Expozitii Iasi

Expoziție Constantin Tofan - "Glose retrospective II", 15 martie - 15 aprilie 2024, Palatul Braunstein

Expoziție Constantin Tofan - "Glose retrospective II"

15 martie - 15 aprilie 2024, Palatul Braunstein

 

Muzeul Municipal ,,Regina Maria” din Iași are onoarea de a găzdui, în perioada 15 martie - 15 aprilie 2024, la Palatul Braunstein, expoziția ,,Glose restrospective II”, semnată de distinsul artist și profesor universitar Constantin Tofan.

Prin organizarea acesteia, Muzeul Municipal ,,Regina Maria” își îndeplinește o datorie de onoare, cea de a promova personalitățile contemoprane ale culturii și artei, a căror activitate a contribuit la creșterea prestigiului orașului Iași.

Expozitia Glose retrospective Constantin tofan martie 2024

Expoziția, curatoriată de dr. Aurica Ichim, va fi prezentată de prof.univ.dr. Petru Bejan și lect.univ.dr. Maria Bilașevschi, iar vernisajul va avea loc vineri, 15 martie 2024, de la ora 17:00.

Expoziție József Bartha - "În căutarea Paradisului", 15 martie - 8 aprilie 2024, Borderline Art Space

Expoziție József Bartha - "În căutarea Paradisului"

15 martie - 8 aprilie 2024, Borderline Art Space

 

Vineri, 15 martie, începând cu ora 18:00, Borderline Art Space găzduiește expoziția În căutarea Paradisului a artistului József Bartha. Curatoriată de Kata Ungvári-Zrínyi, expoziția poate fi vizitată până în data de 8 aprilie 2024.

Argument curatorial:
Proiectele instalaționale ale lui Bartha József lucrează cu obiecte încărcate simbolic într-un univers poetic. Această lume se construiește printr-o logică de tipul viselor: obiectele se întâlnesc în viziuni stranii, însă aceste viziuni ne lovesc în stomac prin aluziile lor cu caracter politic și printr-o maturitate a tratării conotațiilor complexe. Instalațiile În căutarea Paradisului și Paradisul pierdut sunt manifestări obiectuale a imaginarului colectiv al prezentului, fragmentat și reansamblat după modele noi, nerecunoscute încă...

Nostalgia este un element recurent, fie dacă apare în vazele de sticlă colorată, realizate artizanal, fie dacă ne surprinde în pezența brazilor tăiați. Se pare că și spațiul capătă caracterul viselor: suntem închiși înăuntru și afară în același timp. Iar printre multiplele și complexele dinamici ale puterii atârnă agățate oasele idealurilor – ale unor ființe create cu grijă, prin vibrațiile spiritului și manopera minții.

Deși elementele de fier și sârma ghimpată sunt foarte reale, structura pe care o creează este cumva bidimensională, ca o mâzgăleală, pe lângă prezența solidă a pinilor, care umplu spațiul fizic și, în același timp, deschid spațiu mental. Același lucru este valabil și pentru forma săgeților în portocale.

 Expoziție József Bartha - "În căutarea Paradisului" Iasi 2024

Seturile de intenție umană și violență umană se suprapun aproape complet, iar acest lucru este expus la nivelul societății: amenințarea dictaturii și prezența constantă a represiunii modelează lumea tematică a întregii expoziții: în lucrările lui Bartha vedem realități înăbușite, blocate, segregate, epuizate și deconectate în coerența lor.

Nostalgia obiectelor, semnele proceselor descompunerii și prezența firească a elementelor organice conferă spațiilor o estetică specifică ce este familiară, aproape intimă pentru privitor - dar ceea ce rupe „vraja” ei este ordinea strictă și clară prezentă în compoziții sub multe forme. Noțiunea de dictatură, menționată verbal și sugerată de unele recuzite, este astfel prezentă și în poziționarea și sistemul obiectelor. Fiecare instalație împachetează o analiză particulară a condiției umane (societale) într-o viziune compactă din punct de vedere mental și profund afectivă.

József Bartha (1960, Odorheiu Secuiesc) Trăiește și lucrează la Târgu Mureș. Este artist vizual, scenograf, curator, conferențiar universitar la Universitatea de Artă din Târgu Mureș unde predă scenografie și artele vizuale. Inițiator și organizator al mai multor proiecte naționale și internaționale de artă contemporană. Este fondatorul și președintele Fundației ARTeast și a spațiului de artă contemporană B5 Studio din Tg. Mureș. Studii la Institutul de Arte Plastice din Cluj (1987) și la Universitatea de Artă din Budapesta (DLA, 2012). Pe lîngă alte granturi internaționale în 1996 a fost bursier ArtsLink în SUA, iar în 2005 a primit bursă de la Boswill Art Committee din Elveția. Lucrările conceptuale a lui Bartha József includ fotografii, instalații, videoinstalații și intervenții artistice, cu expoziții personale în Romănia, Slovacia, Ungaria, Cehia și SUA. Din 1992 a realizat mai mult de 90 de scenografii la teatrele din Romănia, Ungaria, Slovacia și Serbia. Pe lîngă mai multe premii naționale și internaționale de scenografie a fost nominalizat de patru ori pentru premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie pe care în 2014 a și câstigat pentu scenografia spectacolului Hamlet regizat de László Bocsárdi la Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!