Lumanarica

 

Lumanarica - beneficii si mod de utilizare

 

Denumirea uzuala a ei este Lumanarica (lat. Verbascum phlomoides). si face parte din Familia Scophulariaceae. Este o planta erbacee, bianuala, care creste in zonele insorite, de preferinta pe pamant pietros si care prefera vaile de munte si malurile paraielor. In al doilea an la tulpina florifera, cilindrica si dreapta, inalta pana la 2 m, cresc flori galbene, regulate, cu 5 stamine inegale. Infloreste din iunie pana in august, florile acesteia crescand sub forma de ciorchine. De la lumanarica se folosesc florile fara caliciu si uscate.

Lumanarica este recomandata pentru:

lumanarica

Tuse de diferite etiologii, tuse asmatica, laringite, traheite, bronsite.

Cataruri intestinale si urinare, hemoroizi.

Extern: hemoroizi, arsuri, intepaturi, furuncule, abcese, degeraturi.

 

Moduri de preparare

Lumanarica se poate consuma sub forma de ceai (infuzie).

Acesta se prepara astfel, o lingurita varfuita cu flori, se pune intr-o cana (250 ml) cu apa rece, care se lasa doua-trei ore. Dupa care se pune la fiert, se lasa sa dea o data in clocot si la urma se strecoara. Din ceaiul obtinut  se beau zilnic 2-3 cani..

De asemenea se poate face infuzie de lumanarica in lapte:
Intr-o jumatate de litru de lapte foarte fierbinte (dupa ce a dat in clocot) se pun doua linguri cu flori. Laptele se indulceste cu miere de albine.
Se bea in doua portii una dimineata,alta seara.

O alta varianta este siropul de lumanarica:

Se pun la fiert in apa rece 2-3 pumni cu flori in 500 ml apa, se adauga 200 g zahar. Se fierbe pana ce amestecul devine vascos.
Adultii vor lua 3 linguri pe zi din acest sirop pe cand copii o singura lingura (copii pana in 5-6 ani).

Nu exista precautii sau contraindicatii.