Mai 16, 2021

Expozitii Iasi

Expoziție de pictură Florența Ionescu - „Eminescu 39”

Expoziție de pictură Florența Ionescu -  „Eminescu 39”

10 – 20 Ianuarie 2021, Galeria de Artă „Th. Pallady”

 

Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Iași are plăcerea de a vă invita să vizitați expoziția de pictură „Eminescu 39” semnată de artista Florența Ionescu
Prezentarea expoziției online pe data de 15 Ianuarie 2021, ora 17:00
Prezintă: Criticul de artă prof. dr. Petru Bejan
Lansarea albumului „Eminescu în culoare”
Prezintă: Scriitor Nicolae Busuioc
Expoziția va fi deschisă în perioada 10 – 20 Ianuarie 2021 la Galeria de Artă „Th. Pallady” din Str. Lăpușneanu nr. 7-9, Iași

expozitie Florenta Ionescu Eminescu 39

Expozitia „Amfora romană târzie descoperită în albia Prutului”

Expozitia „Amfora romană târzie descoperită în albia Prutului”

23 decembrie 2020 - 23 martie 2021, Palatul Culturii

 

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, prezentând vizitatorilor, în perioada 23 decembrie 2020 - 23 martie 2021, la Palatul Culturii din Iași: „Amfora romană târzie descoperită în albia Prutului”.

Micro-expoziția propune prin intermediul acestui artefact, o incursiune tematică în antichitatea târzie și perioada bizantină timpurie, în timpul împăraților Iustinian I și Iustinus II.
Amfora, realizată în sec. VI p. CHR., în atelierele de la Sinope, pe coasta de sud a Mării Negre, a ajuns, prin intermediul negoțului maritim și fluvial, dincolo de frontierele Imperiului Roman de Răsărit, fiind descoperită accidental, în apele râului Prut, în apropiere de localitatea Zaboloteni, com. Trifești, jud. Iași.

Descoperirea este deosebit de importantă, fiind cea mai nordică semnalare a acestui tip amforic, o dovadă a comerțului la mare distanță între lumea romano-bizantină și barbaricum. Amfora de la Zaboloteni arată continuitatea relațiilor economice, și nu numai, între populația locală și lumea mediteraneană, Prutul constituind o arteră comercială încă din antichitatea timpurie.

amfora romana tarzie descoperita in albia prutului Iasi 365

Micro-expoziția va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10.00-17.00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16.30), cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!