Beneficiile saritului corzii
Un exercitiu excelent pentru dezvoltarea conditiei fizice este saritul corzii, fiind o alternativă excelentă la exerciţiile cardio clasice. Este extrem de populară în rândul boxerilor de performanţă şi al fetiţelor din clasele primare. Cred că nu există film despre box in care să nu vedem câte un sportiv sărind coarda.
Din păcate in sălile de sport vedem destul de rar oameni care folosesc coarda în cadrul antrenamentelor cardio. Săritul corzii este un foarte bun exerciţiu cardio, care, pe lângă antrenarea sistemului cardiovascular, are efecte excelente şi asupra coordonării şi echilibrului.
Iata in continuare cateva argumente pro sariturii corzii:
1. Este o metodă ieftină de antrenament
2. Este foarte eficientă de ars calorii - dacă reusiti să săriţi timp de o oră, puteti consuma până la 1000 de kilocalorii
3. Se poate folosi atât afară, cât şi în sală sau acasă
4. Poate fi folosită oriunde, mai ales dacă nu aveţi acces la o sală sau călătoriţi
5. Poate fi o excelentă schimbare în antrenament pentru cei care s-au plictisit de aceleaşi metode de antrenament
6. Ajută la tonifierea intregului organism - deoarece la săritul corzii este implicată toată musculatura organismului
Beneficii
- îmbunătăţeşte coordonarea, agilitatea, viteza, rezistenţa
- întăreşte musculatura cardiacă
- creşte capacitatea pulmonară
- întăreşte oasele
- corectează deficienţele posturale
Cum ne alegem coarda
În primul rând trebuie sa fim atenţi la lungime. Pentru ca o coardă să fie pe mărimea ta, mânerele trebuie să-ţi vină la subraţ atunci când o îndoi de la jumătate aşezându-te cu picioarele pe ea.
Atenţie la greutate, cu cât coarda este mai grea, cu atât mai solicitant devine exerciţiul.
Daca vă improvizaţi una, să fiţi atenţi ca mânerele să se rotească, pentru a preveni încurcarea.
Cele mai bune coarde sunt cele cu rulmenţi, pentru că permit atingengereaunor viteze mari care va vor permite să faceţi sărituri duble, sau chiar triple.
Saritul corzii nu este un exercitiu periculos, insa este de preferat sa va cumparati incaltaminte de sport confortabila, de calitate pentru a evita entorsele si pentru a nu avea dureri la nivelul talpilor dupa atata sarit. Incalziti-va bine inainte sa sariti corda - faceti exercitii de intindere si sarituri pe loc, cu genunchii la piept.
La inceput nu va fi uşor să săriţi corda, dar nu vă pierdeţi increderea şi răbdarea, pentru că după câteva sedinţe de antrenament veţi capata coordonarea necesară, suficientă pentru a face cateva zeci sau sute de sărituri la rând.