Cum alegem crema pentru protectie solara
Indiferent dacă, pe timpul verii, mergeţi la plajă sau vă expuneţi la soare sau pur şi simplu mergeţi la o plimbare pe stradă, trebuie să vă protejaţi împotriva razelor solare, care pot avea o influienţă negativă asupra pielii.
Razele UVA au capacitatea de a pătrunde in epiderma, sunt cele mai numeroase şi ajung in profunzimea ţesutului, producând de obicei o inroşire imediată a pielii, dar temporară. Ca efecte negative menţionăm afectarea fibrelor de elastină şi colagen, uneori pot cauza mutaţii in AND-ul pielii care duce fie la fotoimbătrânirea pielii fie la tumori ale pielii. Aceste raze UVA sunt puternice tot anul şi variază în funcţie de anotimp.
Fiind mai scurte decât razele UVA razele UVB afectează epiderma pentru că ele nu pătrund în profunzimea ţesutului, ci rămân in stratul de suprafaţa al pielii. In urma acţiunii lor pielea se bronzează dar pot avea loc şi arsuri sau inflamaţii la nivelul ei. Ca efect negativ razele UVB pot favoriza imbătrânirea, sunt responsabile pentru arsurile solare şi pot provoca anumite mutaţii celulare care cauzează cancerul cutanat.
Razele IR sau razele infraroşii sunt cele mai lungi dintre toate, nu se pot vedea cu ochiul liber şi ajung in cele mai profunde straturi ale pielii. Ele ne provoacă senzaţia de căldură cand ne expunem la soare. Ele pot usca pielea, pot afecta in sens negativ ADN-ul celular, pot elibera radicalii liberi şi pot duce la imbătrânirea pielii.
Pentru a vă proteja de radiaţiile solare trebuie ţinut cont de o serie de factori: tipul de piele, culoare pielii, culoarea părului, capacitatea de bronzare a pielii.
Există patru categorii de protecţie solară:
- Protecţie scazuta – Factorul de protecţie UVB este 6-14, iar pe eticheta produsului apare SPF 6 sau 10.
- Protecţie medie – Factorul de protecţie UVB este de 15-19, iar pe eticheta produsului apare SPF 15, 20 sau 25.
- Protecţie inaltă – Factorul de protecţie UVB este de 30-59, iar pe eticheta produsului apare SPF 30 sau 50.
- Protecţie foarte inaltă – Factorul de protecţie UVB este mai mare de 60, iar pe eticheta produsului apare SPF 50+.
Cel mai important lucru atunci când alegeţi o cremă de protecţie este ca indicele de protecţie solar să fie cu atât mai ridicat cu cât pielea este mai deschisă. De asemenea pentru a se evita arsurile solare trebuie să se opteze pentru o cremă care să se aplice rapid şi care să protejeze pielea de razele UVB si UVA pe termen lung.
Există patru tipuri de piele incadrate în trei categorii:
1. Tip de piele 1 si 2: pielea este deschisă, părul este roscat, pielea are tendinţa să se inroseasca fără a se bronza, sau se bronzează foarte puţin. Lotiunea potrivită pentru acest tip de piele este cea care are un factor de protecţie de minimum 35, ceea ce indică o protecţie ridicată. Este important să acoperi bine toată suprafaţa expusă la soare, dar şi zone ca genunchii şi coatele.
2. Tip de piele 3: pielea este deschisă sau foarte puţin inchisă, se bronzează in mod treptat. Acest tip de piele este cu siguranţă mai sensibil decât tipul închis, dar mai puţin fragil decât tipul deschis. Este recomandată folosirea unei creme cu factor de protectie ridicat, undeva in jurul SPF 25. Acest factor de protecţie vă va ajuta să obtineţi un bronz natural şi stralucitor, dar şi să evitaţi eventualele arsuri şi iritaţii.
3. Tip de piele 4: pielea este mai rezistentă, inchisă la culoare, se bronzează fără sa se ardă. Factorul de protecţie recomandat in acest caz este de 20 sau 15. Acest număr este ideal ca să beneficiezi de razele soarelui şi, în acelasi timp, să obţii un bronz plăcut.
Retineţi că este important ca loţiunea de plajă sa fie reaplicata la cel mult două ore, ca să vă protejeze eficient. Ca să vă daţi seama cât de mult durează crema de plaja, inmultiţi SPF-ul cu zece şi obtineti timpul, în minute, pe care il puteţi petrece la soare.
In timpul unor drumeţii la altitudini mari, este indicat să se utilizeze un produs care are pe etichetă un indice ridicat SPF 50+. Ochii trebuie protejaţi cu ochelari de soare, iar capul cu o pălărie sau şapcă.
Dacă mergeţi la mare trebuie să vă protejaţi atât de razele de soare, cât şi de vânt şi lumina orbitoare a apei şi nisipului. Corpul şi fata se vor proteja cu o cremş cu indice SPF 40 sau SPF 30, iar dupş o perioadă când pielea are un bronz auriu se foloseşte o cremă cu indice mai mic, ca de exemplu SPF 20 sau SPF 15.
Cei care călătoresc la tropice, la mare pe plajă cu nisip alb trebuie să folosească o cremă cu factor de protecţie foarte ridicat. Aceasta trebuie să fie cu indicele de protecţie SPF 40 la inceput şi SPF 20 mai târziu. Razele solare au efect puternic asupra pielii chiar dacă se stă sub umbrelă, ele fiind reflectate puternic de apă şi nisip.
Daca se merge la piscină in aer liber sau la plimbare in oraş, corpul şi fata trebuie protejate cu o cremă cu indice SPF 15.