicat. Aceasta trebuie să fie cu indicele de protecţie SPF 40 la inceput şi SPF 20 mai târziu. Razele solare au efect puternic asupra pielii chiar dacă se stă sub umbrelă, ele fiind reflectate puternic de apă şi nisip.

Daca se merge la piscină in aer liber sau la plimbare in oraş, corpul şi fata trebuie protejate cu o cremă cu indice SPF 15.

Featured

Alimente care provoaca balonare si gaze

 

Alimente care provoaca balonare si gaze

 

Balonarea este o acumulare de gaze in cantitate mai mare decat in mod normal in intestine, care provoacă o senzaţie neplacută. De obicei balonarea apare, in general, datorită unui regim alimentar neadecvat nevoilor personale. Când durerile provocate de gaze te impiedică să-ţi indeplineşti activităţile de zi cu zi, atunci ai putea avea nevoie de o atenţie medicală. Totodată, trebuie să afli ce alimente iţi provoacă balonare şi gaze, pentru a putea reduce sau preveni aceste senzaţii neplăcute.

balonare-cauze

Balonarea este adesea asociată cu:

 - consumul de alimente bogate în grăsimi.
 - stres sau anxietate.
 - fumat.
 - boli gastro-intestinale, obstrucţie sau colon spastic, boli ce prezintă dureri abdominale sau crampe şi modificări ale funcţiei intestinale.

 

Alimente care trebuie evitate, deoarece pot provoca balonare si gaze

Pentru a reduce foarte mult balonarea, incearcaţi să evitaţi sau să reduceţi consumul de alimente care produc gaze. Cei mai mulţi carbohidraţi produc gaze, următoarele alimente fiind principalii factori care oferă senzaţia de balonare:

 - fasolea;
 - broccoli;
 - varza de Bruxelles;
 - bomboanele tari;
 - piperul;
 - guma de mestecat;
 - anumite fructe, cum ar fi merele, perele şi piersicile;
 - varza;
 - băuturile carbogazoase;
 - conopida;
 - fasolea Lima;
 - linte;
 - ceapă;
 - salata verde.

De asemenea, trebuie sa evitaţi alimentele acide, cum ar fi tomatele şi produsele din tomate, fructele citrice, cireşele, oţetul alb, oţetul roşu,  strugurii, pomelo, portocalele, lămâile, lime, ananasul, etc.

Limitaţi consumul de alimente fierbinţi şi picante, mai ales condimentele iuţi deoarece alimentele fierbinţi şi condimentate pot acţiona ca un catalizator pentru secreţia de acid în digestie, producând balonare şi gaze.

Cum ne protejam de canicula

 

Cum ne protejam de canicula

 

De ceva timp anotimpurile din tara noastra s-au schimbat putin, astfel ca verile au inceput sa devina caniculare, fiind zile in care temperaturile depăşesc 35-40 de grade Celsius la umbră şi 50-60 de grade C la soare. Căldura a  devenit un factor agresiv care dereglează întregul echilibru al organismului, declanşand stări de stres, insomnii, migrene, leşin, oboseală, deshidratare şi arsuri.

Iată in continuare câteva recomandări care vă pot ajuta să treceţi cu bine peste vremea caniculară din timpul verii.

-  Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe este recomandată închiderea ferestrelor expuse la soare, tragerea jaluzelele şi/sau draperiilor; ţinerea ferestrelor închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă, iar acestea să fie deschise seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

- Pe timpul verii trebuie să fiți atenți la expunerea la razele fierbinţi ale soarelui şi mai ales la regimul diferit de viaţă şi de alimentaţie pe care il adoptăm, pentru că acești factori pot contribui la accentuarea unor stări de suferinţă. Expunerea prelungită la soare, mai ales la orele amiezii duce la insolaţia, fapt ce determină apariția deshidratării şi a arsurii pielii, frisoanelor, durerilor de cap, palpitaţiilor şi leşinurilor.

- Incercați să evitați consumul de alcool (inclusiv bere sau vin), a băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase).

canicula-2015- În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. De asmenea este indicat ca în perioadele caniculare să se consume fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castarveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă.

Dacă totuși nu ați fost atent și ați iesit în soarele arzător al pranzului, procopsindu-vă astfel cu arsuri ale pielii cel mai bine este ca pe zonele afectate de arsură sa aplicați ceai de muşeţel şi se beți ceai de mentă, tei şi măceşe. La arsuri mai profunde şi de durată se unge zona afectată, de două ori pe zi, cu miere de albine. De asemenea, se pot aplica diferite cataplasme cu felii de cartof sau morcovi răzuiţi, stropiţi cu ulei de măsline sau frunze strivite de varză.

- Vârstnicii şi bolnavii cronici trebuie sa fie foarte atenti pentru ca după expunerea îndelungată la soare,  pot face lipotimii şi sincope. Lipotimiile sunt leşinuri uşoare, cu o stare prelungită de letargie, fără pierderea totală a funcţiilor vitale. În situaţii-limită apar sincopele, care constau în încetarea bruscă a activităţii inimii şi a respiraţiei.  Primul ajutor care trebuie acordat unui asemenea pacient este respiraţia gură la gură, in timp ce se apasă uşor pe inimă şi se stropeşte corpul cu apă rece

- Este bine sa nu fumati în timpul călătoriilor pentru că tutunul reduce oxigenarea creierului, înceţoşează vederea, produce oboseală şi diminuează reflexele. Dacă circulați in orele pranzului cu autoturismul este bine să aveți aer condiționat in acesta.

- Incercați să evitați activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc); aveți grijă faţă de persoanele dependente (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi), cărora trebuie să le fie oferite în mod regulat lichide; păstrați contactului permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi.

Cum prevenim in mod natural matreata

 

Cum prevenim aparitia matretii

 

 “Prevenirea este mai eficientă decât vindecarea” este un proverb care se poate aplica și asupra problemei părului cu care se confruntă foarte mulți oameni, si anume mătreața. Deși există modalități și căi de atac diferite pe care le puteți aplica acasă pentru a vindeca mătreața, tot mai bine este să o prevenim. Această afecțiune a scalpului nu vă va provoca stres și jenă dacă știți cum să impiedicați apariția ei. Puteți preveni producerea de mătreață prin aplicarea unor modificări iăn obiceiurile zilnice și în stilul vostru de viață.

 

Iată câteva sfaturi pentru a preveni în mod natural apariția mătreții:

Mâncați întotdeauna sănătos

– Cu ajutorul unei diete echilibrate și sănătoase, pe lîngă multe părți ale organismului tăuș și părul va avea parte de beneficii. Scalpul și părul obțin astfel hrană și suficiente vitamine, care să le mențină sănătoase. Trebuie sa vă asigurați că aveți un consum de alimente bogate în acizi grasi omega 3, vitamina B si zinc, deoarece acestea sunt necesare părului. Alimentatia trebuie să conțină alimente care sunt bogate în zinc precum fasolea, nucile, cerealele, carnea rosie, homarul, carnea de pasăre, produsele lactate și cerealele integrale. De asemenea consumați alimente bogate în omega 3 cum sunt broccoli, spanacul, conopida, somonul, kiwi si strugurii. Pentru a obțtine vitaminele B, trebuie să includeți în dietă cartofii dulci, varza, peștele, ouăle, laptele și legumele.

 

Evitați stresul

– Stresul este unul din principalii inamicii ai vremurilor noastre pentru sănătate. El face rău intregului organism, deoarece slăbește sistemul imunitar și determină o predispunere a organismului la diverse boli, printre care se numără și bolile de piele și mătreața. Deci, dacă doriți să preveniți mătreața, încearcați să nu vă mai ingrijorați pentru orice lucru din viața voastră.

 Cum prevenim matreata

Spalați-vă părul cu șampon în mod regulat

– Este foarte important să vă spălați regulat părul, deoarece, astfel, nu numai că se curăță scalpul și parul, dar se obține și un control al producției de sebum, al cărui exces duce la formarea mătreții. Nu ar trebui să folosiți șampoane dure, ci ar trebui să optați pentru șampoane blânde, anti-măatreață. Utilizarea șampoanelor dure iți va irita scalpul, provocând o producere și mai mare de mătreață.

 

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!