Martie 29, 2020

Expozitii Iasi

Expoziție de pictura Ciprian Romaniuc „(e.n)”, 1-10 noiembrie 2019

Expoziție de pictura Ciprian Romaniuc „(e.n)”

1-10 noiembrie 2019, Galeria de artă „Theodor Pallady”

 

Tablourile prezente în expoziția „(e.n)” surprind câteva evenimente și stări de lucruri atribuite ultimelor 2 milenii.

Dacă teme des întâlnite precum Sărutul lui Iuda și Zbor pietrifică evenimente ale începutului de era, tablourile intitulate Ciuma Dansului , Ciuma (Febra) Râsului, Ciuma Internetului și Mutualism *20*30 ating perioade de ev mediu cu extensie până în zilele noastre, ultimele două dintre ele fiind destul de prezente și lăsând o amprentă puternică asupra omului modern.

În ceea ce privește lucrările Tăcerea Lumii, Coridă, Strigăt sau Despărțire de copilărie, acestea vor să oblige privitorul, experimentat sau nu, maturizat sau nu, la contactul cu acele realități ce pot influența emoționalul până la granița cea mai de sus pe care o poate atinge acesta.

expozitie ciprian romaniuc noiembrie 2019

Altele precum Melancolie, Confidențe, Pasărea Iubirii, deși tematic sunt poate menite să inspire un anume confort, cromaticul și compoziționalul induc și drama, de multe ori ca sumă a unor astfel de stări și experiențe trăite.

Mesajul expoziției nu se vrea a fi nici pozitiv, nici negativ, ci mai degrabă să evidențieze, folosind mijloace comune picturii, unele dintre realitățile consumate de-a lungul timpului, în decursul istoriei, la care ne raportăm și de la care trebuie să învățăm, sau consumate de viața pe care trebuie să ne-o construim; un mic crâmpei, infim, poate, ce speră să contribuie, chiar și cu puțin, la o mai bună înțelegere a rostului fiecăruia.

Așadar, cele 20 de tablouri ce pot fi văzute între 1 și 10 noiembrie 2019 la galeria de artă „Theodor Pallady” din Iași nu vor neapărat să placă, să fie considerate tablouri frumoase, ci dimpotrivă, vor să surprindă și să îndemne la privire înăuntru pe cel poziționat vizavi cu pânza pictată, la descoperire de noi cărări pentru gândurile sale.

 

Expoziția „Lighioane și animale fantastice. Reprezentări din preistorie până în Evul Mediu”

Expoziția „Lighioane și animale fantastice. Reprezentări din preistorie până în Evul Mediu”

29 octombrie 2019 – 19 ianuarie 2020, Muzeul de Istorie al Moldovei

 

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Muzeul Bucovinei Suceava și Liceul Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos, organizează, în perioada 29 octombrie 2019 – 19 ianuarie 2020, expoziția „Lighioane și animale fantastice. Reprezentări din preistorie până în Evul Mediu”.

Prin acest demers expozițional, organizatorii își propun să evidențieze valențele simbolice atribuite animalelor de-a lungul timpului, dorindu-și să prezinte vizitatorului un fragment din imaginarul oamenilor din trecut.

Relația omului cu necuvântătoarele a avut, de-a lungul istoriei, un caracter deosebit de complex, diferitele comunități umane relaționând cu animalele în moduri diverse. În afară de rolul jucat în alimentație, care rămâne o constantă de-a lungul timpului, modul în care ființa umană a interacționat cu lumea animală este caracterizat de o serie întreagă de atitudini.

expoziia lighioane si animale fantastice

În momente diferite ale istoriei, necuvântătoarele au fost o amenințare pentru grupurile umane sau au jucat rolul de companion, au participat la construirea relațiilor sociale fiind privite ca avere sau conferind prestigiu, au fost apreciate pentru „puterile”/ abilitățile lor fizice, fiind investite cu virtuți totemice și simbolice. Animalele au fost astfel legate de diferite activități religioase sau au reprezentat ființe divine, constituind chiar o componentă importantă a modului de explicare și ordonare a vieții, cu funcții importante în miturile care explicau „funcționarea” lumii.

Sălbatic sau domesticit, animalul constituie, încă de la începuturi, o sursă de inspirație pentru om. Vă invităm să treceți pragul acestei expoziții și să pășiți, astfel, în fascinantul univers simbolic pe care lumea animală a reușit să îl creeze în timp.

Expoziția poate fi vizitată cu biletul aferent Muzeului de Istorie a Moldovei (16 lei, preț întreg/ 8 lei pentru pensionari/ 4 lei pentru elevi și studenți, gratuit pentru elevii sub 18 ani, în vacanțele școlare).

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!

Poate vă interesează