Expozitii Iasi

Expoziția „Lulele, imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar”. 20 martie – 12 mai 2024

Expoziția „Lulele, imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar”.

20 martie – 12 mai 2024, Palatul Culturii

 

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, organizează la Palatul Culturii din Iași, în perioada 20 martie – 12 mai 2024, expoziția „Lulele, imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar”.

Expoziția "Lulele, imamele și tabachere" la Palatul Culturii din Iași martie 2024

Plecând de la cele câteva sute de lulele (pipe), zeci de accesorii pentru fumat (imamele, portțigarete), dar și recipiente pentru păstrarea tutunului (tabachere), vizitatorul va descoperi o istorie a fumatului, de la cutumă și practică terapeutică, la tabiet și viciu misterios.

Expoziția "Lulele, imamele și tabachere" la Palatul Culturii din Iași martie 2024

Parcursul expozițional este jalonat de câteva teme majore, unele cu tentă moralizatoare: „Negustori cu mii de lulele și tutun în boccele”; „Trei dughene, trei lulele, capul plin de socotele”; „Domnitori, boieri, ciubuccii și cafegii”; „Ciubucul, un instrument de constrângere neobișnuit”.

Expozitie lulele Pakatul Culturii din Iasi martie 2024

În aroma discretă a frunzelor de tutun bectimis (adică de cea mai bună calitate), expoziția va purta vizitatorul pe aproape întreg mapamondul, urmând două mari itinerarii. Unul, ce pleacă din spațiul pontic (Constanța), către Bosfor și Insulele Egeene, spre misteriosul Egipt, iar de acolo mai departe, către Marsilia, apoi prin Gibraltar, peste Atlantic, către Americi. Celălalt, de la schelele portuare ale Dunării maritime (Galați, Giurgiu) către marile orașe ale Principatelor Române (București, Iași), iar de aici, pe drumurile de fier, către Viena. Ciubucuri și pipe, lulele din spumă de mare, din porțelan sau diverse esențe lemnoase exotice oferă culoare, dinamism, dar mai ales multe povești.

Expoziția "Lulele, imamele și tabachere" la Palatul Culturii din Iași martie 2024

Publicul este invitat să viziteze această expoziție, deschisă în spațiul Muzeului de Istorie a Moldovei începând de miercuri, 20 martie 2024, ora 12.00, când va avea loc vernisajul, în prezența echipei formate din specialiști ai muzeelor partenere în acest proiect: muzeografii dr. Ioan Iațcu, drd. Andreea Andrei, dr. Aurel Mototolea și conservatorii dr. Maria Bolocan, Daniela Mustereț și Cătălina Dediu.

Expozitia Lulele imamele si tabachere martie 2024 Iasi 5

Expoziția nu promovează un obicei despre care știința modernă a dovedit că dăunează grav sănătății, ci evidențiază realități și tradiții istorice, prezente deopotrivă la Kustenge (Constanța) și Iasbazar (Iași).

Expoziția "Lulele, imamele și tabachere" la Palatul Culturii din Iași martie 2024

Accesul este recomandat persoanelor cu vârsta peste 18 ani. Organizatorii nu pot fi considerați responsabili pentru eventualul impact asupra minorilor.

O multime de imagini din cadrul expozitiei gasiti in postarea noastra de pe facebook (expozitie lulele) sau pe pagina de instagram

Expoziție de pictură Florina Breazu - „Multivers II", 20 – 30 martie 2024

Expoziție de pictură Florina Breazu - „Multivers II"

20 – 30 martie 2024, Galeriile de artă „Octav Băncilă” și „N. Tonitza”- U.A.P.R. Filiala Iași

 

Uniunea Artiștilor Plastici filiala Iași are deosebita bucurie de a va invita la deschiderea expoziției de pictură intitulată „Multivers II' a artistei Florina Breazu la data de 20 martie, ora 17.00, galeria de artă „Octav Băncilă” și galeria de artă „N. Tonitza”.

Prezintă: Maria Bilașevschi, critic de artă

Perioada expozițională 20 – 30 martie 2024
Galeriile de artă „Octav Băncilă” și „N. Tonitza”- U.A.P.R. Filiala Iași,
Str. Lăpușneanu nr. 7-9 Iași
Program de vizitare: L-V, 10:00-18:00

"Totalitatea lucrărilor expuse definesc un limbaj care își modifică caligrafia vizuală și sensul prin unicitatea sau repetarea elementelor și tehnicilor, modelând un discurs vizual personal. Pe lângă studiu, observație, conștientizare, intuiție, experiment, alegere, cercetarea artistică explorează posibilitățile aleatorii, autentice, expresive din spatele procesului artistic. Activitatea mea este influențată de complexitatea proceselor mentale în raport cu structurile pe care le înțeleg intuitiv. Pictura acționează ca o corelație între epistemologie și fenomenologie și nu este închistată într-un dans mecanic, automat. Forma, culoarea, textura, lumina și spațiul reprezintă lumile explorărilor mele. Îmi propun ca pictura să interacționeze cu privitorul și să-i provoace un moment de revelare a unui adevăr absolut și a unei plăceri estetice pure." - Florina Breazu
Florina Breazu are imaginația, creativitatea și simțirea de a ieși din ea și a putea escava în aceste pânze, construindu-ne un univers care poate fi atât cel interior și cel pe care îl vedem prin invizibilul tușelor, prin fiecare strat pe care îl jupuiește uneori până la esență, pentru a intra in ceea ce înseamnă de fapt lumina din pictură.
O expoziție cu multiple valențe pentru cei care au răbdare să citească și să se oprească lângă multiplele texte care însoțesc picturile. În anumite lucrări pare că recompune harta unui peisaj mental, delimitând însuşirile conştiinţei interiorizate, cu autonomie și vigoare." - Maria Bilașevschi

Expozitie de pictură Florina Breazu - "Multivers II" martie 2024

S-a născut în 1973 în orașul Chișinău. A absolvit Școala de Arte Plastice pentru Copii „A. Şciusev”, Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” din Chișinău și Facultatea de Arte Decorative a Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În perioada 2002-2006 a făcut doctorantura la Institutul Studiul Artelor al Academiei de Științe a Moldovei, iar din 2014 a fost doctorandă la Universitatea Națională de Arte din București.
În 2022 a fost aleasă în funcția de președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. În 2008 i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”. A avut expoziții în țară și peste hotare. Lucrările ei se păstrează în colecții publice și private din Arabia Saudită, Belgia, Canada, Cipru, Elveția, Franța, Germania, R. Moldova, România, Rusia, SUA ș. a.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!