Cum scapam de mucegai

 

Cum scapam de mucegai

 

Mucegaiul este o ciupercă ai cărei spori se împrăștie cu ușurință, principalul factor care ajută la apariția și dezvoltare lui fiind umezeala persistentă. Atunci când vaporii de apă se depun pe pereți sub formă de picături, ciuperca proliferează. Mucegaiul este întâlnit mai ales în baie și în bucătărie, unde aburii produși de lichidele fierbinti creează condițiile propice.

Una din soluțiile de moment este utilizarea produselor antimucegai din comert, și aici recomand Savo antimucegai, care are o acțiune rapidă. Însă trebuie să stiți că este o soluție de moment care ține câteva zile, poate săptămâni, insă nu e de durată.

Iata si pașii pe care ar trebui sa ii urmați pentru a avea rezultate bune si de durată

Pasul 1:

Pregatirea peretelui

Este foarte important ca suprafața care are pe ea mucegai să nu fie umedă, de aceea ea se va usca prin aerisirea camerei timp de câteva ore sau chiar zile sau pur și simplu cu ajutorul unui feon sau ventilator. Se recomandă ca cel puțin suprafata ce va fi supusă tratamentului să fie foarte bine uscată. După ce suprafața se va usca, aceasta se va curăța cu ajutorul unui spaclu sau a unei bucăți de smirghel.

Perete plin de mucegai

Nu vă grabiți când faceți curățarea suprafeței pentru a evita impraștierea sporurilor infestați, de aceea e bine ca această operație să o faceți cu mare grijă. Deasemenea nu e recomandată folosirea aspiratorului decât în cazul în care avem un filtru umed sau cu apă pentru că sporii vor trece prin sacul aspiratorului clasic.

Pasul 2 :

Tratarea peretelui

Aplicarea soluției antimucegai pe zona curățată se face fie prin pulverizare, fie cu ajutorul unui burete sau o lavetă. Se lasa sa se usuce timp de 3 zile aerisind încaperea. Dacă folosiți soluții pe bază de clor se recomandă să se țină geamurile deschise cât mai mult posibil pentru ca acesta să se evapore și să se scape de vaporii de clor care sunt foarte întepatori ăi toxici.

Pasul 3 :

Protejarea peretelui tratat

Dupa ce peretele a fost curățat se trece la protejarea lui, acest lucru făcându-se prin aplicarea (după reparație) a unei amorse și a unei vopsele lavabile antimucegai.

Procesul decurge astfel: se aplică un strat de amorsă cu ajutorul unui trafalet ori o bidinea, după care se lasă la uscat cel putin 8 ore dupa care se aplica vopseaua lavabila rezistenta la mucegai pe baza de biocizi in 2 straturi, la diferenta de minim 3 zile unul de celalalt.

Atenție: dacă folosiți vopsea rezistentă la mucegai, niciodată nu o diluați cu apă deoarece se compromite efectul acesteia. Vopseaua rezistentă la mucegai trebuie să fie deja gata pentru uz.

După ce am curățat și vopsit pereții este foarte bine să luăm în calcul metode de prevenire a apariției din nou a mucegaiului. Este bine să avem în vedere

 - instalați-vă în cameră un aparat dezumidificator
 - montațivă grile ce permit trecerea aerului prin tâmplăria de termopan
 - realizați termoizolația pereților pe exterior

Dacă nu doriți să folosiți soluții pe bază de clor, care sunt iritante, iată câteva variante la acestea

Extract de seminte de grapefruit

Un alt antifungic cu efect garantat este extractul de semințe de grapefruit. Pentru a prepara soluția antimucegai, trebuie să umpleți un flacon cu apa. Pentru fiecare 240 de mililitri de apă se pun 10 picături de extract de semințe de grapefruit, se agită recipientul și pulverizează compoziția în zonele unde s-a instalat mucegaiul. Se lasă soluția să acționeze pe termen nedeterminat, fără a clăti cu apă, astfel efectul remediului se va păstra pentru o perioadă îndelungată.

Peroxid de hidrogen

Peroxidul de hidrogen este folosit pentru dezinfectarea rănilor, dar și pentru decolorarea părului. Insă la fel de bine îl potem utiliza și pentru a indepărta mucegaiul din casă. El nu va produce vapori toxici, cum face clorul,  așa că poate fi folosit și de persoanele cu diverse probleme de sănătate.  Se umple un flacon cu peroxid de hidrogen în concentrație de 3% și se pulverizează pe suprafețele afectate. Se așteaptă 10 minute, apoi se freacă peretele cu o cârpă uscată, cu o textură aspră, pentru a ne asigura că am îndepărtat ciuperca.

Pentru a te asigura că peroxidul de hidrogen nu iși pierde proprietățile, păstreaza sticla în care ții substanța, ferită de lumină, intrucât radiația UV ii schimba compoziția chimică.