iasi 365 2018 logo 4

 

banner rezultate loto iasi365

De ce punctele de la tenis sunt 15, 30, 40

Cred ca multa lume s-a intrebat de ce scorul intr-un game de tenis este notat cu 15, 30, 40? Ar fi fost variante mult mai usoare insa s-a optat pentru acesta. Pentru a afla cum s-a ajuns aici vom incepe cu istoricul tenisului.  Primele date despre acest joc sunt din secolul al XII-lea, fiind inca din acele timpuri un joc exclusivist, un joc al elitelor. A aparut in Franta, de unde isi trage si numele. “Tenez!” strigau francezii cand serveau, ceea ce inseamnă “Tine!”, iar cand acest joc a trecut Canalul Manecii, englezii i-au pocit numele denumindu-l “tennis”.

Tot englezii au ajuns si la termenul “love” folosit de arbitri cand anunta scorul de 15-0, de exemplu. “Fifteen-love” ii vei auzi spunand, acest “love” provenind de la frantuzescul “l`oeuf” care inseamna “oul”, termen folosti de francezi pentru a inlocui cifra 0, o ironie la adresa celui care nu a reusit nici un punct.

Dar totusi, de ce punctele sunt notate la tenis cu 15, 30, 40?

Sunt mai multe ipoteze, dar cea mai plauzibiaă este aceea ca scorul era tinut pe un panou ce se asemana cu un cadran de ceas. Este nevoie de 4 puncte pentru a castiga un game, iar 60/4=15. Deci la fiecare lovitura castigatoare acul era mutat un sfert de tura, adica 15 minute. Dupa a patra lovitura castigatoare, acul era din nou la fix, pregatit pentru următorul game.

In mod normal ar fi trebuit ca sirul sa continua 15, 30, 45, 60 insa s-a facut trecerea de la 45 la 40  atunci cand s-a modificat regulamentul, adica s-a introdus termenul de “deuce”. Acest termen isi are originea tot în franceza, “à deux” insemnand “la doua”, adica cel ce se va distanta la doua puncte va castiga game-ul. In acest caz se strica socoteala, pentru ca acul nu mai ramanea la fix dupa incheierea unui game. Asa ca au hotarat sa transforme 45 in 40, iar punctele castigate la scorul de 40-40 sa miste acul cate 10 minute. In acest mod, un jucator trebuia sa castige un punct sa mute acul mai intai pana la 50, apoi inca unul pentru a-l muta la 60. Daca nu reusea aceste 2 puncte consecutive, acul era adus din nou la 40.

Din aceeasi categorie