Septembrie 26, 2023

Expozitii Iasi

Expoziţie documentară „Ion Simionescu – 150”, 15 – 31 mai 2023

Expoziţie documentară „Ion Simionescu – 150”

15 – 31 mai 2023, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”

 

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi organizează, în perioada 15 – 31 mai 2023, la sediul său central (str. Păcurari nr. 4), expoziţia documentară „Ion Simionescu – 150”, dedicată împlinirii a 150 de ani de la naşterea academicianului român, profesor universitar și om de o rară erudiție.

Expoziţia cuprinde un „tablou” generos al vieții și activității omului de știință, precum și o clasificare pe domenii a unora dintre cele mai reprezentative lucrări ale sale.

Deschiderea oficială va avea loc luni, 15 mai 2023, la ora 12:00, în Sala „B. P. Hasdeu” (etaj 1). Invitați: Prof. univ. dr. Tudorel TOADER – Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Prof. univ. dr. Dumitru BULGARIU – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” / Academia Română, Filiala Iași, Prof. Sabina Elvira Maria MANEA – Director, Școala Gimnazială „Ion Simionescu”.
Expoziția este realizată de Departamentul Conservarea Colecțiilor.

expozitia Ion Simionescu mai 2023

Ion Simionescu s-a născut la 10 iulie 1873 în localitatea Fîntînele, judeţul Bacău. Rămas fără părinți încă de la o vârstă fragedă, s-a mutat la Botoșani, unde a fost crescut de bunică. După absolvirea liceului, a studiat la Facultatea de Științe Naturale a Universității din Iași, fiind îndrumat de profesori precum Petru Poni și Grigore Cobălcescu. Parcursul academic l-a continuat la Viena (1895), când în calitate de bursier al Academiei Române a început să se specializeze în Geologie. Anul 1898 avea să fie și anul obținerii doctoratului în acest domeniu. Revenit în țară în 1899, a intrat prin concurs la Catedra de Mineralogie a Universității din Iași. Anii următori au fost încununați de multiple recunoașteri ale activității sale. A fost pe rând numit profesor titular (1905), decan al Facultății de Științe (1910), membru titular al Academiei Române (1911), rector (1912 și 1923), deputat (1919), profesor la Universitatea din București (1929), președinte al Academiei Române (1940). A trecut în neființă la 7 ianuarie 1944, fiind până în ultimul moment dedicat culturalizării maselor și formării specialiștilor în orice domeniu.***

Intrarea este liberă

Pentru participare completari urmatorul formular https://rocultura.bcu-iasi.ro/expozitia-de-carte-ion-simionescu-150-2/

Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane și artizanale, 20-21 mai 2023

Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane și artizanale

20-21 mai 2023, Parcul Expoziției

 

În perioada 20-21 mai 2023, între orele 10:00-21:00, vă invităm să vizitați Târgul Producătorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, "Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane și artizanale", târg organizat de Primăria Municipiului Iași, Academia Română Filiala Iași, Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, Universitatea de Științele Vieții și Asociația Producătorilor locali Produs în Iași, în Parcul Expoziției, Aleea Centrală.

Targul Iasul in bucate mai 2023 3

Prin organizarea acestui târg, ne propunem să contribuim la promovarea și încurajarea consumului de produse alimentare, realizate după rețete tradiționale, populare în zona de nord-est a țării. În același timp, se urmărește stimularea spiritului antreprenorial precum și crearea de noi canele de vânzare, pentru valorificarea producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică din regiune. Totodată, prin intermediul acestui eveniment, organizatorii urmăresc să promoveze o alimentație sănătoasă în rândul ieșenilor precum și dezvoltarea culturii pentru produsele culinare tradiționale.

Iasul in bucate targul mesterilor bucatari mai 2023

În cadrul târgului, vor avea loc acțiuni de informare privind caracteristicile produselor ecologice, un atelier de gătit pentru copii, susținut de producători locali precum și degustări de produse apicole certificate ecologic, acțiuni care au o puternică componentă educativă în ceea ce privește alimentația sănătoasă. Aceste activități fac parte din acțiunile de promovare a alimentației sănătoase și de creștere a gradului de încredere a consumatorilor urbani în produsele alimentare locale și sunt dedicate în primul rând copiilor, pentru că ei reprezintă vectori de formare și informare în familiile lor.

Targul Iasul in bucate mai 2023 2

Activitățile de informare privind caracteristicile produselor ecologice, atelierul de gătit pentru copii și degustarea de produse apicole ecologice sunt organizate în cadrul Proiectului Cities2030, proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul Orizont2020 (www.cities.eu). Primăria Municipiului Iași și Academia Română, Filiala Iași, sunt partenerii din România în cadrul acestui proiect, alături de alți 39 de parteneri din țările Europei. Evenimentul constituie o activitate a hubului inovativ Food for Iași Living Lab (www.fill.rdrp.ro), dezvoltat în cadrul proiectului Cities2030 de Primăria Municipiului Iași și Academia Română, Filiala Iași.

Targul Iasul in bucate mai 2023 1

Organizatorii târgului:
Primăria Municipiului Iași
Academia Română, Filiala Iași
Direcția pentru Agricultură Județeană Iași
Universitatea de Științele Vieții
Asociația producătorilor locali Produs în Iași

Targul Iasul in bucate mai 2023 4

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!