Octombrie 20, 2019

Blog

O multime de articole diverse care va pot distrage atentia de la rutina zilnica

Obiceiuri si superstitii legate de ziua Sfintilor Constantin si Elena

Sfinţii Constantin şi Elena sunt sărbătoriţi de Biserica Ortodoxă iar tradiția populară a generat o serie de superstiţii, tradiţii şi obiceiuri legate de această zi, pe care oamenii le respectă fără ezitare.

Obiceiuri si superstitii legate de ziua Sfintii Constantin si Elena

In ziua de 21 mai, la pomenirea Sfinţilor Imparaţi Constantin şi Elena, in calendarul popular intâlnim o sărbătoare adresată păsărilor de pădure, numită Constandinu Puilor sau Constantin Graur. Se crede că in această zi, păsările işi invaţă puii să zboare.Tinând seamă că o nouă generaţie ameninţă recoltele, era interzis să se muncească în această zi. Prin odihna de la muncile campului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări.

In ziua de 21 mai, de ziua Sfinţilor Constantin şi Elena nu se spală, ca la orice altă sărbătoare şi este interzis cu desăvârşire ca femeile să facă treburi casnice.

In trecut tot de Sfintii Constantin si Elena pastorii hotărau cine va fi baci, unde se vor face stanele şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul paşunatului. Se măsura şi se insemna pe raboj laptele de la oile fiecăruia.

Pentru apărarea de forţele malefice, tăranii stăteau în jurul unui foc. Prin fumul de la acest foc erau trecute şi oile, "ca să fie ferite de rele", pe timpul cât vor sta singure, la stână.

Melodia de pe primul loc din Moldova

Zilele astea am ascultat o melodie ce face furori in Republica Moldova, si pot spune ca m-am distrat copios cand am ascultat versurile. Nu ma gandeam niciodata ca mamaliga poate ajunge subiect pentru muzica hip hop. Oricum melodia e simpatica si cred ca va prinde si la noi.

Hitul este cantat de rapperul Kapushon impreuna cu Claudia si DJ Kirumba si se numeste Fratica da-mi o bucatica

Iasi 365 portalul iesenilor bine informaţi

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.)  precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport,  carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!

 

Poate vă interesează