August 10, 2022

Copii

Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, 1-10 octombrie 2021

Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr

1-10 octombrie 2021

 

Vineri, 1 octombrie, începe cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, focus ″artă și tehnologie″. Programul include peste 100 de evenimente live (indoor, outdoor), online (live streaming, video streaming) și în eter. Va fi teatru în scenă, pe stradă, în vitrine, teatru radiofonic, teatru accesibilizat pentru persoane cu deficiențe de auz și văz, instalații imersive receptate prin intermediul ochelarilor VR, improvizație online moderată de inteligența artificială, teatru făcut pe un text scris de un robot, expoziții, conferințe, lansări de carte, workshop-uri, demonstrații făcute de roboți etc. Roboțelul social Pepper, mascota actualei ediții, se va întâlni în foyer-ul Teatrului Luceafărul cu publicul, va spune story-uri teatrale, va dansa și va face selfiuri.

În conformitate cu prevederile legale și normele sanitare, capacitatea sălilor este limitată la 50 la sută, iar accesul la spectacole le este permis doar celor care au certificat verde european de vaccinare, adeverință de trecere prin boală, test negativ PCR (cu cel mult 72 de ore înainte) sau antigen (cu cel mult 48 de ore în avans).

″Pandemia cu noul Coronavirus a obligat artele vii la reinventare. Tendințe experimentale implicând creativ noile tehnologii în toate variantele lor au fost preluate de comunitatea artistică globală și încă într-un ritm accelerat. Direcții estetice recente practicate de câteva decenii au devenit prioritare și îmbogățite într-un an cât altele-n zece. Teatrul contactless a dominat perioada, reliefând preocupări de retorică performativă anterioare, oferind noi eșantioane imaginate de cei pregătiți să le dezvolte. Pe câteva dintre ele le reunim în programul nostru.″, declară Oltița Cîntec, curatorul Festivalului.

Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar 2021

Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (ediția XIV) este organizat de Teatrul Luceafărul Iași și finanțat de Consiliul Județean Iași; partenerii reuniunii sunt Primăria Iași, Centrul Cultural German, autoritățile landului Baden-Wurttemberg, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției, Ambasada statului Israel, Institutul Francez etc.

Cu o medie de 10 evenimente pe zi, până pe10 octombrie, Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași reunește live și intermediat tehnologic artiști din 11 țări - Austria, Canada, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, România, Spania, care evoluează în 20 de locuri din oraș și din afara lui. Publicul țintă este foarte divers, organizatorii vizându-i pe toți cei care, indiferent de etate, au rămas curioși cultural, interesați de noi provocări estetice. Mizând pe multiple exclusivități naționale care îmbogățesc impresionanta listă de artiști și companii prezente pentru prima oară în Romană, exclusiv la FITPTI (o direcție de concept festivalier urmărită de teatrologul Oltița Cîntec cu prioritate încă de la prima ediție) - Improbotics Canada, Marea Britanie; THEaiTRE Praga Cehia; Susanne Kennedy și Markus Selg Germania; Ahuma Production Canada, Franța etc., reunind actori de prim rang valoric din România (Marcel Iureș, Florin Piersic Jr., Dorina Lazăr, Elvira Deatcu, Alexandru Papadopol, Marius Manole, Pavel Bartoș etc.) în spectacole în premieră în Iași, realizate de regizori precum Alexandru Dabija, Gigi Căciuleanu, Radu Afrim, Ada Milea, Felix Alexa, Peter Kerek etc., agenda artistică a manifestării este irezistibilă.

Atelierele pentru copii DICE – D(istractiv) – I(nteractiv) – C(reativ) – E(ducativ), 21-24 septembrie 2021

Atelierele pentru copii DICE – D(istractiv) – I(nteractiv) – C(reativ) – E(ducativ)

21 - 24 septembrie 2021, Palatul Culturii

 

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași propune publicului, în perioada 21 - 24 septembrie 2021, noi evenimente în cadrul programului de educație muzeală Atelierele DICE - D(istractiv)-I(nteractiv)-C(reativ)-E(ducativ), derulat de Secția Relații Publice, Marketing, Logistică, Proiecte, Programe, cu sprijinul muzeelor de la Palatul Culturii.

 

Marti, 21 septembrie 2021

Atelier de pictură „Tainele ceramicii Cucuteni”

Marți, 21 septembrie, de la ora 14.00

Participanții vor vizita Expoziția „Cucuteni” din cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei, urmând să dezvolte activitatea practică de pictat pe o suprafață ceramică în Sala de Educație Muzeală, în strânsă legătură cu informațiile primite în expoziție.

Recomandat copiilor cu vârsta peste 5 ani (preț bilet: 20 lei)

 

Miercuri, 22 septembrie 2021

Atelier de pictură „(Auto)portret”

Miercuri, 22 septembrie, ora 14.00

Participanții vor vizita Expoziția „Maeștrii artei interbelice românești în colecțiile muzeului de Artă Iași”, urmând să parcurgă etapele principale de realizare a unui portret în sala de Educație Muzeală.

Recomandat copiilor cu vârsta peste 5 ani (preț bilet: 15 lei).

 

Joi, 23 septembrie 2021

Atelier de țesut la gherghef

Joi, 23 septembrie ora 14.00

Participanții vor vizita Expoziția „Grindare, păretare, scoarțe. Povești țesute” din cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei, urmând să dezvolte activitatea practică în sala de Educație Muzeală, după modelul celor văzute în expoziția sus-menționată.

Recomandat copiilor cu vârsta de peste 6 ani (preț bilet: 20 lei).

 

Atelierele DICE 21 24 septembrie Palatul Culturii Iasi

Vineri, 24 septembrie 2021

Atelier de pictură „Tu, Eu, și Florile”

Vineri, 24 septembrie ora 11.00

Atelierul începe cu vizitarea expoziției „Maeștrii picturii românești în patrimoniul Muzeului de Artă Iași” și continuă în Sala de Educație Muzeală, unde participanții vor încerca să picteze propriile flori pe suport papetar grunduit, după modelul celor prezentate în expoziție.

Recomandat copiilor cu vârsta de peste 5 ani (preț bilet: 15 lei).

Prețul biletelor include toate materialele necesare.

Numărul participanților este limitat, evenimentele desfășurându-se în condiții de siguranță sanitară, conform normelor impuse la data desfășurării atelierului.
Programările se pot face la tel. 0232 275 979, interior 116, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau printr-un mesaj pe pagina de Facebook Atelierele DICE, cu cel puțin o zi înainte.

Programul Teatrului Luceafarul din Iasi

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!