Pelinul
Cunoscut sub denumirea ştiinţifică de Artemisia absinthus Pelinul creşte în special în Europa, nordul Africii şi vestul Asiei, fiind un arbust peren cu frunze verzi-argintii ce au un gust amar, fiind recunoscut chiar ca fiind cea mai amară plantă de pe Pământ.
Pelinul este cunoscut ca fiind folosit la fabricarea Absintului, lichiorurilor, a tincturilor şi a altor produse alcoolice, dar sunt numeroase efecte terapeutice ale pelinului şi beneficii pentru sănătate ale ceaiului de pelin. Pelinul are proprietăţi halucinogene.
Denumirea din latină a pelinului este Artemisia Absinthium L. însă are şi alte denumiri: iarba fecioarelor, pelinaş, pelinită, pilon, polene.
De la pelin se poate folosi toată planta, acesta fiind recomandat pentru: gastrite hipoacide, anorexie, edeme renale, constipaţii, hemoroizi, plăgi purulente, vaginită atrofică, oxiuraza.
Pelinul este o plantă erbacee perenă, robustă,cu o inăltime de 0,5-1,2 m, alb-cenuşie datorită perilor deşi şi mătăsoşi, cu frunze lanceolate, flori galbene, aşezate la varful tulpinilor.
Recomandari:
- ceai din planta de pelin pentru dezinfectare, împotriva stărilor de vomă, etc.
Pentru persoanele care nu suportă gustul foarte amar al pelinului, după ce se bea păhărelul, se poate lua o linguriţă de miere curată. De obicei se foloseşte pelin de mai pe care îl puteţi găsi la farmacie.
Pentru cei care nu pot suferi gustul amar al unor plante, nu forţaţi nota şi nu consumaţi în silă. Cura cu pelin se ţine o dată, dar la nevoie se poate repeta după o lună pauză, însă nu mai des, deoarece pelinul în cantităţi mari este toxic.