Lavanda levantica

 

Lavanda - beneficii si mod de utilizare

 

Lavanda noi o mai cunoaştem şi sub numele de levănţică. Această plantă este cunoscută din timpuri străvechi şi a fost folosită în multe ţări în tratamentele naturiste. Ea are proprietăţi excepţionale curative. Florile uscate de lavandă dar şi uleiul sunt folosite la mai multe afecţiuni ca spasme, epilepsie, iritabilitate nervoasă, migrene, vertij, ameţeli, dureri de cap, stres.

Tinctura de lavandă este folosită cu succes în tratamentele naturiste. Ea este bună la combaterea bolilor pulmonare, afecţiunile căilor respiratorii, reglează funcţiile ficatului de asemenea funcţiile cardiace, precum reglează şi afecţiunile aparatului digestiv.

Uleiul de lavandă îl poţi folosi la tratarea abdomenului şi a durerilor menstruale dacă îţi masezi locul dureros de două ori pe zi cu 2 picături de ulei. Este foarte bun şi la arsuri, le vindecă fără ca să rămână cicatrice.Acest ulei are efect antiinflamator şi cicatrizant.

Infuzia de lavandă se foloseşte cu mare succes în tratarea leucoreei , se fac spălături vaginale zilnice cu infuzie de lavandă şi efectul nu întârzie să apară. În cazul în care îţi cade foarte rău părul poţi să te clăteşti pe cap după ce te speli cu o infuzie de lavandă.

lavanda

Esenţa de lavandă este folosită mai ales la aromaterapie. Această esemţă este foarte concentrată aşa că ajung câteva picături pe o sursă de căldură ca să emane miros în toată încăperea. Această esenţe este folosită şi în fabricarea cosmeticelor şi a parfumurilor.

 

În cazul în care ai migrene sau vertij poţi să îţi prepari un ceai de lavandă dintr-o linguriţă de flori uscate în 200 ml de apă clocotită, după care acoperi vasul şi îl laşi 10 minute. Bea acest ceai de 3 ori pe zi între mese.

 

Dacă eşti constipată şi balonată prepară un ceai din 1- 2 linguriţe de flori uscate de lavandă cu 200 ml apă fiartă şi bea trei căni pe zi din acest ceai.

 

În cazul în care îţi apare o eczemă pe piele atunci poţi să îţi prepari un ulei din lavandă. Pune 2 pahare de ulei de măsline, 4 linguri de flori uscate de lavandă, acest amestec se ţine 2 ore la baie de aburi şi se amestecă din când în când. Acest amestec se lasă la macerat timp de 24 de ore. Cu acest ulei se masează zonele cu eczemă de trei ori pe zi.

 

Pentru indigestie, depresie, epuizare nervoasă, încearcă să prepari un ceai dintr-o lingură de flori şi 250 ml apă fiartă. Se lasă vasul acoperit 10 minute şi se bea de trei ori pe zi din acest ceai.

Se întâmplă să te răceşti sau mai rău să faci sinuzită. În acest caz te poate ajuta uleiul de lavandă. Pune 1 – 2 picături de ulei pe o batistă şi inhalează aroma ţinând batista la 10- 15 cm de nas.

 

În caz de înţepături de insecte, tăieturi, arsuri, acnee, urticarie , aplică o compresă cu 1 – 3 picături de ulei pe locul afectat. În caz de reumatism, contractură musculară sau dureri de cap masează zona dureroasă cu 15 picături de ulei de lavandă amestecat cu 30 ml ulei de măsline.

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul unde ieșenii să găsească informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!